Genietbare landschapswandeling rond Oostrozebeke

Gepost door: Kastaar |De Brigandtrotters Ingelmunster

Oostrozebeke 20-04-2013 

Het weer belooft goed, zonnig en om en bij de 7° die in de loop van de dag zou aandikken naar 11°, maar het is wat winderig. Wij zijn er te gast bij Brigandtrotters Ingelmunster voor hun 23ste dreventocht en kiezen voor het 14 km parkoers. 

Een smal tarmacje langs de sportinfrastructuur brengt ons naar het parkoers. Wij zijn meteen het landbouwlandschap in, en krijgen een zijdelings zicht op het dorp. Wij zijn maar eventjes onderweg of wij stappen het erf van een boerderij op en een veldwegeltje brengt ons in de ontluikende natuur, want de botten aan bomen en struiken beginnen zich te openen en de voorjaarsbloempjes beginnen ook te bloeien, het begint weer mooi te worden. Op de weiden verschijnt het eerste vee, en hier en daar dartelen enkel lammetjes in het rond, de natuur en de mens herleeft. Wij zijn intussen in de Kallemoeiestraat gekomen, wat een rare naam. Een “kallemoei” was de bijnaam voor een slordig en veelpratend kletswijf. Moesten onze kuiten wat droog worden geen nood, wij passeren Euro zeep, dus kunnen wij in geval van nood wat zeep eraan smeren. Vroeger zei men als je een val deed en je wilde geen blauwe plekken dan hoefde je een beetje zwarte zeep, of vloerzeep achter je oren wrijven en je waart gered, dag moeder. 

Maar wij vinden iets lekkerder, namelijk een aspergekwekerij. Tegelijkertijd stellen wij vast dat ook hier heel wat groenten gekweekt worden, niet alleen op het land maar ook in serres, in de vorm van plastiektunnels. Wij zijn echt aan het wandelen in het koninkrijk van boerboer, een hemelse rust, smalle weggetjes en een ontluikende natuur echt een zegen om hier van te kunnen genieten. Mooi verspreid soms half verdoken tussen een bomengordel, een boerderij allemaal zeer genietbare plaatjes, sommigen horen zelfs thuis in een prentenboek. 

Wij zijn op weg naar de wijk De Ghinste, hier zijn al verscheidene gronden mooi bewerkt. Vroeger moest hier ook een gevoel voor devotie geweest zijn. Getuige de vele stokoude kapelletjes vaak tussen twee stoere bomen, die als het ware als schildwacht fungeerden. Op een loods wijst een ouderwetse windhaan de juiste windrichting aan, hoewel wij de richting goed aanvoelden. De wind is strak en een beetje fris zeg maar aan de koele kant, nee hij is geen geliefde bondgenoot. Eens de wijk De Ghinste op verandert het uitzicht, van vrij vlak krijgen wij nu een meer golvend landschap, eens de wijk opgestapt benutten wij in de Ghinste zaal onze eerste rustpost. Eens terug op weg komen wij langs de grot, een welbekend bedevaartsoord. Wij genieten ook hier van enkele zeer genietbare zichten, terwijl wij nog maar eens een erf van een boerderij opstappen. Terloops van harte dank aan beide landbouwers voor hun gastvrijheid want vroeger in de wandeling hadden wij ook al zo een passage gemaakt. Het tweede hof moet een vroegere status gehad hebben, want een klok mocht je niet zomaar op je dak plaatsen, je moest bepaalde adelbrieven kunnen voorleggen. Een ander merkwaardige vaststelling was dat de hoeve omwald was. Terwijl wij rustig verder stappen vinden wij een niet alledaagse aanplanting namelijk die van Kortomloophout van zo één ha groot. Wat is me dat? Kortomloophout wordt vaak geplant op onbenutte industrieterreinen. Het is een aanplant van snelgroeiende boomsoorten. Eenmaal geplant kunnen zij elke 3 jaar geoogst worden. De stukken kunnen tot 7 maal geoogst worden. Het hout wordt gedroogd en gehakseld en geeft een vernieuwbare CO² neutrale brandstof. De provincie W.VL. stimuleert deze methode, want de terreinen krijgen zo een meerwaarde in afwachting van hun definitieve bestemming en draagt ook mee aan de meerwaarde van de bio- diversiteit. Nu zijn wij op weg naar een andere wijk namelijk De Paanders. Een streek van mandenvlechters, en hier werden veel paanders gevlochten. Als wij het goed voorhadden hadden die manden een bepaalde inhoud die als meeteenheid gebruikt werd. Meer en meer begint het landschap een golvender karakter aan te nemen, en kunnen wij volop genieten van enkele aantrekkelijke landschappen. In het lokale schooltje van De Paanders kunnen wij nogmaals genieten van een rust. 

Het derde gedeelte is terug landelijk, maar het zicht aan de horizon verandert. Er stijgen witte rookpluimen te hemel, niet dat zij er een nieuwe paus kozen, nee hoor. Maar het is een heel andere industrie die daar gevestigd is. Terwijl wij terug naar de bewoonde wereld toestappen genieten wij nog van de bloeiende madeliefjes in de wegbermen. Het was een zeer aangename rustige en goed verzorgde natuurwandeling in het rijk van boerboer. Daarom aan iedereen van hart proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Wij hebben er alvast van genoten en geven graag afspraak voor een volgende wandelgelegenheid, hou jullie goed en het allerbeste.