Bloemen, groenten en natuur rond Staden

Gepost door: Kastaar |Colliemolen Staden-Oostnieuwkerke

Wij zijn er om kennis te maken met Staden als bloemendorp. Het zal met deze titel wel iets te maken hebben , het valt meteen op die mooi aantrekkelijke bloembakken aan de rand van een kruisstraat machtig mooi. Dan is er nog wandelclub Colliemolen die reeds aan zijn 17de bebloemingstocht toe is , dus zullen wij eventjes gaan kijken zeker en meteen kiezen voor het 12 km parkoers

Het is ideaal zomerweer als wij van start gaan, en via het sporkompleks De Wankaarde zijn wij op weg naar de rand van Staden.Na een poosje vinden wij er midden de huizenrij het geboortehuis van Guido Gezelle, priester dichter. Je kunt er niet naast kijken want boven de deurdrempel staat zijn borstbeeld. Dat wij naar de grote groentetuin aan het opstappen zijn hadden wij reeds in de mot, maar als even later het groenteverwerking bedrijf voorbij komen kan men denken dat daar word verwerkt van groenten, ook de torenhoge klassen van groentebakken maken op ons een forse indruk.

Even later is het zover in de ellenlange Grote veldstraat is het al groente dat de klok slaat en dat van vele soorten. Aan de lange straat komt een einde en wij komen de 10de bergstraat opgestapt en in cultureel de nestel kunnen wij voor de eerste keer wat verpozen.

Eens terug op pad boven op de tiende berg kunnen wij genieten van zeer mooie panorama’s van de streek. Wij gaan nu het Artevelde pad op en hier is een legende aan verbonden. Het leger met Philips van Artevelde aan de leiding werd verpletterend verslagen door de Franse troepen op 17 November 1382.Volgens de legend werden de inwoners van Westrozebeke beschermd door een rode draad die rond het dorp gespannen was. Wat meteen de devotie tot O.L.V. liet toenemen. Meteen is het pad een heerlijk te bewandelen natuurpad en wij zijn via een veldweggetje op weg naar het polderbos. Het wordt door de gemeente beheerd en ontwikkeld tot een natuur gebied ontwikkeld.centraal in het bos stroomt de polderbeek; het gebied was vroeger erg moerassig gebied met heel wat rietkragen die vroeger afgesneden werd en diende voor de bedekking van de daken. En het vlechten van allerlei gebruiksvoorwerpen.. Het landschap begint een beetje te golven en wij krijgen een heus klimmetje en dat in een bosje namelijk de keuneleute, dag moeder dat ging behoorlijk naar omhoog. Het is een klein stukje natuur gelegen in de kasteelstraat op de grens Staden Westrozebeke Dit gebied is meerdere malen gebruikt door schrijver Willy Spillebeen als inspiratie voor zijn verhalen want die woonde dichtbij in een nabijgelegen hoeve. Wij zijn ook een stukje Gitsbergroute aan het bewandelen, het gebied beschrijft een rondrit door het landelijk gebied van centraal west-vlaanderen, vertrekkend van uit Roeselare naar Westrozebeke.waar het vijverbos word aangedaan. En via verscheidene plaatselijke bergen vervolgd het zijn route. Komen even later op de speyhoek het gebied van reuzin Wanne van de speyhoek geboren werd rond 1929 op de speyhoek. Zijn naam dankt de staathoek waarschijnlijk aan de brandweer, want op het kruispunt van vele wegen hield de brandweer tijdens de kermis doorgedreven oefeningen. De reuzin komt niet veel meer in het openbaar, haar laatste optreden was tijdens de batjes in 2003.

Ziezo en zo komen wij terug het bebloemde centrum van Staden binnen en hebben wij konden genieten van een aangename en aantrekkelijke bloemen en natuurwandeling. Aan iedereen van de organisatie van harte proficiat en van harte dank voor de inzet. Vlug laten wij nog ons spaarkaart afstempelen voor de kalkoenbillen, een gewaardeerd en smakelijk geschenk.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.