Bitter koud op bosrijke wandeling rond “Ons Erf “

Gepost door: Kastaar |Ons Erf Stappers

St. Michiels 24-03-2013
Ja, die duivelse winter blijft maar duren, mager gure en zeer koude Oostenwinden zorgen voor een onaangename gevoelstemperatuur. Momenteel was het in de start van de 5de Lentetocht van de wandelclub “Ons Erf Stappers “ -3°, en een scherpe gure wind deed ons wangen blozen. Gelukkig was het parkoers voor een groot gedeelte in het bos, en zaten wij nog enigszins beschermd. Daags voordien werd de koudste 23 maart genoteerd sinds 1853, en hadden wij 33 sneeuwdagen beleefd, moet er nog zand zijn? Nee hoor de zon hebben wij nodig!!! 

Goed ingeduffeld laten wij het niet aan ons hart komen en stappen het 11km parkoers op. Pas buiten de omheining vinden wij een merkwaardig kunstwerk, Narztalpoks, die naam is een ganse frustratie om uit te spreken, het is van de hand van Nick Ervinck. Het zou een vage afgeleide zijn van lantaarn. We dwarsen even de grote baan en even verder betreden wij het provinciaal domein Tillegembos. Eventjes langs de beek en genieten van enkele mooie boszichten, met nog wat sneeuw tussen de bomen echt zeer genietbaar. Zo krijgen wij een labyrint van heerlijk rustige boswegen, en onder ons voeten kraakt de bevroren grond. Ook, enkele besneeuwde hoeves leveren unieke beelden op, en zo komen wij in Bethanie, het klooster wel te verstaan. In het kleine knusse warme zaaltje genieten wij van een warm drankje en een hapje, om ons te sterken tegen de winterse inspanning. 

Na onze rustpost nog een stukje park en een rustige villa wijk, komen wij op de Enninck om vervolgens richting Strooien Hane te stappen. Hier eventjes de baan dwarsen en stappen het kasteelpark in en komen zo langs het kasteel. Het zou gebouwd zijn in opdracht van baron Charles Caloen. Het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Belgische geschiedenis. Tijdens de oorlog zou hier de Belgische regering gezeteld hebben, vandaar dat men soms hoort spreken van de zogenaamde regering van Loppem. Nu maken wij een grote lus rond het park en komen wat later op de baan terug, slaan rechts af tot over de spoorweg, om vervolgens links af te slaan naar het Magdalena goed toe, terug een natuurdomein in. Wij kijken eventjes verwonderd op, want op een pankarte aan de rand van de weide vraagt men de paardjes met rust te laten, oei niet gewoon. De paardjes zijn namelijk in therapie, het zijn paardjes in opleiding en hebben heel wat stress, als wij het goed begrijpen, en daarom de vraag laat ze gerust. Benieuwd naar meer uitleg, wel het wordt graag verstrekt op het nummer 050/406960. 

Wij zijn nu dicht bij het einde van een koude maar zeer genietbare wandeling, en in de prachtig warme zaal van Uniek kunnen wij nog wat gezellig napraten over de tocht. Uniek staat namelijk voor Provinciale voorzieningen voor personen met een beperking. Achteraf kunnen wij genieten van twee gratis pannenkoeken, waarvoor langs deze weg van harte dank. Parkoermeester, organisatie en medewerkers jullie waren een echt gastenteam, daarom van harte proficiat en van harte dank voor de inzet. 

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.