Beukende wind rond Oostnieuwkerke

Gepost door: Kastaar |Wsv de Colliemolen Oostnieuwkerke Staden

Oostnieuwkerke 14-11-2015

Ja, het was geen rustige herfstmorgen met een heerlijk lentezonnetje, nee het waren haastig voorbijschuivende dreigende wolken gejaagd door de wind met snelheden van om en bij de 80 km per uur. De temperatuur met om en bij de 15° viel nog mee, en het zou de ganse dag droog blijven. Goed we gaan ons laten drijven op de wind en kiezen voor het 7 km parkoers.

We zijn er te gast bij Colliemolen Oostnieuwkerke een deelgemeente van Staden. Dat dit dorp een beladen geschiedenis heeft gekend hebben we het al eens over gehad. Vooral veel oorlogsleed, enkele grote borden herinneren ons aan die gruwelijke feiten, en ook de organiserende wandelclub heeft tal van uitlegbordjes op de omloop geplaatst. Een mooi initiatief, je weet ten minste iets van wat zich op deze plaatsen heeft afgespeeld.

Goed we zijn ribbedebie met de wind in de rug krijgen we een stevig ruggesteuntje. Pas een honderdtal meter ver passeren we de oude herenwoning van de familie Basyn, de woning is nog steeds in zijn oorspronkelijke staat. In 1916 werd het ingenomen door de staf van de 51ste divisie en in 1917 beschadigd door beschietingen van de derde slag om Ieper. Achter het huis stond in de 19de eeuw de derde hoogste molen van Vlaanderen, een houten molen bovenop de romp van de vroegere stenen molen. Was niet rendabel en werd ook in 1897 afgebroken. Aan de overzijde van de straat, het mooie plein en mooi uitziende verzorgde kerk, eens was het anders. De kerk werd gebruikt als noodhospitaal, tot april 1915 lagen de gewonden op stro, later kwamen er bedden netjes op een rij. Soldaten die hier stierven werden begraven aan de oostzijde. Bij de bevrijding begin oktober werd de kerk in een wanordelijke toestand achtergelaten. Goed via de Bombekestraat komen we in het open landschap. De meeste velden zijn kaal geoogst want het is de tijd van het jaar. Op de weidse vlakte blaast de wind de laatste stofrestjes uit ons frak, uitgewaaid zullen we zeker zijn. Wat later is het gedaan met het duwtje inde rug, want het wordt tegen wind, maar dat deert ons niet. Een groepje jagers betreed een weide met een grote rietkraag om er te jagen. De rust is gauw verstoord en menige geweerschoten verstoren de stilte. Gelukkig moeten ze niet jagen op ons kalkoenbillen, want die liggen al netjes ingepakt en klaar voor afhaling. Een niet te versmaden geschenk als beloning voor de keren dat we bij colliemolen wandelden. Als toemaatje kreeg je er nog wat spaghetti bij, de hoeveelheid varieerde volgens het aantal wandelingen, en gezien het aantal werd hier veel gewandeld tijdens het voorbije jaar.

Goed nieuws voor liefhebbers van kalkoen, op 9 januari 2016, wordt een nieuwe actie gestart. En je hoeft ze niet allemaal te wandelen, maar hoe meer wandelingen hoe meer kalkoen, kijk maar eens op je deelnamekaart, het staat netjes uiteen gedaan.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.