Een zeer genietbare veldtocht rond Ichtegem

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Koekelare VZW

Ichtegem 31-08-2014

We zijn naar Ichtegem gekomen om er te gast te zijn bij wandelclub Koekelare. Een schuchter zonnetje, wat bewolking en een licht windje zijn de samenstelling van de weersomstandigheden. We kiezen voor het 8 km parkoers, en zijn pas een kilometer ver of wij kunnen ons regenscherm gebruiken, maar gelukkig een tijdje nadien houd het op met regenen.

We stappen rustig het dorp uit en worden al vlug rechts opgestuurd. We worden eventjes opgeschrikt door een mooi naakte dame, mama Mia oef, dag moeder. Maar wees maar gerust het was geen levende verschijning, maar wel een beeldig mooi kunstwerk. Moest het een echte geweest zijn man man man miserie miserie problemen.

Stilaan komt het lichtglooiende landschap op ons netvlies te voorschijn, een zeer goede bewandelbaar kiezelweggetje begeleidt ons als het ware de weg in dat zeer genietbare landschap. Op een kruispuntje staat een stokoud kapelletje, versierd met wat bloemen en wat beesjes, zou het kunnen dat die er staan om bij O.L.Vrouw bescherming af te smeken voor de dieren omdat ze zouden gespaard worden van veeziekten?. Het wijst er ook op dat hier in de streek nog een devotie bestaat, je zou het voor een stuk durven denken. Stappen nu rechts af op een eeuwenoud bonkig kasseitje, oneffen bolrond en hier en daar een klad tarmac, een weggetje waar alleen boer boer over komt om op de akkers te werken. Precies een tafereel uit de helleklassieker Parijs – Roubaix, het bordje weg in slechte staat is zeker een perfecte inlichting mama Mia, goeien avond en breek geen ruiten. Hoewel de al hoog opgeschoten maïs veel moois verbergt, komt de kerktoren er glansrijk bovenuit. Als je dan in die glooiende vlakte even rondkijkt dan kan je u echt nietig voelen in die grootse natuur, afwel voelt u de heerser over het heelal, oei het wordt tijd dat er een pilleke genomen word. Maar alle zever opzij hier kan je rustig onthaasten en tot een heerlijke welverdiende rust komen, wat kan de natuur een heerlijk wonder dokter zijn. Na wat tijd gaan in een nette landbouwschuur van onze rustpost genieten. Langs deze weg van harte dank aan de eigenaars voor de gastvrijheid.

Wat later zijn we terug ribbedebie in de open natuur langs lieflijke wandelweggetjes, een stukje groen een monument of een geschiedkundige plaats het kan allemaal.

Een monument ter herinnering aan de vroegere tramstatie. De sporen op biels, de spoorwissel, en de tram-as, het bokkertje en de stootbuffer, het oude naambord “Ichtghem tramstatie geplaatst op een mobiel onderstel en kan helemaal rond zijn as draaien verwijzing naar mobiliteit. De eerste stoomtram verscheen op de lijn Brugge- Leke op 10 maart 1910 en werd officieel ingehuldigd op 20 maart 1910. Dagelijks waren er vijf ritten uit Brugge en vijf ritten uit Leke. De reisduur van het traject bedroeg 1u45 minuten. Op 1 januari 1952 verdween de tramstatie definitief. We naderen terug het centrum en we krijgen de St. Michielskerk in het vizier. Eventjes een lus langs de beroemde brouwerij Strubbe, de specialist van het brouwen van streekbieren. Zo beëindigen we dan onze zeer genietbare natuurwandeling die ons ook wat nuttige en interessante gegevens bijbracht

Parkoermeester je mag zeker blijven, die veelvuldige gegevens samenbundelen in een natuurproject, dat is klassenwerk, van harte proficiat en van harte dank voor je gewaardeerde inzet. Ook dezelfde eerbetuigingen voor organisatie en alle medewerkers, het was zeer aangenaam bij jullie te gast te zijn. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.