Fantastisch genietbare wandeldag in Groede

Gepost door: Kastaar |WV Voor de wind

Wij wilden onze wandel horizon eventjes verleggen en trokken naar Groede in Zeeuws Vlaanderen, maar ook om ons wandelvrienden eventjes een goeie dag te gaan zeggen. En neem het van ons aan het was een prachtige nazomerdag, heel wat deelnemers, een vijftal autobussen, en sterk vertegenwoordige clubs uit het nabije West-Vlaanderen.Wij vonden er uit nooit moe Boezinge, sportvrienden Haaltert, wandelclub Tornado, parkvrienden Zaventem en Stroboeren Merksem.

Via de diverse Mars pijlen vonden wij probleemloos het landelijke Groede podium, wij keken even verbaasd op, als je van podium hoort denkt men direct aan muziek of attracties, mar wij zagen een bunker, maar direct erachter een gezellig leuk cafetaria.

Van waar die bunkers? , wel het was ooit een artillerie batterij die deel uitmaakte van Hitlers Atlantickwall die zich uitstrekte van Noorwegen tot de Frans Spaanse grens. Het was echter meer dan een batterij, het was een heus bunkerdorp. Het bestond uit 11 bunkers, beschikte uiteraard uit een munitiebunker,een hospitaal, een waterbunker en tal van schuilbunkers. Aanvankelijk waren zij beschilderd met ramen een deuren als camouflage. Toen de geallieerde legers de streek bevrijden dachten zij n de allereerste plaats aan en gehucht, tot daar een stukje geschiedenis. Wij vervullen ons inschrijfplichten en kiezen voor het 15 km parkoers.

Een doodlopend straatje brengt ons naar de Zwartegatspolder. Eens boven kunnen wij er niet aan twijfelen, kreken veel water, grote rietvelden en kragen, dijken wij zijn in Nederland, enkel n ding ontbreekt nog en dat is een windmolen maar dat komt nog er zal er wel ene opdagen.

Wij wisselen even van dijk, het zal er op geen eentje komen, en rechts achter ons ligt Vlissingen het is een feit wij wandelen langs de Westerschelde, en links het hinterland, gezien wij wat hoger wandelen genieten wij van heerlijke vergezichten. Via houten brugjes en trappen dalen wij eventjes af en belanden in een soort spaarbekken en bevinden ons inde Zwartegatsdijk/Kreek.

In 2009 aangelegd, met als doel het inkorten van een flinke lengte binnendijken, het traject is nu 12 km korter en men heeft een vergaarbekken. Ook Groede is nu beschermd door een waterkering. Een hulp bij het beheren van de polders zijn de runderen en de schaapjes. Het gebied is ook voorzien van wandel- fiets- en ruiterpaden. In Camping Zonneweelde benutten wij in het sfeervolle cafetaria of buiten op het terras  onze eerste rustpost.

Uiteindelijk is ons Nederlands plaatje kompleet want wij hebben een windmolen. Het is de Nieuwvliet molen in 1850 werd deze grondzeiler gebouwd als koren en pletmolen, in 1944 beschadigd door de oorlog. In 1958 werd de uitbating als windmolen geschrapt. Een grondige restauratie in 1970-1980 maakte de molen terug maalwaardig.

Wij zetten onze tocht verder, wandelen van de ene dijk naar de andere, en in de dalen wandelen wij tussen de mas en de patatten. Maar in het herfstzonnetje kunnen wij nog wat bruinen, en op het veld liggen veel geoogste ajuinen. Oei wij kunnen dichten zonder zwichten, dag moeder. Wij passeren ook enkele mooi opgesmukte vakantiehuisjes en zelfs gebouwen met een geschiedenis zo te zien.

Maar het mooiste moet nog komen het rustig mooie dorpje Groede. Een hemelse rust en idyllisch beeld maken zich van ons meester. Een prachtig plein, typisch Hollandse huisjes, wat restaurants en een dominerende katholieke kerk.

Maar als wij eventjes rechts een smal straatje ingestuurd worden is het hek helemaal van de dam. Wij bevinden ons namelijk in een historisch straatje van het Vlaemsche erfgoed, het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan, er wonen kunstenaars, heeft een herberg, een bierbrouwerij en aparte winkeltjes, echt wij worden er even stil van, machtig mooi. En valt er speciaal op deze van oude radios, enig uniek.

Even buiten Groede krijgen wij in camping De Ploeg onze tweede rustpost. Op de weide zorgt een jeugdband voor de muzikale omlijsting.

Het derde gedeelte vatten wij aan met nog een drietal km voor de boeg, om verder te genieten van de natuurlandschappen en aan de horizon de silhouetten van  hoogbouw langs het strand en zo zijn wij binnen en stappen wij weer naar het Groede podium toe.

Wij hebben een fantastisch mooie en verzorgde wandeldag beleefd, de mooie landschappen en het bekoorlijk mooie dorpje Groede hebben een blijvende indruk op ons gemaakt.

Vooreerst aan de parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor de inzet. Ook uiteraard dezelfde eerbetuiging aan alle medewerkers zij leverden echt prachtig werk. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.