Een mooi verhaal in Middelkerke

Gepost door: Kastaar |Duintrappers Westende

Eens een dagje naar zee gaan in volle verlofperiode, en eens de dag op een gans andere manier doorbrengen dat kan. Daarom gingen wij wandelen bij Duinestappers Westende en schreven ons in voor het 15 km parkoers.

Vanuit de sporthal “ De Branding” zijn wij begeleid met een stralend zonnetje vertrokken via de onderwijsstraat, een stukje kerkstraat, om vervolgens links af te slaan naar een mooi verzorgd gemeentelijk park, een echte parel.

Na kriskras door wat straatjes stappen wij de agglomeratie uit en krijgen een gans ander decor te bezien. Links van ons de hoge lintbouw van de kustgebouwen, gebouwd als het ware om de zee tegen te houden, maar dat scenario klopt niet, het zijn nutsvoorzieningen voor de toerist en het w<welzijn van de streek. Aan de rechterzijde het open vlakke landschap waar je verder kan kijken dan je neus lang is, en o zo rustig. Terloops vragen wij ons af wat effect dit gevoel moet geven bij mensen die dag en nacht in die helse drukte van een grootstad vertoeven, en dan in zo een oase van stilte terechtkomen, dat moet toch iets heel aparts zijn dat kan niet anders.

Wij stappen verder genieten van die ongerepte natuur, komen langs de bekende maïs doolhof die al heel wat jaren in ere word gehouden. Stappen ook langs enkele weiden van privé eigenaars die er een paar mooie dieren op na houden. Een romantisch en vetederend beeld vinden wij bij een hertenkoppel machtig mooi, echt om bij dat zien romantisch te kunnen! wegsmelten van pril geluk, mens dat zijn beelden om te koesteren en bij te houden.

En zo kunnen wij in de plaatselijke gemeenteschool van Westende genieten van onze rustpost.

Op het parkoers vonden wij nog een herinnering aan een legendarische figuur uit de streek namelijk Freddy Maertens, wereldkampioen in Ostuni en in Praag.

Na onze verpozing zijn wij terug schampavie, een paar groene dreven langs verschillende campings brengen ons in de echte vakantiesfeer

Wij komen uit de Stranjuttersdreef, en aan de overkant van de grote baan ligt een merkwaardig natuurgebied. Vroeger de thuishaven van Camping Cosmos en Christal Palace.Deze zijn verdwenen en het gebied werd in nature hersteld en in 2011 door de afdeling kust en de Vlaamse overheid heringericht.

Centraal in het gebied steekt een hoge steunpunt uit, omringd door enkele bunkers, het zijn de restanten van de kustbatterij Seyditz, een restant uit de tweede wereldoorlog. Buiten dit heeft het gebied een belangrijke zeewerende functie.

Onderweg ook enkele kunstwerken in het kader Beaufort 04 met onveranderde een grote graafmachine machtig mooi.

Even later zijn wij de dijk opgestuurd waar wij allerlei grappige figuren uit de stripwereld zullen ontmoeten. De ene tovert je een glimlach op het gelaat, de andere een stukje nostalgie, of soms ook herinneringen aan enkele kwajongensstreken. Prachtige herinneringen aan de jeugdjaren, het doet je plots jonger aanvoelen, een heerlijk gevoel.

Het zijn stuk voor stuk plezante figuren, een greep uit het assortiment, charmante luchtstewardes Natasja, die hebben wij natuurlijk gezien, en zelfs Johan Stolz schreef er een concerto voor. Agent 212, de brave verstrooide wetsdienaar, dan de familie kiekeboe, de tweeling Anemieke en Rozemieke, Suske en Wiske met hun spokenmagie. Geschiedenis werd geschreven door de rode ridder, en dan de Dalons, gangsters uit het bovenste schof met hun legendarische hond Rataplan.

Tot slot nog een herinnering aan dat kleine pienter jongetje Cedric, die alles nog een naleest.

Als apotheose krijgen wij nog een gratis kaart aangeboden voor toegang tot de striptent. Langs deze weg van harte dank voor dit gebaar.

Duinestappers Westende, jullie hebben een verzorgde organisatie op touw gezet, daarom van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. De op het eerste gezicht gewone wandeldag, kreeg een speciale mix, wij kregen er vakantiesfeer, natuur, kunst en geschiedenis, en dat alles op een prachtige zomerse dag.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 

Foto's : http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=36