Bekoorlijke Voerstreek in zonnig Voeren

Gepost door: Kastaar |Berg en Boswandelaars Voeren

Voeren 01-04-2013

Het is geen Aprilgrap maar een lentezonnetje staat al vroeg aan de hemel. Al velen hebben dat blijkbaar gezien, want na afloop zullen 2001 wandelaars zich ingeschreven hebben voor 22ste paastocht bij Berg en Boswandelaars Voeren. De sfeer is opgelucht en iedereen geniet blijkbaar van de eerste zonnestralen.

Maar echt zomer was het niet, daags voordien had het er nog gesneeuwd en een -3į stond op de thermometer, en daarbij een guur briesje dat de gevoelstemperatuur niet bevorderde vooral in het open landschap op die hogere heuvelruggen. Nu al beleefden wij de koudste Pasen sinds 1964, de zon bleef schijnen en met een passende kledij gingen wij op stap voor het 15 km parkoers.

Wij verlaten het Casino en dalen een stukje naar het centrum toe, meteen valt het mooi gerestaureerde kerktorentje op. Even voor het kruispunt links af voorbij een oud en statisch gebouw, lijkende op een oud klooster en wat later wenkt ons het heuvelachtig landschap. Achteraf blijkt het dat wij goed hadden gekozen de te beklimmen heuveltjes waren voor ons plattelands wandelaars doenlijk. Het zal voor de ganse dag genieten worden van de heerlijke landschapszichten, en nu zij leeg zijn geven zij nog een grootsere indruk van de omvang, echt fascinerend. Ook de vele boomgaarden genieten onze aandacht, het aantal boompjes gaan wij niet tellen anders duurt het te lang voor wij thuis zijn, machtig die schijnbaar eindeloze rijen. Men is er blijkbaar aan het snoeien, want tussen de rijen liggen heel wat takken.

Wat ook opvalt in de bomen verspreid in de weiden zijn de vele grote bollen, allemaal maretakken, volgens de traditie geluksbrengers. Ja, een maretak moet je spontaan aangeboden krijgen van een vriend of kennis, en dat zou je geluk brengen, zo leert ons althans de geschiedenis van het bijgeloof.

Dat de streek destijds ook devoot was bewijzen de vele kapelletjes en veldkruisen langs de wegen. Ook de grote majestatische boerderijen vullen het landschap op, en velen hebben van die hoge boogvormige inrijpoorten echt imponerend. Ook de verfschillende kerktorentjes van de omliggende dorpjes, in een open zicht of opduikend tussen twee bosjes in geven soms lieflijke beelden, echt om te genieten.

Na een zeer genietbare zwerftocht door die rustige streek vinden wij in zaal Lí Alliance onze rustpost. Het gonst er van de bedrijvigheid en het keurig oude zaaltje uit 1939 barst bijna uit zijn voegen, en na enkele ogenblikjes geduld worden wij vriendelijk en op ons wenken bediend.

Na de rust trekken wij naar het centrum toe, wij zijn dan in Warsage. Op het marktpleintje een monument van een generatie burgemeesters uit dezelfde familie die voor een lange periode de gemeente bestuurd hebben, misschien wel een unicum voor BelgiŽ. Een prachtige hoeve en enkele mooi gebouwen smukken het dorpspleintje op. Wat later zijn wij terug het landschap in, maar hier komt de verrassing, een stevige klim naar boven die ons kuiten zeer behoorlijk doet spannen, maar eens boven krijgen wij een heerlijke beloning, want hier staan wij hoog en droog te turen in een prachtig panorama. Nadien zijn wij het hoogste punt voorbij en gaat het in dalende lijn naar Voeren toe. Ook deze tocht biedt tal van mogelijkheden, stille rustig wegen, bospaden en holle wegen machtig mooi. Ook een stukje langs De Voer het stroompje dat de streek zijn charme geeft. Zo naderen wij dan ook na genoten te hebben van het vele natuurschoon het einde van een afwisselend en zeer genietbare wandeltocht.

Parkoermeester en organisatie evenals de vele gastvrije medewerkers en medewerksters, die ondanks het vele werk hun glimlach behielden en ons naar wens bedienden. Aan allen van harte proficiat, van harte dank voor de inzet en tot een volgende wandelgelegenheid.