Clubdag Noord-Frankrijk

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 12-09-2020
  • Plaatsen: 52

Zaterdag 12 sept. 2020
Clubdag in Noord-Frankrijk + BBQ
Gravelines en reserve naturelle Platier d'Oye
Met ons bezoek aan Gravelines gaan we op zoek naar de Vlaamse roots in deze prachtige versterkte kuststad.  Het belfort met beiaard, stadsreuzen en een museum van volksspelen weerspiegelen het Vlaamse karakter in Grevelingen.  Ook de omringende natuur is meer dan een bezoek waard. Zo vinden we ten westen van de stad het unieke reservaat le platier d'Oye dat bestaat uit talrijke meertjes en plassen.  Voor de wandelaars staat er een volledig vlakke wandeling geprogrammeerd terwijl de culturele wandelaars in de omgeving zeker aan hun trekken zullen komen.

Programma


Nadat we een lekkere croissant hebben verorberd vertrekken we met zijn allen langs de buitenzijde van de prachtige vestingen en langs de volkstuintjes.


Na een mooie start kunnen de culturele wandelaars na een kleine 3km naar het pittoreske centrum van Gravelines stappen (200m.) terwijl de wandelaars koers zetten richting het Parc de Polders. 
Deze groene zone van 50ha werd begin de jaren 80 aangeplant met populieren,elzen ,berken en esdoorns. 
Ze is  doorspekt met oude sloten die het geheel een oud agrarisch karakter geven. 
Nadat we dit natuurpark hebben doorkruist, bereiken we de kustlijn die we eventjes volgen tot aan de pier van Gravelines, die 1km de zee inloopt. 
Hier merken we ook de opvallende vuurtoren op en die je in de namiddag kan beklimmen. 
Het uitzicht is fenomenaal.


We gaan van hier de pier op die in feite een langgerekte golfbreker is. Op het uiterste punt is het uitzicht over de kust en de monding van de Aa gewoonweg schitterend.  De mensen die de pier niet willen opwandelen kunnen in één van de horecazaken wachten op onze terugkeer.  Van hieruit stappen we via een educatief wandelpad langs de oever van de gekanaliseerde Aa terug naar Gravelines. Onze wandelteller staat nu op 13km.

De culturele wandelaars kunnen in de voormiddag het stadje  of het Arsenaal bezoeken (dit is een bolwerk ontworpen door meester architect Vauban). 
Hier vind je een mooie plantentuin en een lithomuseum, tevens geniet je, van hieruit, van meerdere uitzichtpunten over de streek.

Na de middagpauze vertrekken de wandelaars voor een wandeling door het prachtig en uniek natuurdomein le platier d'Oye, gekend om zijn vele meertjes en prachtige wandelpaadjes!  Het gebied is sinds 1987 een hotspot geworden voor rondtrekkende vogels dankzij de aanleg van watervlakten die uit de vochtige weides zijn gegraven.
De namiddagwandeling van ongeveer 10km loopt ook voor een deel op het strand waar we ook een verzonken bunker zullen aantreffen.De culturele wandelaars kunnen in de namiddag het museum Jean Bart bezoeken. Hier is men bezig een replica te bouwen van een 17e eeuws schip.  Tevens is er de mogelijkheid om een leuk boottochtje te maken rondom Gravelines en langs de eeuwenoude omwallingen.  Dit is een schitterende attractie alwaar men de keuze heeft uit een elektrische boot, pedaalfietsboot of een roeiboot.


U leest het, dit is een daguitstap met voor iedereen wat wils. Zoals het al jaren het geval is, zorgen we dat we om 18u30 weer in Veldegem zijn waar we getrakteerd worden op een picon en een lekkere barbecue.

Wandelmogelijkheden


Voormiddag: 3, 6 of 13km
Namiddag: 10km

Afsluiter

We zorgen dat we om 18u30 opnieuw de Bosserij bereiken in Veldegem. Hier worden we een lekkere picon aangeboden gevolgd door een heerlijke barbecue. Natuurlijk zijn alle andere drankjes aan wandelaarsprijzen.

Vertrek

We vertrekken om 7u15 aan de Bosserij in de Acaciastraat in Veldegem (aan het sportcomplex). Hier vindt 's avonds ook de BBQ plaats.

Prijs

32Euro per persoon. Deze uitstap is alleen voor leden van Vier op een rij.

Inbegrepen

Reis met luxe-bus, croissant, picon (of een andere aperitief), BBQ en fooi chauffeur.

Niet-inbegrepen

Eventuele boottochten en/of bezoeken aan musea.

Inschrijven

Dit kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be of telefonisch 0475/326446.
Gelieve na inschrijving het verschuldigde bedrag onmiddellijk over te schrijven op rekeningnr. : BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

BBQ:

Wenst u alleen naar de BBQ te komen dan betaalt u hiervoor 18Euro (picon + BBQ). Deze start om 18u30 in zaal Bosserij, Acaciastraat in Veldegem. Inschrijving hiervoor eveneens bij Wim (zie hierboven)

Online reservervatie