Een rode sluier over Tremelo ....

Gepost door: Rita D. |4 op 1 rij Zedelgem

Op 25 oktober 2015 staan we allemaal op tijd klaar om naar de langverwachte wandeling in Tremelo te trekken. Tremelo is gelegen in het Hageland en ligt in het  gebied tussen universiteitsstad Leuven, de Demerstad Aarschot, de Oranjestad Diest en de suikerstad Tienen. Het ligt ook dicht bij Werchter, ons allen bekend als de festivalstad. We hadden geluk want we konden een uurtje langer slapen…Het winteruur was ingetreden!

Vol verwachting stapten we rond 9.15uur af  aan de startplaats ‘ basisschool ‘De Cocon ‘ om aan de ‘ winteruurwandeling ‘ te beginnen. De weerman had immers een prachtdag voorspeld….

Vandaag konden we het dorp van Jozef De Veuster of beter gekend als “ pater Damiaan “

verkennen. Hij werd  in 1840 geboren en trok naar Molokaï om daar de melaatsen te verzorgen. Jammer genoeg werd ook hij besmet met de ziekte en stierf in 1889, amper 49 jaar oud. In  2009  werd hij door de paus heilig verklaard.

 We konden kiezen tussen verschillende afstanden : 4.6km, 8km , 12 km,17 km en 21km.

Wij kozen met een groot pak clubmedeleden voor de afstand van 21 km.

We waren nog maar pas vertrokken toen we al de natuur introkken. Het werd een prachtwandeling met de vele herfstkleuren en –taferelen; mooie kleurenpaletten kleefden zich  op ons netvlies. Langs rare straatnamen zoals ‘ Lange Kortstraat ‘ en ‘Regenmortelstraat’ en dergelijke werden we door een prachtig natuurgebied geloodst. Door een tapijt van bladeren en kastanjebolsters konden we onze schoenen verslijten maar dat deerde ons niet want het was prachtig wandelweer al bleef de zon zich in deze streek verstoppen.

Na ongeveer 6 km kwamen we aan in Baal, het dorp van onze nationale trots ‘Sven Nijs’ en  konden daar onze eerste rustpost binnengaan. Daar waren heel wat in het rood geklede wandelaars en we vonden  mekaar voor een goeie babbel.

Met wat versterking voor de maag, gisteren  was het immers al een uur later, konden we weer vertrekken voor een lus van 8.6km! Weer belandden we in een bosgebied met mooie paden en kleuren. Al keuvelend met de clubmakkers trokken we vervolgens over  de ‘Molenberg’ om  dan de ‘ Pater Damiaanstraat’ te dwarsen en  richting de ‘Balenberg’ te trekken.

We volgden een deel van de piste van de nieuwjaarsveldrit ,evenwel  zonder een veldrijder te bespeuren , en konden ons hartje ophalen op de heuveltjes….

We komen voor de tweede maal aan in Baal voor onze tweede rustpost. Het  plaatselijke streekbier ’jack-op’ werd geproefd maar niet gesmaakt!! Even wegspoelen.. en we konden weer vertrekken voor de laatste 6.2km

We zien warempel efkens de zon en we genieten met volle teugen… Lange slierten rode wandelaars trekken door de vele wegeltjes .Het is mooi om  zien hoeveel 4op1rij-leden hier zijn …

We vinden onze eerste paddenstoel: een vliegenzwam!! Het is eigenaardig dat we er niet méér zagen, het is toch herfst??

Via een laatste bruggetje beginnen we aan onze finale km en vertellen tegen elkaar dat we toch maar chance hadden met het weer…en de omgeving. Het mag gezegd: het was een pracht van een natuurwandeling in een voor ons onbekende streek!

We konden verder nog genieten van een lekkere verfrissing in welke vorm dan  ook…

Enkele wandelfanaten onder ons vonden het blijkbaar nog niet genoeg en hebben dan nog eens 4.6 km meer gewandeld in , volgens hen, puur natuur!! Er waren er een paar die zelfs  gecombineerd hadden tot de eindsom van 30 km!! .

Proficiat aan iedereen die mee was naar deze prachtstad en hun kunnen bewezen  hebben al was het maar de 4km!! Als we maar genoten hebben..

Zelfs onze buschauffeur was in een opperbeste stemming en gaf een paar tourneetjes ten beste.. al zal dat voor de leken niet te begrijpen vallen!!

Dank aan het bestuur van 4op1rij om deze uitstap mogelijk te maken, we hebben er echt van genoten...