Geen blaren, rustig genietbaar wandelweer rond Koekelare

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Koekelare

Koekelare 06-04-2013 

Ja, wij werden uitgenodigd bij wandelclub Koekelare voor hun klassieke blarentocht. Oei, oei blaren op de voeten dat is niet leuk, maar wees gerust blaren zijn enkel voor ongeoefende wandelaars, want een 42 km of een 50 km parkoers vragen toch een degelijke voorbereiding, maar wees gerust behalve grotere afstanden staan ook kleinere ter beschikking. Maar waarom grotere afstanden rond Koekelare? Wel omdat er wandelaars zijn die dat nog graag doen. Maar ook omdat de streek zich leent tot een aangenaam schouwspel, want de streek is een samensmelting van enkele natuurgebieden, het is een kruispunt van gebieden tussen de westhoek, de polders, en het houtland. Ook geschiedkundig is de streek rijk aan verschillende anekdotes zoals Lange Max. Nee, geen supergrote hond, maar wel een kanon door de Duitsers geplaatst om de haven van Duinkerken te vernietigen, dan heb je nog de geschiedkundige achtergrond van Wijnendale, allemaal te beleven op het 42 of 50km parkoers. Of er nog veel kandidaten zijn voor dergelijk parkoers, wel men noteerde er 167 deelnemers voor deze grote afstanden, en meteen een eresaluut aan zij die deze afstanden bewandelden. 

Maar er zijn ook andere afstanden ter beschikking voor hen die het zware labeur niet aankunnen, maar daarom niet minderwaardig. Een afstand wandelen volgens jouw mogelijkheden is altijd de Max. En dat is nu eenmaal het succes van het wandelen, het is geen wet of reglement die U verplichten van bepaalde afstanden te wandelen. Zo word iedereen van klein tot groot gerespecteerd volgend zijn mogelijkheden en dat is tof. 

Wij gaan kiezen voor het 12 km parkoers. Meteen zijn wij het Motepark in, een stukje bosgebied met een prachtige grote visvijver, dat wel enkel fraaie zichten op de dorpskern bied. Wij verlaten het park en stappen richting Klyteput toe, door een aantrekkelijk rustige wijk, en komen zo langs het natuurgebied Swytwall, een drassig natuurgebied. Maar zo zijn wij in het open landschap gekomen met de gure noordenwind pal op de neus, en die wind is niet onze bepaalde vriend, want het voelt zeer fris aan. Rechts van ons ligt de bijzonderste heuvel van de streek namelijk de Ruidenberg, maar die stappen wij niet op gelukkig zal het gaan ja. Een smal wandelpaadje geeft ons een genietbare doorgang, door de lege landerijen, en op de hoeve roept Leo de pauw ons toe. Na deze landelijke zwerftocht stappen wij de agglomeratie Ichtegem binnen. De brouwerijstraat laat ons een belletje rinkelen, het duurt niet lang of wij passeren de brouwerij Strubbe, het mekka van de streekbieren. Nee, hoewel wij in de klokkenluiderstraat komen gaan wij de klokken niet luiden want Pasen is gepasseerd In de rustpost van feestzaal “de ster” ontmoeten wij nog een zeer bekende sportfiguur namelijk Lorenzo Staelens, trainer van Cercle Brugge, die eventjes geniet van een stil moment, want dezelfde dag staat hij nog in de branding voor de match tegen Beerschot, Lorenzo hou je vast wij duimen voor U. De Weidestraat brengt ons terug landelijk, ook een klein stukje industriezone is op het parkoers ingekleurd, maar al rap stappen wij via een verzorgde wijk naar het eindpunt van de gevarieerde wandeltocht toe. 

Aan parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.