Busreis Pajottenland 09-04-2016 Ninove

Gepost door: Kastaar |4op1 rij Zedelgem vzw

Ninove het hart van het Scheldeland.

Onze busreis gaat deze maal naar het Pajottenland, de ‘grote’ wandelaars trekken door naar Denderwindeke, zij die de kleine afstand bewandelen worden afgezet aan Ninove station, daar behoren wij bij.

We worden rond de middag afgehaald om te vertrekken naar Denderwindeke, naar ‘Bed & Breakfast Molenzicht’ gevoerd om het tweede gedeelte van de dag af te werken.

Maar we gaan eerst Ninove verkennen, vanaf het stationsplein vertrekken we richting centrum. Via enkele smalle steegjes krijgen we niet zo een enthousiast levende stad te zien. Zeer veel leegstand, en niet zo fraai onderhouden huizen, het is toch zaterdag... maar weinig volk op de been. Het eerste beeld dat ons opvalt, is het silhouet van de toren van de abdijkerk. We komen stilaan in de hoofdstraat terecht. De stad begint min of meer te ontwaken, we vinden er enkele mooie winkels. Maar ook hier en daar wat leegstaande winkels. Achteraf zullen we vernemen dat ze een groot winkelcentrum hebben. Dat we niet gevonden hebben, nu winkelen, kan elk weekend, en er is geen been mee gebroken. Maar laat ons genieten van de vele oude kunstgebouwen die in de stad aan de Dender te bewonderen zijn. Bij het naderen hadden we al gezien dat de streek een aantrekkelijk aanbod had, en zien veel namen van kleinere gemeentes waar ooit de ronde van Vlaanderen doorkwam. De stad aan de Dender floreert op in de 12de en 13de eeuw. Van de 14de tot de 18de eeuw teisterden epidemieën, oorlogen, plunderijen, stadsbranden, de pest en de Ninoofse honger. In begin 20ste eeuw de wieg van priester Daens, die het voor het volk opnam, en er zijn Christelijke volkspartij oprichtte.

In de 19de en een stuk van de 20ste eeuw was Ninove het centrum van de lucifernijverheid, wie kent er niet de stekjes van Union Match. De laatste stekskesfabriek sloot in 1974. Dat in Ninove destijds heel veel monniken hebben rondgelopen is een feit. De abdijkerk is een restant van de laatste bouwfase van de barokkerken. We brengen een bezoek aan de abdijkerk, indrukwekkend mooi, wat ook onmiddellijk opvalt, is de lambrisering van de muur, een kunstwerk, echt een bezoek overwaard. Ook vinden we in de stad heel wat beelden terug, langs straten en pleinen. Vlak voor het oud stadhuis een rustend paar, de lange weg genaamd, de twijnster, de marathonlopers, en ook dingsken. Ook het wortelmanneken aan de koepoort, hier is een legende aan verbonden.

Er was eens een dag waarop de Aalstenaars Ninove wilden binnenvallen. De poortwachter zag het gevaar en repte zich om de poort te sluiten. Probleem was echter, de grendel was zoek. Dan maar een wortel genomen als oplossing. Kwam daar toevallig een boerke met een hongerige ezel aan. Het dier knabbelde de wortel op en de stadspoort stond wagenwijd open. Ook de korenmarkt gaf een mooie indruk, die aan de kant met enkele straatbeelden waren versierd. Bij het terugkeren konden we petrol geven, want een bidon hing aan de muur. Eens terug aan het stationsplein, in de cafetaria konden we genieten van een Ninoofse specialiteit namelijk een Witkap-Tripel. Ter informatie het bier wordt nog steeds gebrouwen in brouwerij Slaghmulder. De brouwerij heeft nog zijn functionerende stoommachine en een klein museum archeologie. Intussen is de bus daar terug die ons naar het tweede gedeelte van onze pajottenuitstap zal brengen. We hebben maar een klein stukje kunnen bezichtigen, maar er is nog heel veel moois te ontdekken.