En en al groene oase rond Vinderhoute

Gepost door: Kastaar |Reigerstappers Vinderhoute

In de omgeving van de inschrijfzaal wijzen enkele parkeerwachters ons de weg naar de grote comfortabele weideparking. Het weer is zomers, een licht briesje en om en bij de 20 en meer moet dat niet zijn. Men beloofde ons een prachtig groen natuurparkoers en wij kiezen voor het 16 km parkoers.

Amper een paar honderd meter op weg en wij worden eventjes links opgestuurd het bos in. Wij krijgen een prachtig zicht bij het binnenkomen, het blijkt niet zomaar een bos, maar het is natuurdomein de Durmmeersen. Rond enkele vijvers een ruwe ondergroei van struiken en het gebied ontstond spontaan, en is thans een waardevol gebied en een paradijs voor vele watervogels. Na deze heerlijke doortocht mogen wij de Speybroek brug op. Deze overspant het waterkruispunt gevormd door de waterwegen, kanaal van Brugge naar Gent en de ringvaart rond Gent. Komen eventjes langs de ringvaart en aan het agglomeratiebord Mariakerke worden wij rechts opgestuurd. Voor wij de afslag nemen bemerken wij de silhouetten van de Gentse torens.

Na wat bos en het natuurdomein de groene velden betreden wij het park Claeys-Bouaert .

Er is slechts sprake van een kasteel in de 18de eeuw. Daarvoor ontwikkelde het domein zich vermoedelijk tot een nederzetting, het park is 8,3ha groot.en is eigendom van de gemeente Mariakerke en is momenteel ter beschikking voor socio-culturele activiteiten.

Een lange rechte dreef brengt ons naar het centrum dwars door het kerkhof heen en in centrum t Geestjen genieten wij van onze eerste rust.

Intussen zijn wij na de rust in de bewoonde wereld van Mariakerke doorgekomen en passeren ook een rustige en prachtige villawijk. Even later nodigt een vlaggen mannetje ons uit om te vertragen, want wij gaan terug het bos in. Het is het bufferbos in de groene velden is uitgevoerd van 2003 tot2004. De groene zone van 4ha is enkel toegankelijk voor wandelaars. Via de Beekstraat is het nog enkele honderden meters naar het stedelijk natuurreservaat Bougoyen-Ossemeersen. Het bos is een buffer tussen de zeer drukke R4 en de bebouwde omgeving en bezorgd deze zo een leefkwaliteit langs de R4 door het geluidwerende en filterende effect van de aanplantingen.

Een tweede keer over de speybrug en terug een ander stukje groene natuur en via de vrededreef kunnen wij in de gemeenteschool terecht om terug eventjes te verpozen.

Het derde gedeelte is het echte kastelen gedeelte

Wij beginnen met een neoclassistisch herenhuis, dit fraaie herenhuis met omringende tuin dateert reeds van 1870. Sinds 1995 is het als monument beschermd. Een paar honderd meter verder het schouwbroek kasteel, was ooit een hof met huys van plaisance omringd door wallen en dreven. Midden 18de eeuw eigendom van P. d Hane, de heer van Eeckhove. In 1984 heropgebouwd naar het ontwerp van architect A. Marchand.

Achter het tuinhek staan 3 monumentale oude kastanjebomen, n ervan is de dikste kastanjeboom in Belgi.

Via een bospad bezoeken het gavergrachtdomein, en even later in het open landschap zien wij aan de horizon de Van Vlaenderensmolen . Bemerken ook een prachtig oude hoeve en komen zo aan de St. Annakapel. Deze bakstenen kapel met zadeldak is gelegen aan een vijfsprong ( kruispunt met 5 wegen) en op het einde van de beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Ook een prachtig wit gekalkte woning uit 1270 bemerken wij op onze tocht. Een laatste kasteel nog en wij bereiken de aankomst.

Het was een zeer prachtig en goed georganiseerde wandeling. Een speciaal eresaluut aan de parkoermeester van dienst voor zijn inzet, het was machtig mooi. Ook een zelfde eerbetoon aan alle medewerkers want jullie waren een zeer gastvrije ploeg. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.