GR Wandelen in de Ardennen

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 13-06-2020
  • Plaatsen: 48

Zaterdag 13 juni 2020 GR-wandelen in de Ardennen
GR5 (23,4km) Retinne - Banneux


Over een afstand van 2290km verbindt de GR5 Hoek van Holland met het Franse Nice. Algemeen wordt dit pad beschouwd als het icoon van het Grote Routenetwerk. In Belgie loopt het van noord naar zuid door onze prachtige Ardennen. Wij gaan het stukje stappen van Retinne  tot aan het bedevaartsoord Banneux.Deel 1: Retinne – Ayeneux (7,2km)Nadat de bus ons heeft afgezet in Retinne stappen we door een weide die dienst deed als trainingsparcours van de overleden motorcrosser Georges Jobe. Hij stierf na een bloedziekte op 51-jarige leeftijd en was van Retinne. Door deze weide stroomt het riviertje Julienne dat we eventjes volgen. We zien nog een ventilatiekoker die ons herinnert aan het mijnverleden van deze regio. Tussen heggen en bomen wandelen we dit charmante valleitje uit en stappen langs de terril du hasard verder richting Micheroux. Het oude spoorwegtraject lijn 38 is nu omgetoverd tot een Ravel die we eventjes westelijk volgen. We dalen een vallei in om via een smalle doorgang opnieuw de weiden in te duiken. We zijn nu eenmaal in het Land van Herve. Het fraaie en zeer afwisselende pad loopt eventjes boven een beboste riviergeul vooraleer we na 7km het gehucht Ayeneux bereiken waar de bus ons staat op te wachten na een schitterende eerste traject. (7,2km)

Deel 2 : Ayeneux - Olne (5km)
De smalle graswegeltjes voeren ons tussen weiden en bosjes naar het piepkleine maar beeldschone Saint-Hadelin met zijn prachtige kapel en spijkerlinde. Aan die boom worden in het volksgeloof geneeskundige  krachten toegekend. In de linde worden spijkers geslagen: deze worden verondersteld de pijnen weg te nemen van de mensen die de spijkers erin kloppen. Door een zeer mooie golvende omgeving stappen we nu verder naar Olne, erkend als een van de mooiste dorpjes van Wallonie. In vroegere  tijden leefde het dorp op het ritme van de bedrijvigheid van de kalksteengroeven en de  spijkersmeden. Wandelend door de steegjes maken we kennis met een dorp dat leest als een geschiedenisboek. De 17e en 18e eeuwse huisjes zijn opgetrokken uit de plaatselijke kalksteen en getuigen van de rijkdom van weleer. We zullen hier s middags picknicken.

Deel 3: Olne - Fraipont (6,7km)De rood-witte tekens van de GR5 nodigen ons uit om rond het kerkje te stappen waarna we onmiddellijk weer de natuur opzoeken. Terwijl we maximaal genieten van de prachtige vergezichten dalen de gemakkelijke paden naar de Vesdervallei. Wat verder daalt het rotsachtig pad steiler ,door dichte begroeiing, tot in het gehucht Grihanster en verder tot in Nessonvaux dat aan de Vesder ligt.

Een leuk achterafje langs de Vesder brengt ons opnieuw aan de rand van Nessonvaux. Vanaf dit punt bevinden we ons niet meer in het Land van Herve maar in de echte Ardennen. Een superleuk pad brengt ons eventjes weg van de Vesder maar daalt even snel opnieuw de vallei in. Een laatste smalle dreef brengt de wandelaars tot aan het station van Fraipont waar we na 18,9 schitterende kilometers de bus terugvinden.

Deel 4 : Fraipont - Sanctuaire de Banneux (4,5km)We beginnen deze etappe met een paar trapjes tussen 2 huizen waarna een stevig klimmend bospad ons aan een uitzichtpunt afzet. Dwars door een naaldbos wandelen we nu verder naar het bedevaartsoord Banneux. Even verder maakt het bos plaats voor enkele weiden waarna we het heiligdom binnenwandelen. Banneux is de plek, waar de Maagd Maria tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht maal aan het meisje Mariette Beco verscheen. Na deze fraaie wandeling van 23,4km (of minder) zijn er hier genoeg tavernes om onze dorst te lessen.
Tijdens de terugrit stoppen we in de Lunchgarden van Ans (Luik) voor een avondmaal. Kortingsbon te downloaden op de website van het restaurant.

Beschikbare plaatsen: 48

Vertrek.

Om 6u00 aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg. We houden halverwege even halt voor een korte koffie-en plasstop.

Prijs per persoon: 22,00Euro

Inschrijven kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be

Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail terugkrijgen

Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het verschuldigde bedrag op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Opmerkingen:
* De bus volgt de hele dag de wandelaars, na elk traject kan je meerijden met de bus.

Online reservervatie