Genietbare kerstwandeling in Beernem

Gepost door: Kastaar |WSV Beernem

De weersvoorspellingen luisterden niet aangenaam aan, want regen en wind waren de hoofdbestanddelen van het weerbericht. Nu het is om en bij de 10, een beetje wind en zwaar bewolkt en toch waagden wij onze kans op het 12 km parkoers. Ja een natte kazakke, een overgeslagen regenscherm konden wij missen als kiespijn. Ook een modderbad om moddereend in te spelen, nee absoluut geen kandidaat, goeien avond en breek geen ruiten. Maar de weermaker was ietsje gemanierd, het bleef een heel stuk droog, zelfs de zon kwam er even door , maar in de late namiddag was het toch weer regenen. Iemand die wij voor deze wandeling best van harte willen danken is de parkoermeester. Geen enkele meter modderbad over het ganse parkoers, fenomenaal en dat in een door en door natte natuur dank u wel.

Wij zijn vertrokken richting autostrade,tot voor het St. Amandus gesticht , om links af te slaan in de noendreef.Hier vinden wij een prachtige hoeve Hof goed van den Bogaerde en zo stappen wij even later richting Hulstlo toe. Van hieraf zal het een drevenfestival in winterrust worden. Die, prachtige natuur en die hemelse rust en een vriendelijk winterzonnetje, het is momenteel als de hemel op aarde, een moment om te koesteren. Op de akkers is een groot gedeelte vrijgehouden voor het telen van hangfruit, zoals aardbeien en frambozen, en ook enkele soorten bessenstruiken.Ook in het bos eventjes wat verscholen tussen de bomen een prachtig kasteel. Wisselen Hulstlo voor het lindeveld en bereiken zo het grondgebied St. Joris, waar wij in een plaatselijke zaal onze rustpost benutten.

Na de rust vinden wij op een pleintje het beeldje van de lattenkliever, een beroep dat er trouwens zeer actief werd beoefend.Zodanig dat de inwoners er hun bijnaam van lattenklievers hebben aan overgehouden. Wat later staan wij voor het kanaal aan de zogezegde miseriebocht.Het is een bochtig en ondiep gedeelte van het kanaal Gent- Brugge, en de bocht heeft wellicht zijn naam gekregen door de binnenschippers. Wegen het gevaar voor de scheepvaart heeft men de bocht rechtgetrokken, en zo ontstond het eiland. Sinds 1987 wordt deze oude kanaalarm als natuur reservaat beheerd. Het gebied is eigendom van het Vlaams Gewest, departement leefmilieu en infrastructuur. Zonder beheer groeien de voedselarme weiden op deze bermen helemaal dicht met struiken en bomen. Om het verlies van waardevolle biotopen zouden verloren gaan laat men de bermen begrazen door schapen.

Het heeft een 5 km lang wandelpad dat enkel onder begeleiding van een gids toegankelijk is. Een bloeiende bermstruik in volle bloei op kerstdag is ook geen alledaagse vaststelling maar is wel een mooi zicht. Zo komen wij dan ook stilaan naar het eindpunt van onze wandeling toe , en dit op het natuureducatief wandelpad van de miseriebocht. Nog eventjes ondergronds, onder het station en wij zijn er.

In ieder geval moedige wandelaars Beernem, aan al jullie medewerkers zonder onderscheid van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet op deze zeer genietbare kerstwandeling.

Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.