Eerst even schrikken en dan op de bane rond de strooien hane

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Loppem 08-12-2013 

Oei, in de vroege morgen om 6u45, vond een snoodaard het nodig enkele wandelaars aan te vallen met een dolk. Er ontstond een geroep, en paniek de in de omgeving.  Parkoermeester Gilbert, aan het werk in de omgeving kwam er op af. 

De man met de dolk pakte Gilbert in een wurggreep en bedreigde hij Gilbert met een dolk op de borst. In de poging zich vrij te maken viel Gilbert en belde de politie, die zeer snel ter plaatse was. Later op de dag kreeg men bericht dat de dader aangehouden was en bleef. Iedereen kwam er met de schrik van af, gelukkig maar. 

Anderzijds is het een heerlijke herfstdag in en rond het centrum de Strooien Hane en waren er te gast bij Godelievestappers Ruddervoorde. Wij kiezen voor het 10km parkoers, die ons heel wat afwisseling zal brengen. 

Enkele honderden meter op de weg en wij bevinden ons in het kasteelpark van Loppem. Het kasteel gebouwd tussen 1858 en 1862 was her adellijk zomer verblijf van de familie van Caloen. Het is opgetrokken in een neogotische stijl, het ontwerp is van de Engelse architect Edward Pugin en Jean Bethune de schepper van de Vlaamse neogotiek. Het kreeg een geschiedenisvolle betekenis. Aan het einde van de eerste wereldoorlog verbleef Koning Albert de eerste met zijn familie in het kasteel, en werd hier de regering van Loppem gevormd. Het omliggende park is aangelegd als een romantische landschapstuin in Engelse stijl. Het is ontworpen door de Luikse tuinarchitect Jean Gruda en dateert uit 1851. Het bevat talrijke merkwaardige bomen en is bekend voor zijn rijke stinzenflora. Helemaal achtertaan vinden wij nog wat omvangrijke zomereiken, die wellicht 300 jaar oud zijn. Het is een echt genoegen om via de smalle slingerende paadjes, door die herfstkleurige sfeer te kunnen wandelen, en die aparte herfstgeur te kunnen opsnuiven. Prachtige bijgebouwen en dreven zijn er een lust voor het oog, machtig mooi. Na dit natuurfenomeen maken wij kennis met verschuilende nieuwe en zeer verzorgde woonwijken. Wij stellen ook vast dat de Zedelgemse deelgemeente de laatste jaren heel wat uitbreiding heeft gekend. En ook de poes ziet dat, want rustig gezeten op haar stekje, slaat zij het gebeuren gade en kijkt met heel wat aandacht naar de massa voorbij trekkende wandelaars, want die waren op de afspraak. Dat de haan hier een bijzonder aspect heeft merken wij op een klokkentorentje, waarop hij fier op de uitkijk staat. Wat veldweggetjes en een oude witgekalkte hoeve en wij bevinden ons in de omgeving van de priorij van Bethanie, waar wij onze eerste rustpost zullen benutten. 

Na de rustpauze stappen wij door het park, wat fraaie boszichten en een heerlijke herfstsfeer, ook hier is het een lust voor het oog en genieten van deze onvolprezen natuurpracht. Zijn wij eventjes bij de zustertjes van Bethanie geweest, wel wij kunnen nog eventjes langskomen bij de patertjes in de abdij van zevenkerken. Na de rust is het domein watermolenvijvers aan de beurt. Sinds 2004 werd hier met natuurontwikkeling gestart door het regionaal landschap Houtland en de gemeente Zedelgem. Tussen zonsopgang tot zonsondergang open voor alle wandelaars. Het domein is eigendom van de St.-Andries abdij van Zevenkerken. Tijdens de middeleeuwen werden de zandgronden in de omgeving van Brugge uitgeput door massale houtkap en overbegrazing. Zo ontstonden uitgestrekte woeste gronden die wastines genoemd werden. De omgeving van Zevenkerken maakte deel uit van het St. Andries-veld. De watermolenvijver is een diepe zandwinningspuit voor de’ nabije snelweg. De toegang tot de vijver is ten strengste verboden uit veiligheidsoverwegingen, omdat de oevers zeer gemakkelijk afkalveren. Ook hier een hemels mooi stuk natuur met een prachtig zicht op Bethanie. 

Nog enkele zeer genietbare zichten brengen ons langs de historische hoeve het Vagevier naar het eindpunt van een zeer mooie bekoorlijke wandeling. Parkoermeester de lus naar Bethanie en de paterkes was een geniale vondst, daarom van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie en alle medewerkers verdienen dezelfde eerbetuiging. Het was een heuglijke wandelhoogdag waar wij lang een mooie herinnering zullen aan bewaren. Voor U iets minder mooi, na die aanslag maar gelukkig is alles goed verlopen en kwam je er met de schrik vanaf. Maar aangenaam zal het zeker niet geweest zijn. 

Hou je goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.


Om 6.45u zondagmorgen werden aan de startzaal wandelaars aangevallen door een man met een mes (dolk), onze parcoursmeesters die in de buurt bezig waren hoorden geroep en gingen vlug kijken wat er aan de hand was. Toen werd onze parcoursverantwoordelijke Gilbert, in een wurggreep genomen en een mes op de borst gehouden. Toen hij hem verweerde viel hij op de grond. Pierre onze parcoursmeester belde bevend van emotie de politie die met zwaailichten ter plaatse kwamen,  de man vluchtte weg. Tegen de middag is ons gemeld dat de man was opgepakt en aangehouden blijft. De Godelievestappers kwamen er met de schrik vanaf!  Met sportieve groeten,
Marie-Claude Deilgat, Voorzitter-Secretaris
Godelievestappers Ruddervoorde vzw