Friesland in 4 dagen, iets om ons aan te wagen

Gepost door: Rita |4 op 1 rij - Zedelgem

Op 14 mei 2015 stonden we met een hele groep paraat om te vertrekken voor onze 4-daagse! De  bussen, een grote en een kleine , vol enthousiastelingen ,vertrekken stipt op tijd richting de ‘ Friese Meren ‘:Vol verwachting voor wat een zonnige ontdekking zou worden.

Na een 200-tal km houden  we onze koffiestop en daarna vertrekken we terug om in dan in Munnekeburen een eerste halte te houden om de wandelaars af te zetten om aan hun  wandeling  te beginnen. 

De niet-wandelaars rijden door naar Oldemarkt om daar te flaneren tussen de vele kramen op de Lambertusmarkt.

Wandeling 1 : De rietwandeling

Ondertussen stappen de wandelaars  de ‘ Rottige Meente’ binnen, een natuurpark  dat een prachtig landschap ten toon spreidt. Te midden van rietvelden ,die nu jammer genoeg niet in bloei stonden,zien we een veilige leefomgeving voor planten en dieren. Het  riet is een pittige plant die ook na  zijn dood tot wel vijftig jaar op een dak ‘doorleeft ‘.

We zien statige zwanen met hun kroost in het water, ooievaars op hun paalnesten en stille reigers op zoek naar voedsel.

Op de begraafplaats  Spanga  lopen we even rond . Vooraan staat een klokkenstoel met daarachter  een oud kerkhof  met typische grafzerken .Met deze klok werd vanaf 1989 de gemeente verwittigd als iemand overleden was. Het volgende  gedicht verduidelijkt hoe ze het te weten kwamen:

             Ik hoor de klok, toe luister dan, drie maal drie, het is een man

Ik hoor de klok,toe luister nou, twee maal drie, het is een vrouw

Ik hoor de klokken door de wind, hoor ik nu één keer drie, nu is ’t een kind

                   ( Leeuwarden Courant dd. 8-9-1988 )

We bereiken na 7,4km onze picknickplaats. Op het terras van ‘ de Gele Lis ‘mogen we bij een drankje ons meegebracht lunchpakketje verorberen.

Na onze rustpauze vertrekken we voor onze 12km lange tocht vanuit  Ossenzijl  naar het Nationaal park ‘ De Weerribben‘ .Na de nodige barrières ( we stonden voor een opgehaalde brug ) raakten we toch in  dit veenmoeras waar  eeuwenlang turf gestoken werd om als brandstof te gebruiken . Hier en daar voelden we de verende grond waarop velen van ons even hun springtalent ten toon spreidden.

In de grachtjes zien we plezierboten en kano’s  voorbij varen terwijl we het riet, opgestapeld in schoven, zien liggen op de oevers. Iets verderop zien we huizen versierd met poppen, klompen en poezen aan de gevel. Die idyllische huizen zijn van elkaar gescheiden door grachtjes met een  carport voor hun bootje!

Opgetogen en voldaan,  na weer 12 km in de benen , zien we onze bus verschijnen om ons hotel te gaan zoeken.

Ondertussen hebben de niet-wandelaars de orchideeënhoeve in Luttelgeest bezocht:een waar tropisch paradijs!

 

Wandeling 2 :De str….wandeling

 

Bij het ontbijt konden de wandelaars hun eigen picknick samenstellen en om 8:45u vertrokken we opnieuw voor wat een fikse wandeling zou worden met heel wat verrassingen!!!

 We  liepen ook efkens door het stadje Workum, een echt plaatje.

We wandelen de hele dag langs de Zuiderzee( of het IJsselmeer ) op typische dijken waarop de schapen grazen met alle verrassingen erbij!

Het werd pas echt  interessant  toen er hekkens voor ons opdoemden....!De ene wipte erover, anderen zochten een aanvaardbare manier  om erover te raken, anderen legden er zich zo maar bovenop in de hoop op hulp van derden!! Bij het volgende obstakel werd door enkelen te laat opgemerkt dat het hekken enkel op de knip zat met alle hilariteit  erbij natuurlijk. Dan maar verder op de dijk tussen de vele schapen en hekkens . Het was echter opletten geblazen waar we onze voeten plaatsten want de schapenkeutels lagen werkelijk overal.  10,4 km hebben we dat volgehouden;

Ze zagen ons graag komen in Hindeloopen met onze schoenen  die bij elke stap wat schapensmurrie achterlieten!!!

Niettemin konden we daar onze lunch opeten, lekker en gezellig op een bank aan het water. Daarna hadden we nog wat tijd  om het lieflijke stadje Hindeloopen  te verkennen.

 Vol goede moed trokken we weer richting dijk om de volgende 16.6 km af te leggen tot ons eindpunt Stavoren. We springen weer gezwind over een aantal hekjes en leggen onze weg verder af langs Koudum en Moldwerum. Ondertussen zagen we grote velden tulpen van alle kleuren. De blaadjes lagen in de voren geworpen ,wat erop wijst dat  enkel op de groei van de bollen toegespitst wordt!  

We kregen de gelegenheid om onze dorst te lessen  in een plaatselijk cafeetje met puike en vlugge bediening. Weer vertrokken we vol goede moed maar even later was er een oponthoud: Johan was zijn paraplu vergeten in het café!!! Hij ving  in ijltempo de terugweg aan en even later kon hij weer aansluiten. Op de Noorderdijk  bood het IJsselmeer ons een kleurrijk plaatje met een paar  surfers in volle actie.

Heel gezwind bereikten we Stavoren waar de bus ons stond  op te wachten. Daar kregen we een wijndegustatie  van de club aangeboden . Proost!!

Een welgemeende dank aan Ivan voor de 2 prachtige wandelingen!!!

Met dat prima weer flaneerden de niet-wandelaars in de voormiddag in Bolswaard, één van de stadjes van de 11-stedentocht.

In de namiddag stond Sneek op de agenda. Dit werd zonder meer een prachtige namiddag.

Aan het hotel stond  onze kersverse voorzitter en  zijn kroost  ons op te wachten.

Hij kreeg een heel hartelijk welkom!!!, ’s Avonds heeft hij dan zijn eerste speech als voorzitter gegeven: hij heeft het er schitterend vanaf gebracht!!

Dag 3 : de muggenwandeling

Vandaag maken we met start en aankomst aan ons hotel een grote wandellus door het Gaasterland. Het wordt een prachtige tocht door bos en veld maar ….met gezelschap van honderden hongerige muggen!!

Er valt wel wat miezerige regen maar dat deert ons niet; Vol goede moed trekken we door  het libellenreservaat ( al zagen we die weinig maar de muggen des te meer!!! ), het Roekebos, het Starnumanbos  en het Harichsterbos. Zomaar te midden in het bos vonden we een herdenkingsmonument van de tweede wereldoorlog met kransen en al, we hielden even halt!

 Een eerste hindernis bood zich aan in de vorm van een oversteek met planken over het water. Enkelen raakten in paniek maar geen nood: Chris had een touw voorzien om ons veilig naar de overkant te loodsen.

We vervolgen onze weg om in Balk aan te komen in het restaurant ‘Plaza‘ voor onze bestelde broodjes. Het heeft gesmaakt hoor na die 13,7 km in die vochtige omgeving;

We zien de zon  te voorschijn komen en gezwind vatten we  de terugweg van 13,4km aan. Langs kronkelpaadjes  en echte bospaadjes  lopen we in slierten na elkaar tot een kleine stop aan ‘ de Kippenburg ‘. Even later zien we het verkeersbord van ‘Rijs’ verschijnen en zijn we in een wip aan het hotel.

Doordat we geen bustransfer nodig hadden(>tijd zat ) en door het mooie weer  had Chris een toemaatje voor ons. Voor de ‘diehards’ onder de wandelaars werd nog een extra lus voorzien.!!

De extra wandeling voor deze doorbijters startte waar de dagwandeling van de 27 km eindigde, aan het hotel dus….

Je kon kiezen tussen 5,5 km (blauwe kleur)  ofwel 3 km(rode kleur).

Het beginpunt van de wandeling lag echter nog 500m van het hotel af ( heen en terug )zodat we komen tot de reële afstand van 6,5 km en 4 km !

13 wandelaars hadden nog voldoende kruim in de kuiten om deze mooie wandeling aan te vatten. 12 moedigen wandelden de blauwe en één wandelaar koos de rode.

De wandeling was  voortreffelijk uitgestippeld  !

Het bos was opgefleurd met paddenstoelen en verzorgde wandelpaden. De lente zorgde voor frisgroene planten en struiken en iedereen bewonderde de reusachtige ,merkwaardige bomen. Het was ook genieten van het geluid van de natuur, de wind in de bomen, de vogeltjes…..

Na ongeveer de helft van de wandeling kwamen we aan het IJsselmeer. Daar waren vele kitesurfers aan het oefenen  en lieten hun kunsten zien. Die plaats op het IJsselmeer is werkelijk een paradijs voor zowel geoefende als beginnende watersporters Het diepste punt  van het meer is maar kniehoog diep.

Met 27 of 33 km op de teller was iedereen heel tevreden met de dag.

Chris, erg bedankt voor deze heerlijke wandeling !!!!

Voor de niet-wandelaars stond er een shopping-en ontdekkingsdag op het programma naar Heerenveen.

Aan hen de keuze. In de namiddag konden ze ook het kleinste stadje van de Friese 11-steden verkennen, nl.Sloten !

 

Dag 4: De bruggenwandeling

Het was al weer de laatste dag en het mag gezegd worden : het was een topper!!

We zijn blijgezind vertrokken voor een romantische tocht ,  al mag gezegd worden dat bij sommigen met niet weinig!!! muggenbeten op de benen de romantiek  ver te zoeken was!

Al vlug vinden we de ‘Kiersche  wijde’, een prachtig natuurreservaat met rietlanden, trilvenen, graslanden, moerassen en meren. Na 4 km in deze rijke biotoop te hebben gewandeld komen we in Wanneperveen die we  al even snel verlaten om via een fietspad richting Giethoorn te stappen. Daar zien we een parel van een dorp: Hoeveel brugjes en kanaaltjes we hier moesten dwarsen , dat is niet te tellen!!

Maar dat we genoten hebben, dat is zeker!! Wat een gezellig en uniek  stadje is Giethoorn!! Zeker nog eens terugkomen???

Na 11 km komen we In ‘De Rietstulp ‘ aan voor de bestelde broodmaaltijd. Het heeft gesmaakt!!

Na een welgekomen rust vertrekken we om nog een tijdje in Giethoorn te wandelen en wat bijna onmogelijk was, hebben we echt gezien: nog meer en mooiere brugjes en grachtjes in Giethoorn. Het was overweldigend!!!

Daarna  komen we in ‘ de Wieden ‘  en even later stappen we Dwarsgracht binnen: nog een pareltje van 150 inwoners.

We stoppen dan nog even in ‘ De Otterskooi ‘ om van een welverdiend drankje te genieten.

Even later wandelen we onze laatste km langs een echt romantisch pad om dan afgehaald te worden door de bus.

Dank aan Wim om ons van dit pareltje  van 20,4 km te  laten genieten!!!.

De niet-wandelaars konden op hun eigen manier Giethoorn ontdekken om in de namiddag de grachtjes op te varen met de boot.

Rond vijf uur vertrokken we dan  heel tevreden en voldaan naar huis….