2-daagse : Op de grens van Vlaams-en Waals-Brabant

  • Type: Wandelvakantie
  • Datum: 23-09-2017
  • Plaatsen: 18

ZATERDAG 23 & ZONDAG 24 SEPT. 2017

2-DAAGS WANDELWEEKEND :

Op de grens van Vlaams -en Waals-Brabant

 

In 2017 gaan we van start met een nieuw initiatief voor wandelaars. Voor deze eerste editie kunnen er 18 personen mee naar deze prachtige glooiende wandelregio net ten zuiden van Brussel. We zullen gebruik maken van 2 minibusjes om ons te verplaatsen; voor de wandelingen laten we ons inspireren door de GR12. Deze lange afstandsroute verbindt  Amsterdam met Parijs over een afstand van ongeveer 1000 km. Ten zuiden van onze hoofdstad loopt deze wandelroute via Beersel en Dworp naar Braine-le-Chateau en verder naar het hellend vlak van Ronquières. De eerste dag heeft iedereen de keuze uit 20 of 27km; de tweede dag stappen we ongeveer 25km.

Tijdens dit weekend logeren we in hotel ‘ IBIS Brussels-Waterloo***’  in Waterloo. In dit driesterrenhotel logeren we in moderne kamers met bad/douche en WC op basis van kamer+ontbijt (koud en warm ontbijtbuffet) . In het ganse hotel is er gratis WIFI. We kunnen geen half pension nemen omdat het restaurant in het hotel in handen is van een extern bedrijf. We dineren natuurlijk wel in het hotel (Trattoria Waterloo) en hebben keuze uit een reeks lekkere gerechten in alle prijscategorieën. (www.latrattoria-waterloo.be).

Programma

Zaterdag 23 september

We vertrekken om 6u30 en rijden met een stop in Groot-Bijgaarden naar Dworp, onze vertrekplaats van vandaag.

We laten onze busjes staan in de omgeving van de kerk en vertrekken langs de Molenbeek voor onze voormiddagwandeling van 13km. Langs prachtige veldwegeltjes die ons in een weids Witse-landschap brengen, vervolgen we onze weg richting Beersel. We volgen nu kasseiwegeltjes in een prachtig open landschap met op de achtergrond de grootstad Brussel. Het glooiende landschap met zijn boomgaarden begint stilaan parkallures te krijgen en  boven op een heuvel prijkt de St-Lambertuskerk van Beersel. Wij stappen niet naar het centrum maar keren hier op onze stappen terug. Via superleuke kleine stapwegeltjes wandelen we richting het Begijnenbos; soms moeten we even stevig klimmen maar telkens worden we beloond met enkele oogprikkelende uitzichten. Na het  verlaten van het bos  is het niet zo ver meer naar Dworp alwaar we misschien in “De 3 patrijzen” met een tripel van Waterloo ons meegenomen lunchpakket kunnen aanspreken.

Na de middag volgen we het “Hendrik Consciencepad” dat langs de Kapittelbeek de richting kiest van het natuurgebied “De Weikes” en van het ‘ Hallerbos ‘ . We volgen verder de Steenputbeek tot aan de rand van het Hallerbos. We wandelen  vandaag niet in het bos  maar volgen nu enkele prachtige onverharde paden die ons naar café “In de Welkom” leiden. Dit volkscafé, zoals er nog maar weinig zijn, wordt gerund door de 91-jarige Lisa.

Vanaf dit punt is het voor de wandelaars die kiezen voor de 20km, maar 800m meer naar de kerk van Dworp. De anderen stappen via de voetbalvelden van Dworp algauw Waals-Brabant binnen alwaar we het schitterende gebied rond de vijvers van ‘Zevenbronnen’ terugvinden. Een zeer mooie paadje loopt, geprangd tussen een steile weide en een beekje, opnieuw naar Dworp alwaar we deze sublieme wandeldag in schoonheid zullen proberen afsluiten.

Zondag 24 september

We parkeren onze minibusjes op de parking van volkscafé “De 3 gapers” op het grondgebied van St-Genesius-Rode, de thuisstad van zangeridool Koen Wauters. Na een kilometer stappen we reeds Wallonië binnen om dan via ‘les étangs des Sept Fontaines’ en een fantastisch wegeltje langs een golfterrein ,verder te stappen. We naderen het gehucht ‘Culot’ en het smalle pad wordt alsmaar mooier. Boven de glooiende akkers ,afgeboord met oeroude knotwilgen ,merken we plots de Leeuw van Waterloo op.

 

Het ‘sentier Tahoux’ brengt ons voor eventjes weer Vlaanderen binnen om zo het Hallerbos in te duiken. We volgen nu een lange bosdreef die ons over de E19 brengt en meteen mogen we weer ons Frans bovenhalen want we bevinden ons nu hoog boven de vallei van de Hain. Zachtjes aan dalen we  af naar onze middagstop die we na 13km zullen nemen in Braine-le-Chateau of Kasteelbrakel.

Na de middag stappen we langs het kasteel en het ‘Bois des Pochets’, het pad klimt lichtjes tot op een plateau. Een smalle wegel volgt nu de bosrand en brengt ons midden in de glooiende omgeving. Ter hoogte van de ‘Vlasmarkt’ zijn we weer in Vlaanderen en we bouwen hier een rustpauze in. Na de verpozing maken we eventjes kennis met het Lembeekbos vooraleer een onophoudelijk lint van stapwegeltjes ons naar het natuurreservaat “Maasdalbos” meeneemt. Net voor de eindmeet doorkruisen we nog het Warandepark  om dan aan het kerkje van Essenbeek de lokale bus terug te nemen naar “De 3 gapers”. (Rit van 15 minuten).

Vertrek : om 6u30 aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem (iedereen kan hier veilig zijn wagen parkeren)
Prijzen per persoon

 

 

 

In dubbele kamer

85€

 

In éénpersoonskamer

110€

Inbegrepen : Vervoer per minibus + deelname in kosten diesel, verblijf in kamer met ontbijtbuffet, lunchpakket voor zondagmiddag, terugrit met lijnbus op zondag.

Inschrijven : Inschrijven voor deze uitstap kan alleen als je lid bent van “Vier op een rij”. Je kan inschrijven vanaf 2 januari bij Wim Verhelst via mail : info@4op1rij.be of telefonisch : 0475/326446. Je hoeft geen voorschot te betalen maar we verwachten wel de volledige betaling tegen 1 augustus 2017 en dit op rekeningnr. BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Afstanden: Op zaterdag is er keuze uit 20 of 27km en op zondag staat er 1 afstand geprogrammeerd : nl. 25km.

Opmerking  : Iedereen die inschrijft voor deze 2-daagse is niet verplicht om met het groepje mee te stappen. Wil je alleen of met z’n tweetjes het parcours afwandelen, dan krijg je van ons de gpx-file zodat je deze kan uploaden op je wandelGPS.

 

Online reservervatie