Busreis naar feeëriek Leuven

Gepost door: Rita D. |4 op 1 rij Zedelgem

Zaterdag vertrok iedereen in opperbeste stemming richting Leuven, de stad aan de Dijle. Bij aankomst in het koninklijk Atheneum in de Redingenstraat hadden we best trek in een versnapering en de soep was gegeerd. Het was immers al over de middag�..

Naar het schijnt was Leuven een uitblinker wat kerstmarkten betreft en dat blijkt nu nog zo te zijn; Wat een sfeer en gezelligheid straalt die stad uit in deze tijd van het jaar!

Vol goede moed vertrokken we eerst voor het 7,2 km parcours : langs de St.-Geertruikerk, de abdij, de jachthaven en de Keizersberg. We kwamen voorbij de St.Antoniuskapel en waren nieuwsgierig wat de binnenkant betrof. Groot was onze verbazing toen we daar de crypte van pater Damiaan aantroffen �n konden bezoeken. Hier is hij namelijk begraven. In de kapel zelf konden we de � weg van pater Damiaan� volgen met teksten over zijn Roeping- priesterwijding- zijn apostolaat �zijn melaats-zijn onder de melaatsen en zijn sterven. Ietsje verderop in de straat verscheen het � Rood Huys� voor ons en het bleek een kunstgalerij te zijn. De Sint- Geertruikerk ( 15de � 16de eeuw ) kwam in ons vizier als een majestueus bouwwerk maar was nogal sober van inrichting. Tijdens onze passage in de jachthaven merkten we de toren van � Stella Artois � op. Iets verderop zagen we de voormalige �brouwerij Den Hoorn � die in 2007 opgekocht en gerestaureerd werd met behoud van de oude brouwinstallatie. Sinds 2012 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als bedrijvencomplex. Wat Leuven ook zo bijzonder maakt zijn de vele parken die de stad rijk is. We glipten het � park Keizersberg � binnen waar een kolossaal Mariabeeld, uit Franse kalksteen en 10m hoog, over de benedenstad uitkijkt. Op de Keizersberg stond vroeger een burcht waar Keizer Karel dikwijls verbleef, vandaar de naam! Iets verderop zagen we een abdij voor ons opdoemen waar iedere wandelaar het blijkbaar over eens was : een bezoekje waard !! Maar al gauw kwam de aap uit de mouw: er werd een gratis drankje en een hapje aangeboden door de paters. Een bodempje �Keizerbier � en een blokje kaas smaakten ons wonderwel! Die abdij (gebouwd tussen 1897 en 1927 ) is de kroon op de Keizersberg. Die blijft in de eerste plaats de verblijfplaats van een aantal monniken en is gesticht door de abdij van Maredsous. Via kleine hellende straatjes bereikten we � de Kruidtuin � die heel wat kunstbeelden en kruiden herbergt. We doorkruisten nog even �de Kartuis �, in de 20ste eeuw een kapucijnerklooster en in 2005 aangekocht door de katholieke universiteit Leuven, om dan voorbij � A.Z. St.Pieter � te wandelen. Een toevallig voorbijkomende Leuvense gids wist ons te vertellen dat dit ziekenhuis nooit in gebruik is genomen! Het gelijkvloers herbergt nu de afdelingen geriatrie en palliatieve zorgen van de universiteitskliniek. De rest van het gebouw wordt gerestaureerd tot appartementen. Er beginnen wat druppels te vallen maar we bereiken op hetzelfde ogenblik de rustplaats. Van een geluk gesproken�. �Daar proefden we de �tripel Keizerberg� nog maar eens om dan aan de lus van 6 km te beginnen.

We belandden bijna onmiddellijk in het � Begijnhof �.Deze �stad in de stad� werd in 1962 aangekocht door de universiteit die het liet restaureren en inrichten als woonerf voor studenten, professoren, buitenlandse gasten en medewerkers van de universiteit. Het hele begijnhof is als� Unesco Werelderfgoed� geklasseerd!

De kaarsjes werden op de grond en de raamkozijnen aangestoken en die gaven de straat op slag een gezelliger aanzien. We strompelden over de oneffen kinderkopjes om even later de verlichte kerstmarkt te bereiken. We dachten dat we op de terugweg nog eens langs zouden komen en vertrokken onmiddellijk richting station. Ook op dit plein waren het stationsgebouw en -plein kleurrijk verlicht. Even terloops: wie met de trein kwam, kon hier aan het station in een plaatselijk caf� ook inschrijven voor de wandeling�Langs vele en kronkelende straatjes bereikten we �..de startplaats!! Wat zat er dan nog op? Even een verfrissing en hup�naar de kerstmarkt langs de 4km!!! Daar heerste een gezellige maar overvolle drukte. Stapsgewijs zijn we dan even langs de kraampjes geslenterd maar konden niettemin volop genieten van die fee�rieke sfeer!!! Wat een verlichting!!! Alle gebouwen waaronder het mooie stadhuis en alle bomen waren versierd. Het was er reuze gezellig!!! Ook op de oude markt heerste een gezellige drukte.Toch moesten we terugkeren want om 20.30u kwam de bus ons ophalen. Iedereen was het er over eens : de Leuvense kerstmarkt was er ��n uit de duizend ! Al heb ik me laten vertellen dat de kerstmarkt maar te bezoeken valt van 10 tot 20 december�..toch waren wij er op het juiste moment! �Anderen hebben langer van die gezelligheid en magische sfeer genoten en waren het zeker over ��n punt eens!� Wat een kerstmarkt!! Brugge vervalt in het niets�

Met een tevreden en voldaan gevoel hebben we de mooie stad verlaten�.