Aangenaam rondje Brugge

Gepost door: Kastaar |Brughse Globetrotters VZW

St.Andries – Brugge 23-01-2016

In het St. Lodewijkscollege zijn we de gast van Brugse Globetrotters. En dat Brugge nog steeds een bijzonder aantrekkingskracht heeft, bewees het grote aantal, dat zich inschreven voor hun wandeltocht rond Brugge, het aantal zou rond de 2500 deelnemers gaan schommelen.

Het weer was in de ochtenduren niet zo bijzonder mooi, want de mist verborg zeer veel, maar het was niet meer zo koud als de dagen voordien. Het kwam allemaal dik in orde, als het winterzonnetje erdoor kwam, en het tot in de late namiddag heerlijk wandelweer was. We hebben keuze uit een ganse waaier aan afstanden en kiezen voor het 6 km parkoers. Dit korte afstandje zou ons toch een behoorlijk aantal mooie beelden opleveren.

Goed we zijn van start met een rondje rond de Magdalenazaal, richting kruispoort. Op het houten staketsel, speciaal aangelegd voor de veiligheid stappen we langs de historische poort voorbij, om onmiddellijk links af te slaan op de oude vestingen van de stad. Het wordt een heerlijke wandeling tussen de grote bomen, met daarin enkele stammen met gekleurde plekken, nee dat zijn geen kapotte bomen maar wel plantanen. Het kronkelen van de rijen, het hoogte verschil naar de buitevest toe geven een genietbaar zicht. Wat verder kruisen we baan om terug langs het water te wandelen. Aan de overzijde vinden we in de lange huizenrij tal van mooie oude gevels, velen met een geschiedenis, en de trapgevels en deurdrempels met treden, want aan het aantal trappen kon men zien hoe rijk een bewoner was. Maar onze aandacht gaat ook naar een open plek waar enkele aalscholvers hun verenpak aan het opsmukken zijn en meteen genieten van het zonnetje. Wat verder een concentratie van witte zwanen op het water, heerlijk om te zien, die spierwitte vogels met opgestoken bolvormige vleugels rustig drijvend op dat rimpelloze water, en in de graskant even uitrustend tegen het voetpad aan, machtig mooi! Terecht één van de vele trekpleister die de stad heeft.

We verlaten hier de rijen, de grotere afstanden wandelen die ten volle af, maar wij gaan richting ‘Christus Koning’ op waar we onze rustpost konden benutten. Het wordt een mengeling van ietwat oudere maar verzorgde wijken, ook nieuwbouw met als afwisseling een paar groene pleintjes.

Stilaan naderen we een monument namelijk ‘de Canadabrug’, of in de volksmond de buffelbrug genoemd, naar de twee grote buffels op de brugpijlers, een symbool van macht en doorzetting. Langs deze brug zouden de Canadezen, Brugge bevrijd hebben van de Duitse bezetter. Er wachten op ons nog heel wat genietbare stukjes parkoer die ons naar het eindpunt van onze zeer genietbaar randje Brugge hebben gebracht.

Aan de parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet, op deze voortreffelijk opgezette organisatie, en we geven dan ook graag afspraak op een volgende wandelgelegenheid.