Genieten van eindeloze verzichten, rust en natuur in Nieuwdorp NL

Gepost door: Patrick Willems |Stichting Groene Vrienden Bevrijdingsmuseum Zeeland

31-10-2015 Nieuwdorp – Zeeland NL

We zijn met  verlof in Zeeland, Nederland. Na wat ‘googelen’ vinden we een wandeltocht op 30 km van ons verblijf, dus stappen maar.

In een tent aan het ‘Bevrijdingsmuseum’ vinden we onze startplaats. Het is klokslag 12uur als we het 13km traject starten. Na amper 500m  stappen we meteen de hoge polderrug op.

Links van ons zijn het allemaal uitgestrekte landerijen met hier en daar wat grazende schaapjes en ander vee. Rechts zien we hier en daar een wat verloren huizen, waarvan eentje met een heel mooie ‘oldtimer’ voor de deur. Eens we het dorpje ‘Lewedorp’ binnenwandelen, bereiken we snel onze eerste rustpost in ‘Café Pension De Goede Verwachting’ . Wat een naam zeg!   We genieten van een bakje troost op hun zonneterras en we zijn weer weg, hup met de geit. Even buiten het dorpje zien we een merkwaardig standbeeld! Een schaap dat naar boven in de lucht staat te turen, waar is dat goed voor? Wel we kijken ook maar eens omhoog, ja… we snappen het meteen, de ‘vliegende Hollanders’ vallen hier letterlijk uit de lucht! Gelukkig hangen ze aan een parachute, asjemenou zeg! Ook veel militairen stappen hier mee, of ze nog allemaal in vorm zijn weten we niet, maar van even de benen stretchen aan een verkeerspaal kunnen ze schijnbaar wel  genieten. We merken nogal wat trafiek van zweef- en andere vliegtuigjes boven onze hoofden. We passeren nog opmerkelijke zitbanken en bereiken stilaan onze tweede rustpost.  Aan het ‘Mallardsviaduct’ staat een tent  op ons te wachten nabij het ‘Sloedan’monument. De vlaggen hangen er halfstok. Hier moeten we wat meer over weten! Wel, de provincies  Zeeland en Vlaanderen speelden  een sleutelrol aan het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog is de Sloedam de enige toegang tot Walcheren vanuit Zuid-Beverland. Op 17 mei 1940 is de Sloedam het strijdtoneel tussen het oprukkende Duitse leger en de Franse eenheden die in Zeeland proberen het offensief tot staan te brengen. Van 31 oktober tot 5 november 1944 vindt hier de Slag om Soedam plaats tussen de oprukkende geallieerde strijdmachten en Duitse eenheden, op het eiland Walcheren. Zo, dat was een stukje uit de geschiedenisboeken.

Op de terugweg zien we dan ook nog wat restanten van bunkers uit deze vervlogen tijden. Verder komen we nog wat fraaie hoeven en diverse huisstijlen tegen. Oei, we lopen hier warempel bijna op een ‘verdwaalde kip’. Verderop komen we nog door  een grootse industriezone,en jammer,   nu is de landelijke pracht ten einde. We stappen het Nieuwdorp weer in  en we zouden niet in Nederland zijn als we geen molen tegenkwamen, zij het dan wel in de voortuin van een huis. Zo, we zijn weer aan de tent wat het eindpunt van deze zeer aangename wandeling betekent. Bij het afstempelen krijgen we hier zelfs nog een medaille opgespeld! Verwonderlijk is wel het aantal deelnemers, 635, dat  is voor dergelijke organisaties toch niet veel in onze ogen. Tijdens het nagenieten, met een hapje en een drankje ,worden we nog verrast door de plaatselijke fanfare. Zo het zit er op, nu gaan we terug naar de wagen en naar ons verblijf in Kamperland. Och ja, we komen op de terugweg nog ne ‘verdwaalde soldaat’ tegen ook. Groetjes en tot een volgende gelegenheid…