Genietbare Landschapswandeling in Egem

Gepost door: Kastaar |De Spartastappers Ardooie VZW

18-07-2015 Egem

Egem, op het eerste gezicht een rustige landbouwgemeente, maar wel met een paar bijzonderheden, en hoe kwam het op de kaart te staan? Buiten de landbouw activiteiten is het ook bekend van zijn kleiput, hoeveel bakstenen hieruit zijn vervaardigd is misschien wel ontelbaar. Ook zijn 305 m hoge zendmast voor het doorzenden van T.V. beelden is een monument. Goed wij gaan wandelen ter gelegenheid van de 10de Sint-Germanustocht in de vrije gemengde basisschool en zijn er te gast bij Spartastappers Ardooie, die met de glimlach instaan voor de organisatie. Hoewel de zon er niet ogenblikkelijk doorbreekt zal het toch aangenaam wandelweer worden en met rond de 20°, en een licht windje kunnen wij niet klagen en gaan van start voor het 7 km parkoers. Bij de start een niet alledaags voorval, onze inschrijving wordt geregistreerd via de computer, de streepjes code wordt namelijk gescreend.

Het duurt niet lang of wij zijn het dorp uit, en komen in het vlakke open landschap terecht. Wij kunnen werkelijk spreekwoordelijk gezegd verder kijken dan ons neus lang is, in een landschap met een lichtglooiend karakter, aan de horizon verschillende kerktorens als bakens van de omliggende gemeenten. Wij stappen langs maïsvelden en aardappel velden, maar ook tal van groenten zoals prei en selder, en kunnen genieten van die heerlijk zuivere buitenlucht, ook van de rust die het landschap uitstraalt, ook de eenvoud ervan is een heerlijk gevoel. Telkens ook genietend van één of ander prachtig dorps- of landschapszicht. Op het parkoers een zeer mooie tip om een brievenbus op te zetten, met oude gasflessen machtig mooi gevonden. Maar laat er eerst op professionele wijze het overig gas uithalen, anders loop je kans luchtpost te ontvangen en nooit meer gewone post, die persoon had het alvast gevonden. Een paar genietbare landschapszichten blijven onze aandacht weerhouden, genietend van de natuur en zijn rustige eenvoud wat kan er nog mooier zijn. De hoeves en het vee op de weiden zijn een ideale opvulling. Wat verder terug een prachtige creativiteit verwezenlijking namelijk met oude dakgoten een waterfontein te zien toveren, machtig mooi gevonden en zeker een kunstwerk waardig. Na deze natuurvolle en zeer aangename wandeling bereiken wij terug de dorpskern, met een stervormig kruispunt waar je haast alle kanten opkunt en een gezellig modern dorpsplein, eens iets anders. Maar wij krijgen een unieke aangelegenheid aangeboden, indien wij dat wensen. Namelijk een heerlijke barbecue in open lucht, zij dienden niet aan te dringen om er aan deel te nemen. Een gemarineerde schelle spek, een kippenbrochette en een braadworst, vergezeld van een frisse en kraakverse groentenkrans en dit alles voor een democratische prijs. Je kon er als begeleiding nog een Cornet bijvragen, neen geen ijshoren, maar een goed ambachtelijk bier, en in een fantastisch mooi glas, echt een buitenbeentje. Wat ons laat besluiten dat de barbecue meester zeker mag blijven, het was een heerlijk eetfestijn, met een vlotte en zeer goede bediening een Vlaamse kermis waardig.

Daarom willen wij dan ook iedereen van harte feliciteren en van harte bedanken voor hun zeer gewaardeerde en vriendelijke inzet, jullie mogen het etiket gastheren zeker opzetten het was klassenwerk. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.