Eerbiedwaardig huldebetoon aan oorlogsslachtoffers in Staden

Gepost door: Kastaar |De Staense Stappers

Staden 15-10-2014

We zijn er te gast bij de Staense Stappers voor hun 12de herfsttocht. Een lief herfstzonnetje, bijna windstil en 12° op de thermometer, kortom zeer aangenaam wandelweer, en meer moet dat niet zijn. De totaalafstand bedraagt maximum 20,4 km en is onderverdeeld in 3 lussen. Lus 1 –Staden Oost 6,1 km, lus2 Staden Noord 7,6 km en lus 3 Staden West – 6,4 km, dus keuze en combinatie naar behoren, en wij kiezen voor de 7,6 km lus.

Wat onze speciale aandacht trekt zijn de gratis te bezoeken tentoonstelling over de grote oorlog. Want in het nu zo rustige Staden, heeft het ook in de gruweljaren van de oorlog zijn tijd van ellende en kommer meegemaakt. Op 15 oktober 1914 vielen Duitse voorposten Staden binnen. Men hoorde kanongebulder, de Duitsers schoten door de toren van de St. Baptistkerk de oorlog was begonnen. Er vielen 42 burgerslachtoffers, daarmee was in dat opzicht de zwaarst getroffen gemeente in West-Vlaanderen. Deze gruweltijd hebben we kunnen vaststellen aan de hand van de zeer keurig en stijlvol opgezette tentoonstelling aan de hand van voorzitter Martin Descamps, die er een echt levenswerk heeft van gemaakt, Voorzitter van harte proficiat en van harte dank voor je inzet van dit prachtig werk, van harte proficiat, het is echt klassenwerk. Wat in die gruwelijke tijden getoond in deze tentoonstelling is gebeurd was verschrikkelijk. Mensen in vol leven brutaal afgemaakt, zoveel jonge mensen die een generatie nog moesten dragen en nooit de kans gekregen hebben zich te ontwikkelen, is wraakroepend, maar helaas wraak nemen is nu niet aan de orde en lost de zaak niet op. Maar de herinnering levendig houden, en druk uitoefenen op de politieke wereld om zich eens extra te bezinnen voor voordat ze dergelijke initiatieven nemen, laat ons hopen. Maar helaas thans zijn aan de andere kant van de wereld dergelijke taferelen zich terug aan het herhalen, en zullen we moeten leren met de gedachte door alle eeuwen heen zijn er oorlogen geweest. Goed en met die gebeurtenissen in ons hoofd stappen we vanuit het S.W.O.K. het parkoers van lus 2 op. We maken een korte wandeling rond de kerk en maken meteen kennis met het centrum. We vinden er ook de muziektoren, cetrumplaats van de harmonie. Terwijl we het dorp doorstappen, komen we nog langs enkele bekende firma, en zo krijgen we er een correcter beeld van, en steek je nog wat kennis op, wat graag meegenomen is. Op zeker moment worden wij rechts afgeleid langs een oude spoorberm, de rails liggen er nog, en met de groene afbording is het een aangenaam beeld. Wat later komen we het echte landschap in, het wordt beheerst door heel wat knotwilgen en metalen constructie voor de aardbeienteelt en andere groenten of vruchten;

Langs de weg een oeroude afsluiting, een afgezaagde boomstronk, een metalen pin er in en daarop een volledige boom met scharnier, en aan de overkant een boomspriet om de zogezegde slagboom in te verankeren.

Wat verder komen we als in de grote groentetuin terecht, op het veld is men bloemkolen aan het oogsten. De tractor rijdt automatisch traag vooruit, de uitgesneden bloemkolen worden in halfronde potten op de lopende band gelegd en naar de machine gebracht waar zij achteraan in bloemkoolroosjes uitkomen gereed om naar de verwerkingsfabriek te worden gebracht. Zo te zien is het een heuse niet te onderschatten karwei, de ganse dag gebogen lopen met die transportband voor de neus en maar kolen kappen. Iets niet zo alledaags maar wel voorkomend is de scheiding van twee gemeenten via een weg. Wat stellen we vast de rechterzijde van de weg is Staden, en de linkerkant is Handzame. Naar het einde toe bewandelen we een prachtig wandelpad op de oude spoorberm in een mooi groen kader en ‘O’ zo rustig.

Staense Stappers jullie hebben ons een zeer aangenaam en interessante wandeling gepresenteerd. Daarom aan de parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor de inzet. Dezelfde hulde aan de inrichting voor de zeer verzorgde organisatie, en ook alle medewerkers voor hun gewaardeerde inzet.

Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.