Genietbaar tochtje in volle natuur rond Langemark Madonna

Gepost door: Kastaar |De Colliemolen Oostnieuwkerke

Langemark 17-05-2015

Een gehucht van Langemark, met heel wat geschiedenis, en ook bekendheid door het maken van de film Het varken van Madonna heeft de streek een boost gegeven De geschiedenis begint in 1933. Er wordt een petitie naar de bisschop gezonden om op de boskanten eigen kerk en een pastoor te bekomen. De eerste steen werd gelegd op 16 april 1939 en ingewijd door Mgr. Lamiroy op 30 oktober van hetzelfde jaar. De toren bevat een computergestuurd klokkenspel van 5 klokken die op 20 november 1955 zijn ingewijd door Mgr. Desmet. Sindsdien klinkt nog ieder uur van de dag de Lourdesbeiaard De gedenkplaat aan de voordeur van de parochiekerk herdenkt vier mensen van Madonna die overleden zijn in Duitse concentratiekampen. Ze boden hulp aan de Poolse piloot Malinowski die in Madonna neerstortte. In de streek was ook zeer weinig werk, en dus trokken veel seizoenarbeiders naar Frankrijk, beladen met een balluchon, wat voorwerp is dat?. Wel dat is een zak in twee delen, deels op de borst en deels op de rug, en die woog ongeveer 25 kg. Wat daarin stak, vers ondergoed, laarzen, noodzakelijke kledij plus regenkledij, wasgerief plastieken schoenen, en zeker eigen tabak voor een zestal weken. Ieder droeg zijn eigen bagage zelfs de jongens van 14 jaar. Om bieten te kappen hadden ze een stekke en een kapmes nodig ook dit droegen ze mee. Die verschuiving van werknemers belette de totale ontvolking van de streek.

De eerste seizoenarbeider vertrok in 1886 zijn naam Jules d’almangne. De eerste seizoenarbeider legde de 35 km te voet af en later dan met de fiets. In Tourcoing kregen ze van het emigratiekantoor een stempel op hun contracten. Ze werkten 6dagen1/2 per week en tot 14 uur per dag. Enkel op zondagmiddag hadden ze wat rust. We passeren het beeld van Madonna, als het ware de beschermelinge van de parochie, opeens komen we in het open landschap met aan de horizon wat boskanten. Op de velden komen de eerste vruchten boven zoals aardappelen, maïs en andere graansoorten. Maar ook hier een figuurlijk lange molshoop die de ganse streek doorklieft. Hier zijn werken bezig voor een aardgas leiding van Maldegem naar Alveringem. Een eenzame koe houdt als het ware de wacht bij een stoere haast verpulverde boomstam. In de bermen heel wat mooie bloemen. Op de werf enkele speciale vrachtwagens voor het vervoer van de buizen voor het aardgas. Een praatpaal vertelt ons zo een beetje oorlogsgeschiedenis. Het Duitse opperbevel plande het gebruik van gas, eerst in de buurt van hill60 in Zillebeke. Meestal staat in de streek een in maar in april was het meestal windstil, en als er al wat wind was kwam die uit het Noorden waardoor de legerleiding besliste op de aanval in Langemark-Poelkappelle te laten doorgaan. Onderweg komen we nog enkele oude auto’s tegen van een rally tegen, een aangename verrassing. En met enkele aangename landschappen beëindigen we onze natuur – en geschiedeniswandeling.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Wij waren alvast tevreden en hadden terug een stempel voor die heerlijke kalkoenbillen op het einde van het seizoen.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.