Aprilse grillen en winterse neerslag boven Zerkegem

Gepost door: Kastaar |VZW Rustige Bosstappers Jabbeke

Zerkegem  24-04-2016

Ja, dat duivelse weer, daar doe je niks aan, maar het is alles, spijtig genoeg. In de vroege ochtend was het zwaar bewolkt, maar nog droog, op de thermometer stond 5°, als je het ons vraagt niet veel soeps en volgens de weersvoorspellingen zeker niet fameus.

We zijn er te gast bij Rustige Bostappers Jabbeke voor hun 28ste parel van Groot- Jabbeke in Zerkegem. Het landelijk dorpje, voor het eerst op de wereldkaart gezet in 1935 door tourwinnaar Romain Maes, die in dit dorpje het levenslicht zag.

Goed we zijn van start rond de St. Vedastuskerk en stappen een prachtig wandelweggetje op. Wat verder stappen we de dorpskern uit langs de baan, met een dubbele rij rijk bloeiende Japanse kerselaars of prinus triloba, spijtig missen we hier de zon. Wat verder links stappen we het Terwalle wandelparkoers op. Terug een heerlijke dreef en zo bereiken we de Maskobossen die een oppervlakte hebben van 11 hectaren. In 1948 was het gebied eigendom van de familie della Faille d’Huysse en werd verkocht aan de familie Gillés de Pelichy. Na de dood van Baron Baudoin Gillés erfde de oudste zoon Baron Gaëtane het domein. In 2000 kwam het gebied onder het beheer van natuurpunt en is het toegankelijk voor het publiek. Van dit moment af genieten we van zeer fraaie landschappen in deze groene bosrijke streek. Het wordt een heerlijk en zeer genietbaar schouwspel, dat frisse lentegroen, en de bloeiende voorjaarsbloesems, machtig mooi. De wind komt opzetten en het is prijs. Een striemende hagelvlaag, gevolgd door een fikse regenbui, en dit op een plaats waar niets is om te schuilen, dag moeder. Ons paraplu krijgt het zwaar te verduren, hij houdt stand en wij overleven het ook, maar mooi weer is wat anders, maar Aprilse grillen, en daar kan je niet tegenop, madre  madonna, gelukkig een tiental minuten later is de vlaag over en kunnen we rustig verder wandelen. Terloops gezegd worden er een 300 wandelaars minder ingeschreven dan het jaar voordien, en er worden toch nog 1071 inschrijvingen genoteerd met nog 44 deelnemers van 4op1rij .

Op een tuinbouw bedrijf vinden we onze rustpost en worden er getrakteerd op een gratis koffie of frisdrank, langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Ook aan de eigenaar van het bedrijf van harte dank voor de gastvrijheid.

We stappen het Maskobos in, vroeger groeide er hier veel heide maar die verdween volledig door het aanplanten van naaldbomen. In 2006 werden vrijwilligers ingezet voor beheerswerken. Dank zij de herstelwerken kwam de heide spontaan terug boven. Voor de 18de eeuw was dat gebied ontgonnen en bestond het uit heide en struiken. In 1770 werd de heide ontgonnen en werden rechte dreven aangelegd. Deze drevenstructuren vormen een dambordpatroon. Dit is het typisch voor heel het veldgebied dat zich uitstrekte van Jabbeke tot Maldegem. Deze worden gebruikt in dreven, vanwege hun natuurlijke schoonheid en gemak van onderhoud. Dit deel van het bos is een typisch middelhoutbos, met waardevolle eiken en er onder een struiklaag die als hakhout wordt beheerd. Wat verder genieten we terug van het uitzicht, ook heel wat partijen sierplanten geven een machtige blik op de natuur. Op het parkoers vinden we hofstede ter Panne die dateert van voor 1478. Omstreeks 1650 werd de hoeve bewoond door de familie Pannecoucke, waarvan de naam kan afgeleid zijn. Anderzijds zou het wijzen op een lager gelegen gebied in de omgeving van het pannenbos. In een weide een prachtige stapel houtblokken, geklasseerd in een ronde vorm, met bovenop een puntig dak met bussels twijgen, een uniek beeld. We ontdekten ook de oude stokerij die terug gaat tot 15de eeuws kasteelsite Zuytveld. Het zuytveld was oorspronkelijk een kasteel met een opper- en neerhof op een omwald erf. Na twee eeuwen van verval werd de hoeve omstreeks 1760 weer in gebruik genomen onder de naam Sheyveld. Het evolueert tot een landbouwbedrijf. De huidige benaming Oude Stokerij is afgeleid van de graanbrandewijnstokerij die hier sinds 1775 in gebruik was. Ziezo, het mooie van de natuur, en dat stukje geschiedenis kunnen samengebundeld worden in een zeer genietbaar en interessant geheel. Het minder goede weer wat misschien een domper, want gedurende de dag komen nog wel enkele fikse buien, maar het heeft onze wandelpret niet kunnen bederven, en we willen graag volgend jaar terugkomen maar dan met heel mooi weer. Aan parkoermeester, organisatie en alle medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet.