Eventjes op de typische boerenbuiten rond Aarsele

Gepost door: Kastaar |WSV De Molenstappers Ruiselede

Aarsele 15-06-2014

Voor de 19de maal al nodigden Molenstappers Ruiselede ons uit voor hun wandelgang dwars door Aarsele. Zonder iets beledigend te willen zeggen, nog zo een oud boerendorp, met smalle straatjes, en tal van verborgen kerkwegels. Parking problemen waren praktisch onbestaande als je de kant en klare aanduidingen volgde, ondanks de in aantal mindere parkeerplaatsen in de nabije omgeving van de start.

In het ontmoetingscentrum heerst een gezellige drukte. Het is wel bewolkt, een licht briesje en 16° op de thermometer, later op de dag wordt het zeer aangenaam wandelweer, meer moet dat niet zijn en wij kiezen voor het 10km parkoers.

Eventjes langs de spoorinfrastructuur, zijn wij naar de rand van het dorp toe. Rechts ontwaren wij de statige toren van de kathedraal van Doomkerke. Langs een rustig weggetje komen wij langs een oeroude folklore gebeurtenis, namelijk het vinkenzetten. In een lange rij gezeten op een klapstoeltje met een lage regel in de hand voor de vinkenkooi. Iedere maal dat de vink zijn liedje siske wiet heeft gezongen, zetten zij op hun houten stok een streepje, wie de meeste streepjes heeft is winnaar. En nu gaan wij niet aan politiek doen, het waren allemaal Vlaamse vinken en geen walen.

Oei, nu komt de aap uit de mouw en vertel ons nu eens het verschil. Wel een Vlaamse vink zingt siske-wiet, en een Waalse siske- wew en dat laatste liedje word niet aanvaard. Die wale dat zij zeggen is dat dan een vink die zij zijn gaan halen in Wallonië?. Nee, bijlange niet, slechts een klein gedeelte zingt siske-wew en dat is niet goed. Maar die onderverdeling moeten wij zoeken naar de tijd dat het niet zo goed boterde tussen Vlamingen en walen. En gezien de vinkensport Vlaamse herkomst is, moest het juist zijn dus siske-wiet. Verder op onze weg een oude molenromp van Delelenrens molen. Intussen hadden wij al een gratis bevoorrading gekregen in de vorm van een koffie of een frisdrank. Langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Wij stappen terug richting dorp, door smalle straatjes, maar ook langs verdoken aangenaam groene kerkwegeltjes, een gemoedelijke sfeer van deze stille bewoonde wereld. Hier en daar enkele Belgische vlaggen ter aanmoediging van onze rode duivels. En plots een verrassing op een pleintje, aan een voorgevel van een machtig gebouw een Nederlandse driekleur met oranje bloempjes voor de deur. Oei, dat is nen echten, die zal wel geweten hebben dat het Nederlands elftal met klinkende 5-1 cijfers gewonnen heeft. Proficiat mijnheer, en geniet ervan. Via enkele wegeltjes komen wij naar het centrum toe, en vervolgend terug in de inschrijfzaal voor een rustpost, te benutten, en te genieten van een heerlijk vers gebakken pannenkoek, en het waren lekkere hoor, de bakker mag blijven. Wij hebben nog een landelijke lus af te werken, en wandelen zelfs langs het mooi versierde café de waaiberg. Met een mooi aanmoedigings versiering voor onze rode duivels.

Hier kunnen wij genieten van een heerlijk en licht golvend landschap, met tal van aangename veldzichten en landbouwlandschappen, machtig mooi en o zo rustig. In het landschap ook tal van grote boerderijen die het landschap sieren samen met het vee op de weide.

Parkoermeester, het was een rustig en aangenaam landschap die u ons getoond heeft. Daarom van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie oogde zeer verzorgd, en een gastvrije en verdienstelijke schare medewerkers, verzorgden het geheel perfect, ook voor hen een welgemeend proficiat en van harte dank voor hun inzet.

Wij waren alvast voldaan, en hadden ons goed geamuseerd op deze gemoedelijke verzorgde wandeldag.