2-Daags wandelweekend Maasvallei

  • Type: Wandelvakantie
  • Datum: 26-09-2020
  • Plaatsen: 27Zaterdag 26 & zondag 27 september 2020
2-daags wandelweekend Maasvallei


Net ten zuiden van de stad Maastricht vormt de Maas de grens tussen Belgie en Nederland. Ten oosten van deze lijn bevindt zich het prachtige glooiende landschap van Nederlands Limburg en ten westen ligt een onbekend stukje Belgie toebehorend aan de provincie Luik. Deze mooie regio behoorde tot 1963 aan Vlaanderen toe  maar bij de definitieve toekenning van de taalgrens werd het overgeheveld naar Wallonie. In deze zeer afwisselende streek vinden we talrijke natuurgebieden die zich ontwikkelden in en nabij oude mergelgroeven. Het is zonder meer een schitterende wandelregio die we uitgebreid zullen ontdekken.

Net zoals de voorbije drie jaar huren wij ook nu drie minibussen (Opel Vivaro) voor deze 2-daagse wandelvakantie.  Ons verblijfshotel staat deze keer in Nederlands Limburg, namelijk in Berg en Terblijt.  


We verblijven in Berghotel Vue (berghotelvue.nl) alwaar we genieten van volpension (ontbijt + 3-gangenmenu s avonds en lunchpakket op zondagmiddag). In dit ***-hotel beschikken alle kamers over een flatscreen tv, kluis, haardroger en prive-sanitair.


Zaterdag 26 september 2020

Voormiddag: Fort Eben-Emael – Heure-le-Romain (13km)

We vertrekken stipt om 6u en rijden met een tussenstop naar Eben-Emael, gekend om  zijn militair fort dat uit 17 aan elkaar gekoppelde ondergrondse bunkers bestaat. Het werd beschouwd als niet-inneembaar maar de Duitsers bewezen het tegendeel want tijdens de belegering van dit bouwwerk viel het al na 31 uur in Duitse handen.

De bezoekersparking van dit in mergel uitgehakte militaire fort is voor ons het ideale vertrekpunt van een eerste fantastische wandeling door een streek die weinig mensen eigenlijk kennen.

 
    
Nadat we het fort hebben doorkruist, komen we bijna meteen in het natuurreservaat Montagne Saint-Pierre, een prachtig biotoop op de westhelling van de Maas waar we een mooi mozaiek  van schrale kalkgraslanden en bossen terugvinden. We passeren talrijke mergelgrotten op ons prachtig zuidelijke traject.
Bijna onopgemerkt stappen we van het ene in het andere natuurreservaat want we wandelen het Reserve domaniale de Lanaye binnen. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd er in dit gebied slib  uit het Albertkanaal gestort. Enkele jaren later gebeurde er iets opmerkelijk want plots doken er duizenden orchideeen op. De graslanden worden hier begraasd door de zachtaardige Gallowayrunderen.

We stappen verder in de richting van Wonck maar eerst doorkruisen we een derde natuurgebied Reserve coteau du Tunnel, een klein reservaat van 3ha gelegen aan de tunnelingang van de spoorweg Tongeren-Aken. Het werd in 1976 door de NMBS  in beheer gegeven aan Natagora, het Waalse Natuurpunt. Het bestaat uit een zuidwaarts gerichte steile helling.
Vanaf hier volgen we de gekende GR5 die ons door een vierde natuurgebied stuurt vooraleer we in Heure-le-Romain onze middagstop terugvinden. Hauts de Froidmont is een schatkist van natuur ingebet tussen groeven en landbouwgronden. Op de steile hellingen vinden we een verlaten groeve met indrukwekkende kalk kliffen en een zeer gevarieerde bebossing.
Na 4 natuurgebieden te hebben doorkruist, zullen we na ongeveer 13km best honger en dorst hebben. Deze 2 kunnen we stillen in cafe Le Vivier in Heure-le-Romain, een dorpje dat vroeger gekend was voor zijn strovlechterijen en heden ten dage toebehorend aan het Luikse Oupeye.

Namiddag: Heure-le-Romain - Fort Eben-Emael (13km)

Langs de vroegere silexgroeve verlaten we het dorp en stappen door het mooi golvende landschap in noordelijke richting. We doorkruisen enkele oude laagstamboomgaarden om plots op een plateau te belanden. We kunnen hier ver vooruit turen en zien in de verte het reserve naturelle Bois Bechet dat we doorkruisen vooraleer we de vallei van de Geer inwandelen. Via leuke wandelpaadjes langs de Geer stappen we verder tot voorbij Wonck. Als we het valleitje uitklimmen doemt er in de verte
een vreemde toren op met 4 gigantische gevleugelde dieren.De toren van Eben-Ezer is een opvallende constructie in silex die tussen 1951 en 1964 gebouwd werd door de autodidactische kunstenaar Robert Garcet.
Na dit leuk intermezzo stappen we verder richting Eben alwaar we ons zesde natuurreservaat van de dag zullen doorkruisen: Heyoule, de oudste beschermde lap grond van de streek en een must om door te wandelen. Nadat we dit prachtige gebied verlaten, brengt de GR5 ons in geen tijd tot aan onze minibusjes.


Na deze fascinerende wandeltocht kunnen we op de prachtige terras van de Lovinexmolen onze dorst lessen en wat nakaarten over de voorbije trot van 26km.

Zondag 27 september 2019

Rondom en door het mooiste bos van Nederland: het Savelsbos. (23km)

Voormiddag: 11km

Na een lekker ontbijt vertrekken we naar het nabijgelegen Cadier  waar onze zondagswandeling van start gaat. Algauw verlaten we de dorpskern om via een wondermooie single-track de rand van het Savelsbos te volgen. Zonder enige schroom durven we te vertellen dat dit het mooiste bos van Nederland is. Het smalle hellingbos loopt over een lengte van 6km op de oostelijke Maashelling en vormt een droom voor wandelaars. Er bevinden zich hier veel trappenpaden en het doet ons wat denken aan het Hellegat in het West-Vlaamse Heuvelland. Wandelplezier verzekerd!!!