4-Daagse in de valleien van Rijn en Nahe

  • Type: Wandelvakantie
  • Datum: 10-05-2018
  • Plaatsen: 71

4-daagse (wandel)vakantie
DE VALLEIEN VAN DE RIJN EN DE NAHE


Tijdens het lange Hemelvaartweekend trekken we volgend jaar naar Duitsland en meer bepaald naar de romantische valleien van de Rijn en de Nahe. Iedereen kent wel de Rijnvallei met z'n diep uitgesneden wijnbergen, z'n vele burchten en z'n pittoreske dorpjes. Daarnaast reizen we door het Nahedal, minder gekend maar even mooi. Deze rivier slingert zich door een heuvelachtig landschap beplant met vele wijnstokken die prachtige wijnen afleveren. Het Naheland is ook bekend om z'n edelsteenindustrie met als middelpunt Idar-Oberstein. Naast de vele wijngaarden biedt het landschap uitgestrekte bossen en machtige rotsformaties. Zowel voor wandelaars als niet-wandelaars is hier veel te verkennen; de streek is doorkliefd door duizenden kilometers mooie wandelwegen en voor de niet-wandelaars wordt het moeilijk om te kiezen uit de vele bezoekmogelijkheden.

Als uitvalsbasis vonden we hotel 'Felsenkeller***' in het toeristische Rudesheim-am-Rhein . Het hotel is ideaal gelegen aan het eind van de Drosselgasse, het bekendste straatje van de hele Rijnvallei.

We logeren in comfortabele 3-sterrenkamers die deels genieten van een uitzicht over de Rijn. Alle logies beschikken over eigen sanitair met douche/WC, TV, haardroger en telefoon. In het hotel is een lift aanwezig.
Het ontbijt wordt in buffetvorm gepresenteerd en 's avonds kunnen we genieten van een aan tafel geserveerd 3-gangenmenu.

Voor extra informatie: http://www.felsenkeller-ruedesheim.de 

Donderdag 10 mei 2018

We vertrekken om 6u aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Hier kan iedereen z'n auto veilig parkeren op de prive-parking van de firma. Na een trip van bijna 500 kilometer hopen we om net na de middag onze bestemming te bereiken.

Wandelaars

Op deze eerste namiddagwandeling verkennen we de 'Salinenweg', een wandelroute van 15km die net ten zuiden van het kuuroord 'Bad Kreuznach' een cirkel trekt door een machtig natuurgebied. Wij van onze kant stappen 5,6km of 11,6km van dit prachtig traject.
De imposante roodgekleurde rotsformaties van de 'Rotenfels' lijken hier in het water van de Nahe te duiken en vormen het hoogtepunt van deze wandeling. De route loopt verder door bossen, weiden, wijnbergen en het zeer mooie stadje 'Bad Munster am Stein'.
Dit wordt meteen een opener om U tegen te zeggen.
Wandelmogelijkheden: 5,6km of 11,6km
Wandelniveau: ****


Culturele wandelaars

De culturele wandelaars brengen deze namiddag een bezoek aan 'Bingen am Rhein', een oergezellig stadje volop sfeer en vertier. Wandelen langs de mooie Rijnpromenade kan prima evenals een bezoek aan het leuke centrum of je kan een bezoek brengen aan een van de vele hotspots in het stadje.
Een echte trekpleister is 'Kloster Rupertsberg', het staat op een berg en alleen al daarom is het bijzonder. Het torent helemaal boven de stad uit.
Eveneens een sterke aanrader voor de culturele fanaten is de Rochuskapel, een prachtig gebouw voor de liefhebbers van mooie foto's.
In de basiliek van Sint-Martinus vind je het drieluik 'Maria Ter hemelopneming' uit 1578 dat een bezoekje waard is.
Bingen: een ideale bestemming voor deze eerste namiddag.


Vrijdag 11 mei 2018


Wandelaars voormiddag

We starten onze wandeling aan het hotel, althans voor de stappers die niet vies zijn van een klimmetje. Diegenen die de klim van 2,2km niet zien zitten kunnen met de kabelbaan naar boven,
alwaar de 2 groepen samenkomen om de rest van de voormiddagwandeling naar Assmanshausen samen af te leggen (kabelbaan: 5,5Euro per persoon). We stappen vandaag door de magistrale omgeving rond Rudesheim, onze verblijfplaats. We klimmen door wijngaarden en bos naar het Niederwalddenkmal, een imposant oorlogsmonument met een panorama om u tegen te zeggen. Hier vinden we na 6km onze bus terug voor een korte rustpauze. Een volgend hoogtepunt is de 'Zauberhohle', een 60 meter lange gang die in 1796 werd gebouwd. We stappen dwars door dit vreemde bouwwerk (zaklamp aan te raden) om wat verder opnieuw te genieten van het feit dat de Nahe in de Rijn vloeit. Geleidelijk aan zakken we af naar de Rijnoever voor onze middagpauze 'Bij den Italiaan' in Assmanshausen.
Wandelmogelijkheden: 11 of 13,2km
Wandelniveau: 11km ** / 13,2km ****

Wandelaars namiddag 

De namiddagwandeling van ongeveer 12km voert ons lichtjes klimmend door de prachtige wijngaarden van de Rijnvallei. Veldwegels en bospaadjes leiden de wandelaars verder door een mooi landschap, we passeren Aulhausen en maken verder de cirkel rond om net op tijd ons verblijfshotel te bereiken voor de aperitief.
Wandelmogelijkheden: 6 of 12km
Wandelniveau: ***

Culturele wandelaars voormiddag


Deze morgen trekken we naar Wiesbaden, gekend voor zijn luxe en weelde. Er kan naar hartenlust gewinkeld worden in de Kirchgasse, een van de drukste winkelstraten van Duitsland of je kan genieten van wat rust in een van de mooie parken die de stad rijk is. 
De beste bezienswaardigheden van de stad zijn de Schlossplatz met het Paleis van de Hertogen van Nassau, het Nieuwe en het Oude Stadhuis, de Marktkerk en het Wiesbaden Museum, met de tentoonstelling van hedendaagse kunst. U kunt daar schilderijen van verschillende kunstenaars en collecties van oude artefacten van het hertogdom Nassau zien. Het Casino van Wiesbaden is door vele beroemdheden bezocht, zoals: Otto von Bismarck, Richard Wagner en Elvis Presley. Het panorama van de stad kan je ook bewonderen vanaf de heuvel Neroberg waarop de 'Griekse kapel' en de Russische kerk van St. Elizabeth staan.

Culturele wandelaars namiddag


Voor de namiddag plannen we een bezoek aan 'Asbach-Uralt' in Rudesheim. Deze producent van brandewijn stookt zijn product enkel van druiven die uit de Charente in Frankrijk komen. De smaak is zachter dan die van Cognac. 
Na het bezoek is er nog tijd voor een vrij bezoek aan Rudesheim am Rhein, onze verblijfplaats die we zeker niet mogen vergeten.


Zaterdag 12 mei 2018


Wandelaars voormiddag

Vandaag trekken we opnieuw naar het 'Nahetal' alwaar we kiezen voor de 'Willigesweg', een mooie maar pittige wandeling door het hinterland van de Nahevallei. In de voormiddag vertrekken we vanuit Waldfriede voor een tocht van 10,3km door groene weiden, heuvelachtige bossen en glooiende wijngaarden. Kort na ons vertrek stappen we door het valleitje van de Steinbach om even later na een klim, aan de 'Schinderhanneshohle' te komen, een kleine grot van slechts 13 meter diep. We vervolgen onze tocht door het Naturpark Soonwald/Nahe en klimmen naar de Wingertsberg. Een mooi panorama krijgen we zomaar op een schoteltje gepresenteerd. Het is nu niet zo ver meer naar onze rustplaats Auen die we na 10,3km in dalende lijn bereiken.
Wandelmogelijkheden: 10,3km
Wandelniveau: **** 

Wandelaars namiddag


Na onze middagpauze staat een traject van 9,5km gepland naar Simmertal, een wijndorp gelegen aan de Nahe.

Wandelmogelijkheden: 9,5km
Wandelniveau: ***


Culturele wandelaars voormiddag


We trekken deze voormiddag naar Idar-Oberstein, het edelsteencentrum van de streek.
De stad ligt in de Hunsruck op ongeveer 45 km vanaf Bernkastel-Kues. De stad kent een rijke geschiedenis omtrent het slijpen van prachtige edelstenen. Idar Oberstein ligt in het romantische dal van het riviertje de Nahe en is omringd door steile rotsen. De huizen in het stadje worden omsloten door de rotspartijen in het nauwe Nahedal. Boven de stad steken twee burchtruines en een rotskerk uit. Zoals gezegd dankt de stad zijn bekendheid aan de edelstenen en behoort hiermee toch tot een van de belangrijkste en meest toonaangevende steden ter wereld op het gebied van het bewerken van edelstenen en mijnbouw. Deze feiten gaan honderden jaren terug in de tijd.
Veel van de huizen in het oude deel van Idar Oberstein stammen uit de periode 16e tot 18e eeuw. Door de ligging in het dal zijn de huizen dicht tegen elkaar aangebouwd wat het een knus en gezellig aanzien geeft. De Rotskerk, de Felsenkirche, stamt uit 1482 en werd gebouwd als boetedoening in verband met een broedermoord, aldus de legende . Via een trappad van 163 treden komt u bij het kerkje dat in de rotswand is gebouwd. Het is binnenin te bezoeken. Opvallend zijn het mooie altaar en een kristallen kruisbeeld.

Wat is er mogelijk deze voormiddag?
*een ritje op de leuke rodelbaan die geschikt is voor volwassenen en kinderen
*een bezoek aan de prachtige kerk "Felsenkirche" die in de rotsen werd gebouwd
*een bezoek aan het Duitse edelsteenmuseum, waar je ook souvenirs kan kopen
*een bezoek aan de kopermijn "Kupferbergwerk Fischbach"
*een bezoek aan de burgruine van Idar- Oberstein
*een bezoek aan de historische edelsteenmijnen en edelsteenslijperij
*een bezoek aan het edelsteenmuseum "Erlebniswelt" dat ook leuk is voor kinderen

Culturele wandelaars namiddag

Onze ploeg is voor deze namiddag nog op zoek naar een interessant bezoek. We houden iedereen op de hoogte via onze website.

Zondag 13 mei 2018

Na het ontbijt is het tijd om onze koffers te pakken, verder volgen we de Rijn in noordelijke richting en maken nog een stop in Boppard.
Gezellige winkeltjes, leuke steegjes en parken zoals het Marienberger Park zorgen voor een onvergetelijke vakantiebelevenis en creeren de ideale omstandigheden voor ontspanning en gezondheid. Boppard, dat al door de Romeinen werd bewoond, is het kloppende hart van de vakantieregio Mittelrhein. 

Wandelaars


Op onze laatste voormiddag stappen we nog 7km, we verbinden Bad Salzig met Boppard via de bekende Rheinburgenweg. De laatste kilometers van deze vakantie voeren ons door mooie plukken bos met zo nu en dan een mooi uitzicht over de romantische Rijn.

Wandelmogelijkheden: 7km
Wandelniveau: **

Culturele wandelaars


Boppard is een stad die je moet gezien hebben, een vrij bezoeken een rondrit met een toeristisch treintje is mogelijk.
Vrij middagmaal en vertrek huiswaarts tussen 13u en 14u.

BELANGRIJK
De voorbije jaren kregen we heel wat (last-minute) annulaties te verwerken, dit kostte onze club heel wat geld. Om dit probleem te vermijden zijn we genoodzaakt om vanaf 1 januari 2018 voor onze meerdaagse vakanties met een optionele reis-en annulatieverzekering te werken. We werken samen met verzekeringsmaatschappij 'ARENA'. Wat deze polis zowat inhoudt kan u nalezen op onze website of u kan de polis opvragen bij Wim: info@4op1rij.be 
Dit betekent dat iedereen die inschrijft voor deze reis de keuze heeft om deze verzekering te nemen. Deze is te boeken bij inschrijving en te vereffenen bij betaling van het voorschot.


VERTREK: Om 6u stipt aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg. Iedereen kan hier zijn auto veilig laten staan.

PRIJS:
2-persoonskamer:  285Euro per persoon (30 kamers beschikbaar)
3-persoonskamer:  255Euro per persoon (1 kamer beschikbaar)
1-persoonskamer:  315Ć¢euro per persoon (8 kamers beschikbaar)
Kinderen tot 12 jaar: 185Euro
Optionele reis-en anulatieverzekering: 22,42Euro per persoon (te reserveren bij boeking)
INBEGREPEN
- Reis per luxebus
- Verblijf in half-pension (ontbijtbuffet en 's avonds driegangenmenu)
- Verwennerij op de bus
- Drinkgeld chauffeur
INSCHRIJVEN
- Telefoon Wim: 0475/326446
- Telefoon Kurt: 0475/563687
- Mail: info@4op1rij.be

Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van 75Euro voorschot per persoon + kosten verzekering (indien gewenst) op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem
OPMERKINGEN
- Plaatsen op de bussen worden opgesteld aan de hand van de storting van het voorschot. Wie eerst stort zit vooraan.
- Na inschrijving zal iedereen begin maart een eindafrekening krijgen.

Online reservervatie