Eventjes landelijk rond Oostnieuwkerke

Gepost door: Kastaar |Sportkring Oostnieuwkerke

Oostnieuwkerke 03-08-2014

Hoewel er wat regen voorspeld was, bleek het alvast niet voor de eerste uren. Het was er zonnig en een licht briesje handhaafde zich met enkele wolkjes, dus alles o.k. .

Wegens persoonlijke omstandigheden dienen wij ons te beperken tot het 6 km parkoers.

Via de sportterreinen en een behoorlijke vlakte serres stappen wij naar de rand van Oostnieuwkerke. Oostnieuwkerke is een deelgemeente van Staden. Aan de bouwplaats van de nieuwe kerk zou men de naam Nieuwkerke geven, maar er kwamen problemen in die zin, er bestond al een dergelijke naam in Heuvelland. Gezien deze plaats meer oostelijk lag plaatste men er Oost voor, en zo kwam de huidige naam tot stand.

Nog een eigenaardigheid, door de streek vloeit de rivier De Mandel, en ook door Oostnieuwkerke en door het centrum, maar die is nergens te vinden, as je me nouw zouden Nederlanders zeggen. Het kan ook niet want deze loopt overdekt door het dorp door, ach ja zeg dar dan. Wij gaan nu toch eens buiten het dorp, en genieten van het rustige en open landschap, gezonde natuur in die echte zuivere buitenlucht, want vervuilende industrie is hier niet te bespeuren. Het is hier zo stil en rustig, echt een gebied om te onthaasten. De vele vruchten op het land, en hier en daar enkele prachtige hoeves vullen het landschap artisanaal op.Eens in de zwijnendreef is het iets anders, zelfs zonder aanduiding zou je de naam kunnen raden, aan de geur alleen. Maar het is niet lang, en ten andere mogen wij tevreden zijn, want dank zij de varkensboeren krijgen wij nog een lekker stukje vlees op ons bord, tja voor wat hoort wat, het is toch zo hé. Wat verder op een zijweg zien wij de beoefening van een aloude volkssport, namelijk de vinkensport. Keurig op een rij op hun stoeltje voor een kooi, met een krijtje en een stok in de hand. Iedere keer dat er siske wiet klinkt een streepje bij op de stok, wie aan het einde het meeste streepjes haalt is de winnaar. Een belangrijke opmerking men mag niet plaats nemen voor zijn eigen kooi, hoe zou dat komen, wij dienen er geen tekeningetje bij te maken zeker. Intussen stappen wij verder het landschap door en genieten van de eenvoudige heerlijkheid van de streek. Zo belanden wij even later in café de reisduif waar wij van onze rustpost kunnen genieten. Wij voelen er ons direct thuis in dat knusse landelijke café.

Nadien zijn wij terug de baan op, om bij het binnenkomen van het dorp nog een aangename kleurrijke verrassing te ontdekken. Boven de haag tal van unieke verschillende windmolentjes te ontdekken, machtig mooi en uniek. Langs deze weg van harte proficiat aan de ontwerper voor zijn creativiteit, en zijn vaardigheid, uniek en machtig mooi.

Langs de mooie en stijlvolle O.L.Vrouwkerk, en het stemmige centrumpark komen wij terug binnen van onze rustige landelijke wandeltocht, aan iedereen die meewerkte van harte dank voor jullie inzet, het gaat jullie goed en tot een volgende wandelgelegenheid.