Genietbare wintertocht in Oostende

Gepost door: Kastaar |Keignaertstappers

Oostende 17-02-2013

Ja, men zegt soms de ene dag is de andere niet, en dat kan zijn. Want in de vroege ochtenduren en een stuk in de voormiddag moesten wij veel missen in de mist wat het zicht betrof. Men vertelde ons dat er zich om kwart voor acht nog maar 11 deelnemers hadden ingeschreven, en dat zag er eerst niet goed uit. Maar stilaan klaarde het op en het weer beterde met de minuut, en aan het einde van de inschrijftijd zouden er om en bij de 1700 deelnemers aangemeld hebben. Wij zelf zijn in wat mistige omstandigheden en windstil weer vertrokken en kozen voor het 12 km parkoers.

Een stukje duin laat ons wat klimmen in het mulle zand naar de hoger gelegen dijk toe. Wij staan plots voor de zee, maar wij kijken op een grijze muur, en zo gaan wij links op de dijk een stukje afwandelen. Wat later worden wij afgeleid en gaan wij de duinen in, en het worden twee stukjes klimmen, dag moeder, één stukje van 19% en ééntje van 12%, dat zijn klasse kuitenbijters, het waren toch geen procenten van spaarboekjes, nee hoor. Maar wij overleven het en komen boven, en krijgen een mooi stukje duingebied te bewandelen, opvallend op enkel zandplaten zijn de mooie groene kleuren van de verschillende mossoorten in dat mistige grijze decor. Maar het zou beteren en de mist is zo goed als weg, de zon komt eventjes dat gordijn doorbreken. Wisselen na een poosje de benenweg voor het Vicongepark. Op voetweg 6 komen wij op een soort kerkwegel terecht, een smal kronkelend betonpaadje dat voor heel wat variatie zorgt, en ons naar het “Sjharelkot” brengt waar wij kunnen genieten van een heerlijke rustpost. Het tweede gedeelte brengt ons langs de St.-Jozefparochie door Bredene en zo komen wij na een tijdje langs de vaart terecht. Aan boei ’t eiland oost komen wij langs de spuikom terecht en krijgen er een rondje rond dat meer aangeboden. Deze plas heeft een grote geschiedenis, door de Duitsers in de oorlog aangelegd om de haven van Oostende schoon te spoelen bij laag water, en dit om het aanslippende zand weg te spoelen. Maar zij hadden zich misrekend want de fundering van het station en kade dreigden weg te spoelen. Achteraf hebben zij er een vliegveld voor zweefvliegtuigen aangelegd. Thans worden hier terug mosselen en oesters gekweekt, het is ook een prachtig recreatiemeer voor de watersporters geworden.

En na ons rondje komen wij stilaan naar het eindpunt van onze genietbare wandeling toe. Keignaertstappers en alle medewerkers proficiat en dank voor jullie inzet, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid

 

 @Kastaar