Een zomerse wandeling rond Nieuwpoort

Gepost door: Kastaar |WTC Nieuwpoort

Wij zijn te gast bij W.T.C. Nieuwpoort, weliswaar niet op hun vertrouwde plaats, want de oude startplaats was wegens veiligheid maatregelen afgekeurd. Nu het was geen ramp want de alternatieve aanbieding was ook wel degelijk in orde, zij hadden onderdak en dat was het bijzonderste. Het is prachtig zomerweer en wij kiezen voor het 12 km parkoers.

Wij stappen een eindje naar de zeedijk toe, maar nemen even later een bocht naar links om het stad in te duiken en tal van monumenten te bezichtigen.Het allereerste is het belfort van Nieuwpoort. Samen met 23  belforten in Vlaanderen en 6 in Walloni op 4 December 1999 ingeschreven op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco conferentie van 1972, wat een universele waarde betekent en ook een culturele betekenis heeft Rond het 35m hoge gebouw zweeft ook heel wat geschiedenis, werd in de eerste wereldoorlog gedynamiteerd en in 1921-1923 gerestaureerd. Een opmerkelijke vaststelling de windwijzer bestaat uit een bootvorm. Vlak ernaast de stadshalle in 1922 heropgericht hoofdzakelijk met oude bakstenen naar dezelfde stijl van de eerste in 1280 gebouwd. Deze Halla Frumentaril ( graanschuur) diende tot voor 1940 als boter en eiermarkt, fungeert thans als museum. Wij laten onze blikken ook vallen op het fraaie marktplein met hier en daar een merkwaardige gevel.

Dat het stadsbestuur kunst hoog in zijn vaandel voert bemerken als wij de prachtig lange laan afstappen en in de voortuintjes wat aardige kunstwerken bemerken en draagt als thema kunst rond de torens. De plaats is niet alleen de fysieke locatie maar ook een mentale en sociale entiteit waar mensen met elkaar omgaan. De kunst in die ruimte is er n voor van iedereen. Draagt ook respect zorg en medeverantwoordelijkheid voor  de omgeving en dus voor degenen die zich daarin bewegen.

Aan het pleintje vinden wij het monument van Nieuwpoorts beroemdste dame namelijk de heks Jeanne Panne, die in vol ornaat boven de stad schijnt te zweven.

Wij zijn ook heel dicht bij de Duvetorre. De vroegere St. Laurentiuskerk vermoedelijk gebouwd in 1281 en verwoest in 1383. Na verschillende bestemmingen en verbouwingen bleef enkel de toren rechtstaan, werd zelfs in de tweede wereldoorlog nog als observatiepost gebruikt, maar verbrokkelde nadien tot een rune.

Wij stappen naar het monument van Koning Albert toe, en mogen er zelfs een rondje omheen maken. Een reden om het ingewikkelde sluizencomplex wat nader bij te bekijken en ook te genieten van enkele fraaie stadsbeelden.

Wij stappen langs de ijzer, en genieten van het landschap en de natuur, even later vinden wij een fraai beeld van de zogezegd nieuwe haven waar veel plezierboten aangemeerd liggen.. Na een flink stukje stappen verlaten wij het water om in het kleine St. Joris in de plaatselijke gemeenteschool eventjes te genieten van onze eerste rustpost. Wij stappen terug verder langs een gevarieerd parkoers om even later in de startplaats te komen en nog een keer te genieten van een verfrissende rustpost want het wordt al behoorlijk warm.

Het volgende gedeelte is een zwerftocht langs natuurgebieden en wijken ook een vakantiewijk met riante villas kunnen wij bewonderen en kunnen nog eens verpozen in school de Vierboete.

Het laatste gedeelte vertrekt richting dijk die wij zullen volgen tot het einde, in een ideale vakantiesfeer komen, maar vooral genieten van de gezonde zeelucht met heel veel jodium goed voor onze piepkast. Nog een stukje wandelstaketsel en onze heerlijke afwisselende zeewandeling zit erop.

Het was een plezier in het aangename en gastvrije Nieuwpoort te gast te zijn, en wij zouden aan ons plicht tekort komen als wij geen hartelijk proficiat en een hartelijk dankwoord overhebben voor iedereen zijn gastvrije inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.