Busreis Aken

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 01-12-2018
  • Plaatsen: 54

Busreis zaterdag 1 december 2018
KERSTMARKT AACHEN &
1STE ETAPPE EIFELSTEIG


De voorbije jaren bezochten we reeds heel wat kerstmarkten in Belgie en Nederland maar laat ons eerlijk zijn: nergens is de kerstsfeer zo intens als op een kerstmarkt in Duitsland. We kozen om dit jaar naar Aken te trekken dat gekend is voor zijn uiterst gezellige kerstmarkt en zijn super voordelige winkelstraten. Tijdens deze niet te missen daguitstap zal iedereen een rijke keuze hebben aan activiteiten. Voor de liefhebbers van sfeer en gezelligheid presenteren we de Weihnachtsmarkt, voor de shoppers zal het moeilijk kiezen worden uit een hele reeks verkeersvrije winkelstraten, de cultuurbarbaren zullen zich niet vervelen want Aken heeft heel wat bezienswaardigheden op zijn grondgebied en voor de wandelaars staat er met de Eifelsteig een fantastische wandeltocht op het programma.

Programma
De bus vertrekt met 2 chauffeurs om 6u op de parking van Packo richting Aken. Onderweg maken we zeker een korte tussenstop vooraleer we de Duitse grens passeren. We rijden verder naar Kornelimunster, een prachtig historische stadje dat gelegen is in de vallei van de Inde. Het centrale marktplein is omgeven door statige burgerlijke huizen en  net hier splitst onze groep. We verlaten Kornelimunster met een oude dorpskern  opgebouwd  rond de oude abdij. Ooit was dit een bloeiend bedevaartsoord maar heden ten dage zijn de pelgrims vervangen door Eifelsteigwandelaars getooid in fel gekleurde buitensportkledij. We volgen het leuke graspad door het dal van de Inde totdat we de indrukwekkende viaduct van de Vennbahn in het vizier krijgen. Over een pad met poortjes lopen we onder het viaduct door om even later via een trappenpad ons eerste klimmetje te verwerken. We passeren het dorpje Hahn, klimmen lichtjes door een bos en  stappen  voorbij de ruïne van een kalkoven die gebruikt werd om ongebluste kalk te maken voor de bouw. We bereiken het dorpje Friesenrath en nemen hier na 5,5km afscheid van de mensen die naar Aachen trekken.  Hierna belanden we in het bos, een regelmatige stijging brengt ons op 325m hoogte. Voorbij een schuilhut in de vorm van een paddenstoel dalen we het dal van de Vichtbach in. We zijn nu op weg naar het prachtige heidegebied van Struffelt.
 

Over knuppelpaden worden enkele stukken drassige veengrond overbrugd waarna we na 14km Roetgen naderen.
Na de middagpauze in Roetgen komen we pal op de Belgische grens. Belgische Fritten afficheren grote borden maar wij stappen verder om aan het stuk door de Hoge Venen te beginnen. We volgen nu de historische pelgrimsweg Aken-Monschau-Trier die ons opnieuw naar de Duitse grens stuurt. We zullen onze tocht in Konzen of in Mutzenich eindigen na ongeveer 24 à 25km.


 
Wandelaars
Over een afstand van 313km verbindt de Eifelsteig Kornelimunster met Trier. Deze route is een trendsettend 21ste eeuws wandelproject geworden dat maximaal gebruik maakt van veld-en boswegels. Vandaag stappen we de eerste etappe die ons meteen dwars door enkele prachtige gebieden zal loodsen!  De mogelijke afstanden zijn 5, 14 of 24km.

Niet-wandelaars
De niet-wandelaars hebben in dit dorpje een klein uurtje vrije tijd. Je kan hier eventueel de oude abdijkerk bezoeken of een koffietje drinken in een lokale konditorei of cafeetje.

Nadat de wandelaars van de korte afstand zijn opgepikt, rijden we rechtstreeks naar Aachen. Hier heeft iedereen volgende mogelijkheden:

* Bezoek aan de kerstmarkt
De Akense kerstmarkt staat in de top 10 van mooiste kerstmarkten van Europa en vormt zich, badend in de feestelijke verlichting, rond het stadhuis en de Dom. De pleintjes en steegjes rond het historische centrum veranderen in deze periode in een sfeervol geheel gehuld in warme kleuren, feestelijke klanken en verleidelijke geuren. Een must voor de echte liefhebber! De markt is open van 11u tot 20u.

* Winkelstraten
Aken beschikt over een groot aantal winkelstraten die elk kooplustig hart sneller doet slaan. Niet alleen zijn de grote ketens goed vertegenwoordigd maar tevens zijn er een groot aantal andere winkels. Proef zeker eens de plaatselijke specialiteit, "de printen", die je in elke bakkerij zal aantreffen.
Winkels zijn open van 9u tot 20u.

* Stadswandeling
Wil je op eigen tempo deze mooie stad ontdekken, dan kies je misschien voor een historische stadswandeling van 4km. Te downloaden op: http://media.vvvzuidlimburg.nl/uploads/documents/routes/32.pdf of een wandeling van 3km. Downloaden op:
http://www.reisroutes.be/stadswandelroutes/aken-aachen-stadswandeling-125-3.aspx

 
* Bezienswaardigheden
- De dom van Aachen is Werelderfgoed en een bezoek meer dan waard. Het is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen werden gekroond, waar Karel De Grote  begraven werd en sinds 1930 is het de kathedraal van het bisdom Aken.
- Het stadhuis dat in gotische stijl werd gebouwd, is neergezet op de restanten van de koningshal van Karel de Grote.  Open van 10u tot 18u.
- De Elisenbrunnen zijn het symbool van de stad Aken.
- 2 musea zijn een bezoek waard: Couven Museum en het Centre Charlemagne.
 

 
Wandelmogelijkheden
* 5,5km: Deze mensen stappen volgend traject mee : Kornelimunster – Friesenrath. Na de wandeling kunnen deze mensen mee naar Aachen
* 14km: Deze mensen stappen volgend traject mee : Kornelimunster – Roetgen. Na de middagpauze worden deze leden naar Aachen gevoerd.
* 24km: Het volledige traject Kornelimunster – Konzen of Mützenich

Vertrek
Om 6u aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Iedereen kan hier veilig zijn auto parkeren op de privé-parking. Onderweg is er 1 stop voorzien.

Thuiskomst
Deze is voorzien tussen 22u en 22u30. Onderweg huiswaarts is er 1 stop voorzien.

Prijs
23€ per persoon

Inschrijven
Dit kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be of telefonisch 0475/326446. Gelieve na inschrijving het verschuldigde bedrag onmiddellijk over te schrijven op rekeningnr.: BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Online reservervatie