Haspengouw 2-daags wandelweekend

  • Type: Wandelvakantie
  • Datum: 28-09-2019
  • Plaatsen: 27

Zaterdag 28 & zondag 29 september 2019

2-daags wandelweekend   HASPENGOUW


Haspengouw wordt ook wel eens het Toscane van het noorden genoemd. En dat is niet voor niets. Glooiende akkers, bloeiende bermen, hoogstamfruitbomen en mooie beekvalleien typeren het landschap. Van het rijke verleden zijn hier nog veel zichtbare sporen zoals Romeinse grafheuvels, de Romeinse Weg, het Fruitspoor, Romaanse kerkjes en kapellen, imposante kastelen en hoeves.
In Haspengouw is afwisseling troef. De ene keer duik je de vallei, het bos, de boomgaard of een holle weg in en geniet je van de beslotenheid van het landschap. De andere keer wandel je over het plateau langs de akkers en zijn het de vergezichten die je doen verwonderen. Onderweg passeer je langs dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Net zoals de voorbije twee jaar hebben we drie minibussen (Opel Vivaro) gehuurd voor deze 2 daagse uitstap. Omdat de hotelprijzen in Tongeren wat aan de dure kant zijn wijken we uit over de taalgrens.
We verblijven in hotel Campanile Luik** dat zich op 20km van Tongeren bevindt. We verblijven hier op basis van vol pension met avondmaal om 19u, overnachting, uitgebreid ontbijtbuffet vanaf 6u30 en een lunchpakket voor de zondagmiddag. Alle kamers zijn ingericht met sanitair (bad of douche, WC) op de kamer en we kunnen gebruik maken van WIFI.

Zaterdag 28 september (Tongeren - Borgloon - Tongeren)

Voormiddag : 12 of 15km

We vertrekken stipt om 6u en rijden met een tussenstop naar Tongeren. Daar waar het pretpark Land van Tongeren een kort leven beschoren was (het kon maar drie maanden openblijven vooraleer het failliet ging) vinden we nu het zwembadencomplex Pliniuspark. We laveren het park uit en stappen snel de oude spoorwegzate op die vroeger Tongeren met Sint-Truiden verbond. 1km verder duiken we de vallei van de Fonteinbeek in, ons eerste natuurgebied alwaar we de burchtruine Kolmont en het kasteel Rooi zullen zien liggen. Stilletjes aan naderen we het dassengebied, dit zwart-witte roofdier is het grootste van Vlaanderen en leeft vooral hier in Zuid-Limburg. Misschien spotten we de diertjes wel vanaf het mooie uitzichtplatform ofwel zien we hen terwijl we op vlotterpaadjes door de prachtige natuur rond Zammelen wandelen.Hier rond het pittoreske dorpje is Haspengouw op zijn mooist want draaihekjes, smalle doorgangen en wondermooie paadjes sturen ons door de allermooiste beemden, hooilanden, moerassen en broekbosjes.
We dalen het valleitje van de Mombeek in en stoten wat later op het Fruitspoor ofwel de oude spoorlijn 23. We naderen nu snel onze middagstop in Borgloon maar niet vooraleer een snoer van prachtige onverharde paadjes ons tussen de boomgaarden stuurt. Reeds van ver zien we Borgloon op een heuvel pronken en algauw maken we kennis met zijn Middeleeuws straatpatroon, zijn mooie markt en z'n smalle steegjes. Op het Speelhof vinden we meerdere terrasjes waar we onze dorst kunnen lessen. Onze stappenteller staat op 14,8km.

Namiddag : 12,5km

Als we Borgloon verlaten volgt er een heel mooi golvend stukje. We trekken zuidelijk naar de Bollenberg, onderweg passeren we het doorkijkkerkje van 10 meter hoog dat in 2011 met behulp van metalen platen werd gebouwd. Het past wonderwel in dit prachtig glooiend decor.

Onze route glooit verder langs een eeuwenoude Romeinse kassei, hier is het landschap op zijn mooist want we stappen verder richting het uiterst mooie Sint-Servatiuskerkje van Groot-Loon. We volgen nu al een tijdje de GR128 die naar Voeren loopt. Zover gaan wij niet maar dit wit-rode spoor breit al het mooiste van de streek, zonder een steek te laten vallen, aan elkaar.
We stappen nu recht naar het dorpje Pringen met zijn bosreservaat s Herenbos. We passeren dit 98ha groot domein om spoedig het Gallo-Romeinse aquaduct van Tongeren op de wandelen. We stappen nu echt op een brok geschiedenis want dit is het grootste Romeinse relict in Belgie dat we verder volgen in de richting van de stad van Ambiorix. Net voor het einde passeren we nog het kasteel van Betho dat eigenlijk meer een kasteelhoeve is uit de 17e eeuw. We hebben nu opnieuw het Pliniuspark bereikt dat we doorkruisen om opnieuw onze Opel Vivaro's terug te vinden. Het cafetaria is de ideale plaats om onze dorst te lessen vooraleer we ons hotel gaan opzoeken.
Wandelmogelijkheden
  • 12 of 15km : voormiddag meewandelen, in de namiddag met de lijnbus naar Tongeren voor een shopping- of stadsverkenningsnamiddag. In de late namiddag worden deze mensen terug opgepikt.
  • 24,5km of 27,5km : Wandelen voor-en namiddag.

Zondag 29 september (Rond de kluis van Vrijhern)

Voormiddag : 11 of 13 km

Na een lekker ontbijtje rijden we naar het gehuchtje Werm waar we van start gaan voor onze tweede wandeldag. Vandaag alweer natuur in overvloed en dat merken we bijna meteen we de schitterende Wermerbeemden inwandelen alwaar de eeuwenoude knotbomen getuige zijn van een rijke geschiedenis. Even verder komen we terecht in de vallei van de Gerlabeek waar uitgestrekte velden afgewisseld met lange rijen hagen het pad voor ons openen. We doorkruisen Alt-Hoeselt en komen in het prachtige heuvelland van vochtig Haspengouw, met bronhoudende loofbossen afgewisseld door holle wegen. We passeren de prachtige paden van de Wijngaertbossen waar in de 19de eeuw de wijnbouw op z'n hoogtepunt was waarna we afstevenen op een van de hoogtepunten van de dag: de kluis van Vrijhern.
Eind 17e eeuw bouwde een broeder hier een hutje en leefde een eenzaam leven in dit machtig mooi gebied. In de 18e eeuw werd het hutje vervangen door een kluiswoning in vakwerkstijl die bewoond werd door broeders. Deze bleven hier tot 1968 maar de kluis is heden ten dage nog steeds bewoond. Het parcours stuurt ons door prachtige paadjes naar Sint-Huibrechts-Hern waar we in het landelijk cafeetje Halve weg onze middagstop houden (hopelijk kunnen we hier allemaal binnen).


Namiddag :  9,8km of 12 km (of 14,5km indien tijd)

Kort na onze middagstop bereiken we het natuurgebied Eggertingen waar het landschap bestaat uit valleien met hoogteverschillen van 70 tot 110 meter; we vinden er moerassige stukken afgewisseld met Haspengouws bos.
Langs gezellige paden trekken we weer naar de omgeving van de kluis van Vrijhern om wat verder door het voormalige jachtdomein van Hardelingen te wandelen. Midden in dit Engels park ligt het kasteel dat nog een restant is van een imposante oude hoeve.
Onze weg begint stilletjes aan in te korten want het gehucht Werm daagt plots uit het niets op. We springen nog even binnen in de Singelhoeve om onze dorst te lessen vooraleer we huiswaarts keren.

Wandelmogelijkheden

Minimum 20,8km / maximaal 27,5km
Aantal beschikbare plaatsen :   27 (12 dubbele + 3 eenpersoonkamers)

Vertrek

Om 6u op parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Hier kan iedereen veilig zijn auto parkeren op de prive-parking van de firma.

Prijs

- 105Euro per persoon in een tweepersoonskamer
- 135Euro per persoon in een eenpersoonskamer

Inbegrepen

Vervoer per minibus, overnachting in hotel Campanile**, 3-gangen avondmaal, uitgebreid ontbijtbuffet, pick-nick voor de zondagmiddag, deelname in de dieselkosten.

Verzekering

Iedereen kan weer een optionele reis-en annuleringsverzekering bijboeken. Deze is niet verplicht!
Prijs : 17,50Euro per persoon. Te vereffenen bij storting van het voorschot.

Inschrijven

Bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be. Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail terugkrijgen. Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het voorschot (25Euo per persoon)  + eventueel bedrag verzekering  op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Online reservervatie