Genietbaar rondje Koekelare

Gepost door: Kastaar |De Motestappers Koekelare

Koekelare 01-05-2015

Wij zijn al verscheiden malen in Koekelare komen wandelen, en toch willen wij er graag naar toe, wat de drijfveer is, wel dat kunnen wij niet goed verklaren maar wij zijn, voor de aangename sfeer wie weet. Nu wij zijn te gast bij Motestappers Koekelare voor hun 31ste grote Westplodertocht, wees maar gerust die polders hebben zij hier op overschot. Ook de rust en de grootse open vlakte bieden ons een rustige wandeling aan, en hebben soms wat zeer genietbare natuurbeelden. Maar wij dienen ons te beperken tot een kleinere afstand. We gaan eventjes ons geheugen opfrissen en kijken wat deze gemeente zoal in petto heeft. Zo is het ondermeer het geboortedorp van Jules Vanhevel, was beroepsrenner en een echte flandrien. Heeft ook talrijke musea, dat van Lange Max. Het kanon dat moest dienen om het Franse Duinkerken plat te leggen. Zijn mooi ogende Thaise tempel op het Fransmanplein, dat eigenlijk een sierlijk ingeklede elektriciteitscabine is. Maar dat kwam er onder impuls van politicus Walter Holvoet die zeer nauwe banden onderhield met Thailand. Dan dat economische monument, waarvan de mouttoren en de slanke schouw het symbool zijn van de vroegere brouwerij en mouterij Christiaen die tot 1968 actief was. Thans is het omgevormd tot een cultureel centrum met museum, vergaderzalen, musea en een restaurant. De enige tastbare herinnering is de Couckelaerschen Doedel, een bier uit de tijd van toen. Eén ding willen wij u nog kwijt hier verdiende menig Koekelarenaar zijn dagelijks brood. Maar( ook veel inwoners gingen werken als seizoenarbeider in Noord- Frankrijk. Goed wij eten waar wij zijn, en gaan beginnen wandelen. Stappen richting centrum op, een modern en aangenaam zicht achterlatend. Wij komen het Oosthofpark ingewandeld. De in eer herstelde tuin van het vroegere kasteel “ Oosthof “ ingehuldigd op 3 september 2000, als herneming staat hier nog de frontsteen. Wat verder stappen wij het hinterland in, rustig landbouwgebied, een gebied met tal van afwisselende landschapszichten, kunnen ook getuige zijn van enkele prachtige dorpszichten van het landelijke dorp. Een rustend ezeltje, kijk niets begrijpend even achter zich juist alsof hij vraagt wat komen jullie hier in ’s hemelsnaam doen?.Een oud hoevetje verscholen achter een rij zich bomen, geeft haast een historisch beeld van toen

Eventjes de baan over en wij krijgen een gans ander beeld, een golvend landschap met de top van de col “Den couckelaereberg”, gelukkig mogen wij er langs. Ook een natuurgebied als de Swall staat op het parkoers ingetekend, een natuurgebied dat een geschenk is van een familie aan het gemeentebestuur en waarvan het beheer en onderhoud toegewezen is aan natuurvereniging De Ruidenberg.

Wat kleine straatje en wij zijn aanbeland in het 6 ha grote motepark, voorzien van gezellige wandel en fietspaden en tal van sportterreinen, en een grote visvijver laat ons maar zeggen een mooi afwisselend en aangenaam recreatiepark.

Van ons kant keren wij voldaan en tevreden terug, en denken die ervaring te kunnen delen met de overige 1904 wandelaars. Parkoermeester, organisatie en mede”werkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.