Genietbare Blarentocht in Koekelare

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Koekelare vzw

05-04-2014- Koekelare

Een prachtige lentemorgen, windstil, 13° op de thermometer als wij ons inschrijven in zaal Zuudhove voor de 13de blarentocht. Nu voetblaren hebben wij er niet aan overgehouden, want de grote afstanden 30-42-en 50 km laten wij over aan gevorderden. Maar wat wij vaststellen is dat de belangstelling zeer groot is. Want er worden 153 deelnemers genoteerd. Anderzijds voor de andere afstanden zou men in totaal om en bij de 1800 deelnemers noteren. Zoals gezegd kiezen wij voor het 10 km parkoers.

Wij gaan van start in een mooi ontluikend lentepark, en langs de grote vijver, terwijl de vogels ons heerlijk begeleiden met hun liedjes, en de aangename lentegeur geeft een zeer behaaglijk gevoel. Via de Eikendreef stappen wij richting Klyteput. De inleidende wijk geeft ons enkele mooie voortuintjes te aanschouwen. Van de tuin naar een natuurgebied is maar een klein eindje, namelijk naar de Swytswal. Dit natuurgebied ‘ De Swal ‘ is 1,56 ha groot werd in 1992 door de familie Vanlaere aan het gemeentebestuur van Koekelare geschonken en word beheerd door milieuvereniging van de Ruidenberg. Het ziet eruit als een verzopen weiland met heel wat rietkragen, maar vergis je niet, bij nader toezicht heeft het gebied wel heel wat interessante vaststellingen. Na het natuurgebied bevinden wij ons op een stukje Koekelareberg wandelpad, in dat open landschap met een oplopende horizon van de Ruidenberg. Enkele grote boerderijen en een overzicht over het dorp zijn aangename belevenissen. Wij stappen een smal aangelegd voetpaadje tussen de velden, en met wat ietwat klimmende tarmacje komen wij boven aan de panoramastraat die wij opstappen richting Ichtegem, een gelegenheid om wat mooie zichten op de gevoelige plaat te zetten. Dat wij een keuze hadden uit verschillende afstanden ja, maar dat wij van hier naar Mexico konden stappen via de Mexicostaart wisten wij niet, allee zeg van hier naar Mexico tevoet, dat zal wel, hou je maar vast, dag moeder maar eerst een pilletje nemen hoor. Maar deze straat brengt ons naar de achterkant van brouwerij Strubbe en de zijkant van het centrum. Wat ontdekken wij daar een verborgen talent van onze Kastaar, zou hij echt een circus leiden, bijgevolg even navragen. Wij maken nog een lus rond het dorp om in dorpshuis ‘De Sterre’ onze rustpost te benutten.

Na de rust vinden wij nog twee Belgische symbolen, namelijk een mini atomium en een oud elektrisch tramstel, twee nostalgische symbolen samengepakt in één zicht. Aan de pinne vinden wij een kunstwerk met geschiedenisvolle achtergrond.

Een monument dat een brug slaat naar het verleden. In de basis van het ronde voetstuk vind je de loop terug van de overbrugde blekerijbeek en het spoortraject van de stoomtram en later tram Kamieltje die hier van Brugge naar Leke spoorde van 1910 tot 1915. Vanuit deze basis zie je duidelijk het rondwringen van de straten die de wijk doormidden snijden en als het ware opgaan in de pinne. De romaanse randboog van de kapelnis die de pinne als het ware de lucht instuurt. Wij zijn terug de velden in, om nog van een stukje rustige natuur te genieten. Via het oosthof dat een historische plek is. De Spaenhiers de archeologische- historische kring van Koekelare en omgeving en het instituut van het archeologisch patrimonium onderzochten van 1987 tot 1911 de Oosthofpiste en deze ontdekten verschillende geschiedkundige sites. Aan de school vinden wij een gedicht, dat ons herinnerd aan het momenteel brandende onderwerp de groten oorlog 100 jaar geleden.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Het was een heerlijk afwisselend parkoers. Eerbetoon en dank ook aan de organisatie en alle medewerkers, jullie hebben ons een zeer aangename wandeldag bezorgd. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.