Fris en stevig uitwaaien rond Aviflora

Gepost door: Kastaar |Aviflorastappers Ingelmunster

Ja de weersvoorspellingen waren niet bijster schitterend, een grijze hemel, een strakke wind en 3° op de thermometer in de morgen, geef toe wij hebben al beters meegemaakt, maar wij laten ons niet kennen en kiezen voor het 12 km parkoers.

Alhoewel wij de klassieke richting opstappen, maken wij korte tijd nadien een andere wending en zullen wij beseffen dat wij terug op een heel andere kant terechtkomen. Het landschap ziet er heel anders uit, klassiek vinden wij wel de boerderijen terug maar ook een aantal grotere plastieken serres wat erop wijst naar de groenteteelt. Ook het landschap heeft een andere gedaante aangenomen en is meer glooiender van aard, wat het zicht aantrekkelijker maakt. De wind komt plots hard aantrekken en van de  droge akkers komt als het ware een zandstorm los, met een beetje verbeelding wanen wij ons echt in de woestijn. Op de velden vinden wij nog enkele percelen prei. Logisch want hier bevinden wij ons in de preistreek.

Het was een noodmaatregel, vroeger was de streek een grote leverancier van schorseneren, de teelt ging echter teloor en men stak via verschillende instanties de koppen bij elkaar om een vervangproduct te telen. Men kwam tot het besluit dat de beschikbare grond ook goed zou zijn voor het telen van prei. Prei had ook nog het voordeel dat die niet seizoensgebonden is want men had er zomer en winterprei. Bovendien was het een product die in veel culinaire bereidingen kon gebruikt worden. Intussen zijn ook reeds enkele percelen mooi bewerkt en is er gezaaid met andere vruchten .

Na wat tijd vinden wij in hoeve de IJsbeer onze eerste rustpost. Behalve een gezellige rustpost kan men er allerhandee lekkere en artisanaal bereide hoeveproducten aanschaffen. Wij vervolgen even later onze genietbare en rustig glooiende wandeling verder. De wind fluit ons nog steeds duchtig langs de oren, en het voelt echt guur aan maar wij volharden in onze boosheid en komen zo langs de kapel van O.L.Vrouw van bijstand. Een monumentale kapel die meerdere malen is verbouwd en nu een druk bezocht bedevaartsoord is. Binnenin bevindt zich een altaar en een prachtig Mariabeeld, en als wij ons niet vergissen in echte onvervalste barokstijl. De binnenmuren zijn mooi beschilderd en men zegt ons dat dit het werk is van  baron en burgemeester Edgard van Baveghem.

Wij krijgen nog een rustpost in het bijgelegen café het kapelhuis. Met nog een kleine 4 km voor de boeg trekken wij terug het landschap in. Maar voor wij dat aanvatten komen wij als het ware in een prachtig park, een vijver, een beek, en heerlijke wandelpaden, wij bevinden ons in het domein Ter Borcht met een mooi kasteel die wij even rechts laten liggen. En als bijzonderheid te vermelden is hierin ook de bekende spotschool V.I.L.O. gevestigd.

Nog enkel veldpaden nadien en onze winderige wandeldag zit erop, en als wij aanschuiven voor een heerlijke dagschotel is het vet helemaal van de soep want behalve wind komt er ook regen bij, en in de namiddag zal het uur per uur verslechteren, het wordt zelfs geen weer om een hond door te jagen.

In ieder geval bij Aviflorastappers heeft men er ook alles aan gedaan om er iets aangenaams van te maken, daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor de inzet en tot volgende maand.