Een natuurparcours om echt van te houden

Gepost door: Kastaar |VZW Vredeseilanden

Vanuit het O.C. Zuidleie gaan wij op stap bij VZW Vredeseilanden op Oostkamp Moerbrugge.Het is wat bewolkt windstil en wij zijn op weg voor het 9 km parkoers.

Wij laten de kerk rechts liggen en zijn richting kanaal vertrokken, om vervolgens in het natuurgebied “De Warandeputten” in te  stappen In de periode1987-1990is het kanaal ter hoogte van Moerbrugge verbreedt en werd een nieuwe beweegbare brug gebouwd. Met vrijgekomen grondspecie werd van de 10ha lager gelegen weidegronden aan de monding van de rivierbeek opgehoogd. De natuur werd vrij spel gegeven en ontwikkelde aan de rand van de rivierbeek tot een heus en aantrekkelijk natuurgebied , 2002 werd het aantrekkelijk bewerkt tot een gebied voor wandelaars en natuurliefhebbers. De naam verwijst naar het aangrenzende Warandebos.De Warandeputten zijn een ecologisch gebied, een van de vele in Europa gevestigde gebieden, men geeft het ook de naam van Wastine, wat een vervorming is van het woord Woestijn omdat het zulke arme gronden zijn. In dit gebied grazen hier ook een paar Galoway Runderen Wij maken een prachtige doorgang mee via allerlei smalle kronkelende natuurpaadjes en houten brugjes, echt een wandelparadijs. Wij komen het gebied uit en vinden zo onze rustpost in school “De Vaart “.

Na de rust mogen wij het gebied van de vallei Zuidleie instappen, terug een mooi en zeer genietbaar natuurgebied. Het kanaallandschap tussen Brugge en Beernem is heel bijzonder

Het kanaal is hier uitgegraven in de vallei van de Zuidleie, een historisch riviertje waarvan enkele oude rivierarmen zijn overgebleven. Is een historische bron ook wel Rye genoemd, monde ooit via de Brugse rijen in het Zwin uit. In de 13de eeuw begon de stad Brugge de graafwerken voor een waterweg naar de echte rijen richting Deinze.Na vele schermutselingen met de Gentenaars en economische tegenspoed zou het nog tot 1625 duren dat het 42 km lange kanaal tussen Brugge en Gent afgeraakte. Niet te min is het één van de oudste kanalen van Europa.Langs het kanaal ontdekken wij ook een oorlogsbunker, en werd ingericht als een leefplaats voor vleermuizen. Aan de oevers lagen de binnenvaartschepen die de Duitsers hadden omgebouwd voor de invasie van Engeland die nooit plaatsvond. Deze bunkers waren schuilplaatsen voor de arbeiders en bewakers. Tegen luchtaanvallen en diende ook als opslagruimten. Zij hadden een muurdikte van 110 cm, een dak van 140 cm, Binnenin staan drie geschrankte muren van 50cm,en bovenop werd de bunker gecamoufleerd met een dikke graszode  wat een goede combinatie was tegen temperatuur schommelingen. Het weer betert met de moment en de temperatuur gaat lichtjes stijgen De meersen hebben een ligging van 5,5m boven de zeespiegel in combinatie met opborrelend ijzerwater geeft hier een unieke combinatie veenbodems doen ontstaan.

Komen ook langs de bornebeek die ontspringt in het provinciaal domein in Beernem Bulskampveld en mond hier uit in het kanaal Brugge -Gent.Het is één van de minst verontreinigde beken van de streek.

Wij komen een tweede maal in school “DE Vaart terecht voor een tweede rustpost. Na de rust komen wij langs het monument van nooit meer oorlog terecht, een hoop dat de bloedige gevechten nooit meer terugkomen laat het ons hopen en zo naderen wij stilaan het einde van deze zeer aantrekkelijke en verzorgde wandeldag.

Aan alle medewerkers daarom van harte proficiat en van harte dank voor de inzet, anderzijds een speciaal woordje van dank aan natuurpunt voor de uitlegborden langs het parkoers, zo weet je en besef je wat je bewandeld boeiend en interessant.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid