Bij aangenaam weer, even langs bij Lange Max

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Koekelare

Moere 16-02-2013

De winterse gladde wegen, en bittere winterkoude zijn even weg, iedereen herademd en de grote massa trekt de wandelschoenen aan, een vaststelling die wij kunnen staven door het aantal wandelaars op het parkoers, en ook bij het afsluiten van de inschrijvingen zijn al meer dan 1600 deelnemers ingeschreven. Een bewolkte hemel en een 5 op de thermometer en wij zijn op weg voor het 12 km parkoers.

Het zal niet lang duren voor wij verder kunnen kijken dan onze neus lang is, wij zijn vertrokken voor een zwerftocht van talloze tarmacjes door de lege open landbouwvlakte, het gebied noemt dan ook het blote. De knotwilgen langs de wegboorden zijn keurig geknot en aan de horizon zien wij de kerktorens van de naburige dorpjes, en wat ook opvalt, is die hemelse stilte die soms onderbroken word door overvliegende wilde ganzen. Ook enkele boerderijen omkaderen het gebied, de keurig rechthoekige landbouwpercelen en de diepe afwateringssloten zijn een herinnering aan de drastische invloed van de ruilverkaveling destijds. Die kanalen zijn broodnodig om de lager gelegen gronden van een degelijke afwatering te voorzien. Wat later stappen wij de bewoonde wereld terug binnen, en krijgen eventjes een zeer goed begaanbare bosweg voor de voeten, die brengt os een beetje in de sfeer van het houtland met hier en daar een streepje bos.

En van de vele dreven is de Lange Max dreef. Die ons herinnerd aan een groot kanongebouw om te schieten richting Duinkerken. Wij gaan eventjes kijken van wat er nog rest van dat dood zaaiende monster..!  Wel wij vinden er nog de resten van de fundering. Het werd opgericht in de oorlog 1914-1918 op de wijk leugenboom van de gemeente Koekelare. Dagelijks werkten er 100 man aan. In 1916 was het voltooid, maar pas op 27 Juni 1917 is het in werking gekomen, het was dan het grootse kanon in de krijgsmacht geschiedenis. Eventjes wat afmetingen.; 17,50 mtr lang en een totaal gewicht van 75.500 kg, en een speciaal voertuig bracht de projectielen bij het kanon. Zo een projectiel had een doorsnede van 38 cm, en een lengte van 1,80 tot 2,10 mtr en woog 750 kg. De losbrandingen waren zelfs voelbaar tot in Oostende. Op 16 Oktober zweeg het voorgoed want het werd door de Belgische troepen veroverd. Voor hun vlucht poogden de Duitsers het kanon de vernietigen. Met neergelaten loop schoten zij een laatste projectiel af in de hoop dat het uiteen zou spatten, maar zij hadden het onderschat. Het projectiel boorde zich door de 2 meter gewapende betonmuur en kwam een 800 m verder in het veld tot ontploffing. Al deze gegevens vinden wij terug op het uitlegbord bij de krater, maar wie belangstelling heeft in de geschiedenis kan terecht in het plaatselijk museum. Op het terras van het bijhorende kantientje ligt een voorbeeld van zo een afgevuurd projectiel. Het is dan ook in deze kantine dat wij even van onze rustpost kunnen genieten. Wij zijn terug de baan op en het weer wordt met de minuut mooier en de temperatuur bereikt zelfs de 9 graden. Het tweede gedeelte is terug landbouwgebied maar is toch meer bewoond. Als wij eventjes willen jokken dan is er geen probleem want wij stappen de Jokweg op. Als wij de grote baan bereiken stappen we richting Moerdijk op, waar wij een ommetje maken rond het Torenhof. Eventjes de weide door en zo komen wij voor een tweede maal aan Lange Max voorbij, of wat er nog van overschiet. In de weide ontdekken wij onze eerste lammetjes. Onder de deelnemers vinden wij ook een kroostrijk gezin, dat het op prijs stelt en er een goede gewoonte van maakt om regelmatig te gaan wandelen, en het is niet niks, het gezin bestaat uit vader en moeder, 6 jongens en 2 meisjes. Zo zie je maar dat de wandelsport door iedereen kan beoefend worden, wij van onze kant wensen hen nog zeer veel geluk en wandelplezier.

Wat later komen wij binnen voor het einde van een afwisselende en genietbare wandeltocht, daarom aan iedereen proficiat en van harte dank voor hun inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 @Kastaar