GR-Wandelen in de Ardennen

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 30-06-2018
  • Plaatsen: 35

NIEUW IN ONS REISPROGRAMMA: GR-WANDELEN IN DE ARDENNEN


GR 577 Wellin-Humain (Marche-en-Famenne)


Op verzoek van heel veel leden voegen we deze prachtige wandeldag toe aan ons reisprogramma. We zullen vanuit Wellin een traject wandelen op de GR577 "Tour de la Famenne" en we zorgen er tevens voor dat onze bus de wandelaars zal volgen. Dit betekent dat het traject van 28km onderverdeeld wordt in 5 stukken van ongeveer 5 a 6km elk, waarna je telkens even kan meerijden met de bus. Deze wandeltocht is licht glooiend en niet zo zwaar, voor iedereen haalbaar.

Parcours


Deel 1: Wellin - Chateau de Resteigne (4,7km)

Nadat de bus ons niet zo ver van de afrit Wellin (E411)heeft uitgeschud, trekken we meteen de weiden in. Een licht 
stijgend pad, afgelijnd met bloeiende hagen en wilde bloemen, brengt ons aan het 'Croix de Denis'. Vanaf dit punt 
dalen we lichtjes de vallei van de Lesse in om zo het kleine dorpje Chanly binnen te stappen. Vervolgens blijft de 
GR577 eventjes het mooie oeverpad langs de Lesse  tot in Resteigne volgen. Hier, ter hoogte van het kasteel uit de 
18de eeuw staat de bus ons op te wachten voor een eerste pauze.

Deel 2: Chateau de Resteigne - Han-sur-Lesse (6,7km)


Langs een verlaten steengroeve klimmen we weg uit de Lessevallei  en bereiken  we spoedig het sublieme natuurreservaat "Les Pairees". Dit is een prachtig kalksteengebied met zeldzame fauna en flora die uniek zijn voor Belgie. Zo vinden we hier schitterende jeneverbesstruiken die meteen in het oog zullen springen en zeldzame vlinders en orchideeen. Na al dit moois stappen we verder in de richting van het "Bois de Niau", we doorkruisen deze groene zone en dalen vervolgens af in de richting van het romantisch kerkje van Auffe.
Net voorbij het dorpje komen we in de 'Turmont', opnieuw een mooi natuurgebied, bestaande uit kalksteenrotsen waar het heerlijk wandelen is. We vervolgen onze weg dwars door een weide en komen bij een mooi uitzichtpunt dat ons de kronkels van de Lesse  laat bewonderen. Langs de oude kasteelruines van Han dalen we nu af naar onze middagstopplaats : het beroemde Han-sur-Lesse.

Deel 3: Han-sur-Lesse - Hamerenne (5,2km)

                                               
Han-sur-Lesse is een belangrijke, toeristische trekpleister en vooral bekend om  zijn grotten. De Lesse heeft hier in 
het zachte kalksteenmassief een wirwar van gangen en grotten gecreĆ«erd die een bezoek meer dan waard zijn. Wij volgen even de rivier tot aan het punt waar het stuwende water ondergronds gaat. We volgen het riviertje 'Planche', steken het over en klimmen lichtjes langs een heerlijk pad tussen bos en wei. Zo bereiken we  het donker valleitje van "Fond Saint-Martin" in dit mooie natuurreservaat. Na dit prachtig stukje komen we in open veld en wandelen we recht naar het piepkleine dorpje Hamerenne. Voordat we het gehucht binnenstappen, passeren we de opvallende witgekalkte kapel "Sainte-Odile" die omzoomd is met oude lindebomen. We stappen langs een indrukwekkende  vierkantshoeve, gebouwd in oude kalksteen.

Deel 4: Hamerenne - Abdij Saint-Remy (Rochefort) (3,8km of 6,7km)


Al vlug bereiken we een buitenwijk van Rochefort maar even snel brengt een graspad ons langs enkele verwilderde  fruitbomen tot aan het "Croix Saint-Jean". Dit oud grenskruis uit 1605 markeerde de rechtsgrens tussen het graafschap Luxemburg en het prinsbisdom Luik. Wat verder duiken plots de grotten van Loreto op! In deze druipsteengrotten ligt de grootste zaal 65 meter diep en ze zijn uniek doordat ze horizontaal zijn georiĆ«nteerd. Wij nemen een zigzagwegje dat ongewoon sterk daalt door een bos met tongvarens en ons afzet aan de kapel 'Notre Dame de Lorette' die gelegen is aan  alweer een ander  grottencomplex dat bijzonder in trek is bij speleologen: 'Trou du Nau Moulin'. Na een bijzonder leuk stukje bereiken we Rochefort, bekend voor zijn heerlijk abdijbier dat gebrouwen wordt in de abdij Saint-Remy, ons  einddoel van dit traject.
De mensen die na 3,8km stoppen, blijven in het centrum van Rochefort tot na de wandeling want we komen hier terug om iets te drinken.
De Lhomme stroomt door Rochefort en die volgen we eventjes tot we opnieuw de natuur worden ingestuurd. Langs mooie graswegels bereiken we plots het abdijpark van 'Notre-Dame de Saint-Remy' en de gelijknamige abdij die nog bevolkt wordt door enkele monniken die het godendrankje nog volgens een oud recept brouwen.

Deel 5: Abdij Saint-Remy - Humain (4,2km)


Dit laatste deel van onze wandeling kent geen zware obstakels want een aangenaam pad langs mooie boshellingen brengt ons naar het boerendorp Humain. Tijdens deze trip genieten we van mooie vergezichten over een vallei die uit groene  weiden bestaat vooraleer we onze bus terugvinden. Omdat er hier geen voorzieningen zijn brengt de bus ons naar  Rochefort alwaar we na een briljante wandeltocht kunnen nakaarten met een even briljante Rochefort van 6, 8 of 10. Sante!

Beschikbare plaatsen: 35

Vertrek: Om 6u aan parking Packo langs Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Hier kan iedereen zijn wagen veilig parkeren op de prive-parking van Packo.

Prijs: 21Euro per persoon

Inschrijven : bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be. Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail 
terugkrijgen. Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het verschuldigde bedrag op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Online reservervatie