Fantastische sfeer en pure natuur in Walhoeve

Gepost door: Kastaar |Walhoevestappers Westvleteren

Westvleteren 21-09-2014

We zijn er in Westvleteren voor de 18de walhoevetocht voor het goede doel. De walhoeve is een voorziening binnen de jeugdzorg gelegen in Westvleteren. Het gerestaureerde hoevegebouw met de nodige accomedatie en ruimte voor de opvang en jongerenbegeleiding. De opnames gebeuren in samenwerking met het ondersteuningscentrum jeugdzorg, jeugdrechtbank of andere hulpverleners. Ze verblijven erom verschillende redenen: leer Ė en gedragsproblemen, conflictsituaties thuis.

In de walhoeve gaat het gewone leven grotendeels verder, naar school gaan, huiswerk maken, sport en spel, televisie kijken, knutselen en uitstappen maken. We garanderen ieder jaar een uitdagende vakantie voor de groepen van verschillende afdelingen. Ze kunnen ook deelnemen aan sport-en jeugdkampen afhankelijk van hun leeftijd, en ook om een vakantiedjob uit te oefenen. De overheid draait telken jaren de subsidie kraan een beetje meer dicht. Vandaar dat we via de walhoevefeesten ons budget wat helpen opkrikken. Ziezo, nu weten we voor welk goed doel we wandelen.

In de vroege morgen hing er een grijze smuklaag over de velden, wat miezerige motregen maar het duurde niet lang, het ging over en het werd zelfs aangenaam wandelweer.

We kiezen voor het 6km parkoers, maar er is een ganse waaier andere afstanden ter beschikking, zelfs tot 30 km. Als we de walhoeve verlaten bevinden we ons onmiddellijk in die open boerenbuiten. Een rustig open vlakte, met hier en daar een boerderij keurig in het landschap verwerkt We genieten van die heerlijke rust en die gezonde buitenlucht, want hier is geen vervuilende industrie. We stellen ook vast dat de herfst al is ingetreden, langs de wegbermen stapelen de gevallen bladeren zich op. Als we erdoor stappen horen we het geritsel onder ons voeten, en dan weten we ook dat we een zeer mooi seizoen tegemoet gaan, met die wondermooie bladerentapijten, een ongeŽvenaard natuurlijk kleurenfestival. We krijgen ook veldpaden te bewandelen dwars door de velden in alle rust. Laat het ons maar bevestigen die open rustige natuur heeft ook zijn charmes. Aan de horizon tekenen de Vlaamse heuvels zich af. Ook een kerktoren aan de horizon vertelt welk dorpje hij bekend maakt.Terwijl we verder genieten ontdekken we de gerestaureerde abdij St. Sixtus.

In de winter van 1814 verliet Jan-Baptist Victor Poperinge om zich in de bossen te vestigen, en er de rest van zijn leven als kluizenaar door te brengen. Wanneer in de zomer van 1831 de prior van het pas gestichte klooster van de Catsberg met een paar van zijn monniken zich vestigen bij de kluizenaar werd een nieuwe CisterzŽn klooster geboren. Deze abdij telt een 30 tal monniken CisterciŽnzers ( Trappisten ).Hun levensstellingen zijn gebed, lezing studie en arbeid. Ze dienen voor hun eigen onderhoud in te staan door allerlei bezigheden. Eťn van die bezigheden die ze uitbreiden behalve landbouw is bierbrouwen. De financiŽle winsten dienen te gaan naar hulpbehoevenden. Het gastenverblijf van de abdij telt 40 kamers. Hier kan je het wel en wee van de abdijgemeenschap mee beleven.

Goed inmiddels zijn we aangekomen in een cultureel knus centrumpje waar we van een rustpost genieten Het tweede gedeelte leent ons terug wat genietbare landschapszichten, en op een grote boom vinden we een ganse concentratie paddenstoelen machtig mooi. Zijn ze eetbaar, wel als je er ene opgeŽten hebt en de dag later kan je vertellen hoe hij smaakte het was een goede. Kon je dat niet, wel dan zal je zoals de indianen het zeggen hij of zij is naar de eeuwige jachtvelden, en in het Vlaams betekent dat morsdood. Als je er niets van kent blijf eraf en dat is de veiligste manier.

Maar als we de feesttent betreden stijgt de adrenaline, want nu begint het feest. Daarvoor is men ook gekomen voor die heerlijke godendrank een trappist van Westvleteren, een heerlijkheid om niet te missen. Bij het afgeven van je inschrijfkaart krijg je een trappist aan gunstprijs, dat hoef je geen tweemaal aan te bieden. Je kunt er ook enkele flesjes aankopen om mee te nemen naar huis. Dan heb je nog de gelegenheid om te genieten van een heerlijk eetfestijn dat telkenmale een topper is. Ook, de sfeer in de tent geeft een speciaal gevoel, het werkt zelfs verslavend eens je van die sfeer hebt genoten ben je er terug voor een volgende editie.

Walhoevestappers jullie hebben ons terug een sfeervolle heerlijke wandelfeestdag bezorgd.

Daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet.

Hou Julie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.