Behoorlijke streek, maar met nare herinneringen.

Gepost door: Kastaar |Drevetrotters Zonnebeke

19-04-2014 Zonnebeke

Wij zijn in O.C. ’t Zonnerad te gast voor het tweede luik van de traditionele kaaswandeldriedaagse georganiseerd door Drevetrotters Zonnebeke. Het weer is ietsje bewolkt een licht windje en 7° op de thermometer, tijdens de voormiddag was het afwisselend zonnig en bewolkt, naar de middag toe wordt het zonniger en aangenaam wandelweer. Het inschrijf aantal stijgt met het uur en om 14 uur is het getal 800 al overschreden. Goed wij gaan starten en kiezen voor het 11km parkoers.

Direct na het verlaten van het O.C. zijn wij meteen in het open golvende en bekoorlijke landschap in. Op de weiden grazen de koeien in het lentefrisse gras, en zij zullen ons de melk bezorgen om die lekkere streekkazen te maken. En stappen wij langs het weiderandje, komen wij thuis met wat kaas in het mandje.

Het eerste bos dat wij tegenkomen is het Polygoonbos, een eerste in de rij maar voor de grotere afstanden volgen nog meerdere bossen. Het Polygoonbos, ook wel ‘de doel’ genoemd is ongeveer 80ha groot en is eigendom van het agentschap natuur en bos. Het is een prachtig wandelbos, aangename dreven en heel wat natuurlijke rijkdommen. Wij gaan er langs en het windje ruist zachtjes en heerlijk door de lentefrisse bladeren, een heerlijke natuurbelevenis. Op een kruispunt in de omgeving van de veldhoeve is een monument in aanbouw en daar staat een veelzeggend gedicht, geschreven door luitenant-kolonel John McCrae een Canadese militaire arts. Hij schreef het in 1915 aan het Ieperfront Vier jaar lang was de westhoek één grote aaneenschakeling van loopgraven. In deze hel leverden soldaten uit 50 verschillende landen er slag. Er vielen ook vele burgerslachtoffers in de verzetstrijd tegen de Duitse bezetter en door executies, dwangarbeid en ontbering.

Waarom nu de klaproos als symbool? Het rood van de bladeren is de kleur van het bloed, en het zwarte hart de kleur van de rouw. Toen MaCaere het gedicht schreef was het slagveld begroeid met klaprozen. Hij stierf tijdens de oorlog op 45 jarige leeftijd aan een longontsteking, hij werkte in een veldhospitaal.

Wat later vinden wij een opgesmukt toeristische treintje uitnodigend voor een ritje door de streek, en wat verder waakt een grote arend over de vlakte. Wij gaan een prachtig rustig groen veldwegeltje op dat ons op het einde enkele machtig mooie panorama’s bezorgd. In de omgeving van de parkings van Bellewaarde benutten wij onze eerste rustpost in een garage, waar men oldtimers een nieuwe jeugd bezorgt. Na de rust is het terug het groene landschap in. Op de veldwegel langs de weg vinden wij een kanjer van een niet ontplofte obus, één van de dagelijkse oorlogssouvenirs die de landbouwers hier bovenploegen. Het moet erg zijn als Dovo op geregelde tijdstippen zijn rondje doet om de verzamelde munitie op te halen. Het veldwinkeltje toont ons een militair met de vraag, herinnerd je de grote oorlog?.

Wij passeren ook het geboortehuis van priester- historicus Valeer Pil. Passeren ook door het prachtige park en het memoriaal Passchendaele 1917, één grote gruwel maar prachtig in beeld gebracht. Tijdens het Brits offensief van 1917 werden hier 500.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van 8km.

Van het opgesmukte stationnetje, en de ijzerweg kunnen wij een mooier en rustiger beeld op de gevoelige plaat vastleggen. Mooi uit de wind, lekker in het zonnetje, verborgen in een omgeploegde voor, ligt een poes te genieten van het lenteweer, en nu maar rustig maffen. Gelukkig is de streek er bovenop geraakt, laat ons eventjes stilstaan bij die gruwelmomenten, laat ons hopen dat dit nooit meer terugkomt.

Intussen zijn wij binnen van een zeer goede verzorgde organisatie en gaan genieten van een lekker streekbiertje, een heerlijk stukje kaas, of een versgebakken wafel. Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Dezelfde lofbetuigingen voor de organisatie en zijn gastvrije medewerkers. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een  volgende wandelgelegenheid.