De ultieme bossentocht in Hertsberge

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Ja iedereen had blijkbaar naar het weerbericht geluisterd, want na die 14 dagen diepvrieskou was er dooi aangekondigd. Het spreekt vanzelf dat indien er op die hard bevroren grond wat nattigheid zou vallen, dat dit gegarandeerd tot spekgladde wegen zou kunnen zorgen. Daarom te meer( dat vele wandelaars voor een vroeg statuur gekozen hadden. Gelukkig liep het allemaal niet zo een vaart, rond het middaguur een mini dreiging en pas in de late middag rond 16uur sowieso wat sneeuwvlokken, maar ook deze waren geen ernstige bedreiging voor de veiligheid op de weg iedereen kon zij gekozen wandelafstand zeer goed bewandelen en waren daarna veilig en wel thuisgeraakt.

Goed ingeduffeld tegen de koude verlaten wij de oude kerke, en via de processieweg en de Baliebrugstraat stappen wij het natuurgebied van het vrijgeweed in. De velden zijn leeg en pas nu beseffen wij de ware uitgestrektheid van dit stuk natuurlandschap, dat door de kleine en middelgrote boerderijen toch redelijk opgesmukt word, je voelt je er echt geen ogenblik alleen op de wereld In de weiden vinden wij niet veel dieren enkel paardjes, schaapjes ganzen en kippetjes dat zijn de meeste weiland bewoners.

Je zou haast geneigd zijn om te zeggen wat is hier te zien of te beleven, alles is er zo rustig, en er is zelfs geen windje, en het word zelfs aangenaam wandelen in deze winterse sfeer. Maar wat wij wel weten is dat het stukje vrijgeweed die wij bewandelen heel wat geschiedkundige achtergrond heeft, eventjes een stukje geschiedenis. Het maakte vroeger deel uit van het grote Bulskampveld.Het was volgens de overlevering eigendom van Filips van Kleef de heer van Wijnendale en die schenkt het gebied aan zijn onderdanen en hun nakomelingen. De naam zou ontstaan zijn aan de ontwikkeling rond een aldaar gevestigde herberg, er zouden veel juridische geschillen daaromtrent met de balie van Brugge zijn gevoerd, en dat zou de link vormen met de naam Balie-Brugge.

Wat ook opvalt in het landschap zijn de witte hoeves, de vroegere maatschappij van de kleine landeigendom was indertijd in het bezit gekomen van behoorlijke stukken grond en die zouden een verkaveling tot stand hebben gebracht. Een onderdeel waren ook die witte hoeves die in opdracht van voornoemde maatschappij werden verwezenlijkt. Het opvallende aan deze hoeves is dat alle activiteiten onder een en hetzelfde dak gebeurt. Naargelang de functie die de hoeve diende te verullen werd de bouwstijl aangepast. Voor het ontwerp in de jaren 1950 was architect René Dedeyne uit Torhout de ontwerper. En wat voor die tijd al een vooruitstrevend doel was, de hoeves waren energie zuinig ontworpen.

Zo zie je maar dat een eenvoudig rustig landelijk gebied, een interessante en boeiende belevenis kan laten ontplooien. Na deze zwerftocht belanden wij in tuinbouwbedrijf Blomme voor onze eerste rustpost vinden Na de rust komen de kortere afstanden via rustige smalle tarmacjes naar de oude kerke terug, en het gebouw was indertijd een echte kerke. De andere afstanden trekken richting Groenhove, de Bosserij en de Westkant toe.

En zo beleefden wij nog eens een rustig genietbare wandeldag, en kregen wij ter gelegenheid van Valentijnsdag nog een bloemetje gratis aangeboden. Langs deze weg van harte dank voor deze intentie. , En met een heerlijk warm drankje besloten wij onze goed afgelopen en verzorgde winterdag. Godelievestappers jullie tekenden klassiek voor een zeer goed verzorgde organisatie, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.