Genietbare tocht in Oostkamp

Gepost door: Kastaar |Pasar Oostkamp

In de koning Bouwdewijnschool zijn wij te gast bij Pasar Oostkamp voor hun 21ste torentocht. Een bewolkte Septembermorgen en toch een aangenaam wandeltemperatuur zijn wij van start voor het 12 km parkoers.

Het wordt eventjes krinkel de winkel door tal van straten om op het St. Pietersplein uit te komen, zeg maar het kloppende hart van Oostkamp. Volgen een stukje Brugse baan om vervolgens recht een door hagen afgezoomde weggetje te nemen die ons terug in een wijk brengt. Al wij eventjes in een open ruimte komen tussen de huizen komen voelen wij toch een aangewakkerd en het voelde iets frisjes aan, achter ons dikke vest dienden wij niet te gaan zo erg was het niet. Eerst door de wijk om dan in de groene long van Oostkamp door te stappen. Wij waren het domein van de Valkaart opgestapt langs verschillende sportacomedaties te komen en in cultuurcentrum De Schakel kregen wij een gratis koffie of frisdrank aangeboden. Langs deze weg van harte dank voor de traktatie.

Wat later vervolgen wij onze weg door het park, komen langs de vijver en een indrukwekkende grote oud boom terecht, een uniek natuurwonder kunnen wij stellen. Langs het postkantoor voorbij rechts af dan links en terug in een groene zone, stappen rustig en genietend de rechte dreef op richting kasteel machtig mooi, een bocht voor het kasteel laat ons passeren langs de stallen, om vervolgens via de mooie poort het domein te verlaten.

Nu gaat het richting station waar wij eventjes ondergronds gaan om onder de sporen door te komen, enkel ogenblikken later links af om het natuurgebied van de Warandeputten te bewandelen, tevens ook een zeer genietbaar wandelgebied, ja kan er ook wat grazende Gallowayrunderen zien grazen soms, oorspronkelijk zijn zij afkomstig uit Schotland en hebben hun naam te danken aan Galloway. Van eten zijn zij niet kieskeurig, zijn  halfwild  en vragen zeer weinig onderhoud. Op de opgehoopte gronden en de resterende moerbeekvallei zijn zij gewaardeerde aanwezigen.

Eens het natuurpark uit aan de Moerdijkbrug vinden wij het monument terug dat ons doet denken aan het oorlogsgeweld dat hier lelijk heeft huisgehouden te herinneren, en de boodschap is duidelijk “smeed oorlog om tot eeuwige vrede “. Wat later bevinden wij ons in het centrum van Moerbrugge waar wij in cultuurcentrum Zuidleie onze rustpost benutten.

Wanneer wij komen is het weer niet zo best meer, het is beginnen druppelen maar echt regenen doet het nog niet. Wij gaan richting Gevaerthoek op, voor ons een minder gekend gebied en op sommige plaatsen zijn wij het Noorden kwijt en weten wij echt niet waar wij zijn. Nee mislopen zijn wij niet het parkoers is zeer goed uitgepeild. Nog eventjes ondergronds om onze landelijke tocht verder te zetten. Naar het einde toe nog een typische oude boerderij een brug over de spoorweg en de autostrade, nog wat groen en zo naderen wij het einde van een genietbare verzorgde en afwisselende wandeling die ons heel wat heeft bijgebracht over de streek.

Gelukkig was iedereen vroeg aan de start gekomen want in de namiddag begon het echt door te regenen, en zo werden nog een behoorlijk aantal deelnemers genoteerd. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.