Geschiedenis en natuur rond Bikschote

Gepost door: Kastaar |WSV De Colliemolen Oostnieuwkerke – Staden

Bikschote 18-04-2015

Colliemolen is voor één keer verhuisd naar Bikschote de reden te weinig afstand tussen hun organisatie en de kaaswandeling in Zonnebeke.

Wij zijn te gast in een klassieke landbouwgemeente in de Westhoek, die zelfstanding was tot in 1970, en daarna deelgemeente van Langemark-Poelkapelle. Bikschote of vroeger bickschoote bevat het prefix “ bik “ in het modern Nederlands “ beek “ en de surfix schote” zoals in Zuidschote. Met schote bedoelde men vroeger de houten beschuttingen waarmee landerijen werden afgescheiden. Met andere woorden komt de naam Bikschote van beschutte landerijen naast een beek.

Goed nu wij weten waar wij zijn gaan wij op stap voor het 6 km parkoers. In de start komen wij langs de Sint-Andreuskerk, een driebeukige hallenkerk. Ze werd gebouwd in de periode 1222-1924, naar een ontwerp van architect Marcel Hocepied. Ze vervangt het bedehuis dat tijdens de eerste wereldoorlog volkomen werd vernield. Rond de kerk ligt een typisch landelijk kerkhof met de kapel O.L.Vrouw van rust en vrede. Wij zijn vertrokken naar de boerenbuiten met uitgestrekte akkers, waarvan er al velen zijn bewerkt om opnieuw te bezaaien of te beplanten en een nieuwe oogst voor te bereiden, hier bevinden wij ons echt in het rijk van boer boer.

Langs de weg twee grote bakken met kiezel en rietaanplantingen, waarschijnlijk voor een waterzuiveringstation. Door dit landschap ook veel opgegraven aarde in de vorm van een dijk, op het eerste zicht een nieuwe weg die aangelegd word. Maar een poos later zien wij dat het werken zijn voor een aardgasleiding van Alvringem naar Maldegem. Ja, dit is goedaardig gas.

En zo denken wij terug aan dat verschrikkelijke oorlogsgas uit wereldoorlog 1. Hier vanaf de stampkothoeve werd bevel gegeven voor deze verschrikkelijke gasaanval. Opvallend in het veld allemaal witte vlaggen, die tonen de loopgracht waar voor het eerst het gas werd gebruikt. Het gas werd vanuit 5730 gasflessen over een lengte van 6 km uitgeblazen. Dus vanuit de stampkothoeve steenstrate tot voorbij het centrum van Langemark-Poelkappelle in de late namiddag gelost tegen de Franse linies. Militairen maar ook resterende burgers die nog in de buurt woonden sloegen naar de keel grijpend sloegen op de vlucht. Waar de gaswolk passeerde was er niets anders dan de dood. Aan de kerk hebben een groep kunstenaars hun energie gestoken in het ontwerpen van een monument dat blijvend moet herinneren aan die vreselijke tijd. Aan ’t smisken worden we herinnerd aan een voormalige herberg met smidse paardenstal en een tramhalte. Intussen kunnen wij genieten van fraaie hoevezichten, omkaderd met fris lentegroen en prachtig bloeiende bomen en struiken. Het is hier ook een prachtige omgeving om eens te onthaasten. Op het veld is men kool aan het planten met een moderne machine. Een eigenaardig zicht een heuse flitspaal op een privé terrein, allee zeg as je me now, vergeet het die dient om de poort automatisch het openen of te sluiten voor het op en af rijden van de firma wagens. Een oud kapelletje verscholen tussen de takken een echte relikwie, die groen wordende weilanden terug bevolkt met wat( bonte koeien. Het lege winterlandschap wordt terug opgevuld, het leven herbegint als het ware. Maar Bikschote heeft ook nog een andere attractie het is namelijk de pompenenstad.

Pompoenen en Bikschote. Op het eerste zicht hebben die twee weinig met elkaar te maken, maar van 2004 tot 2013 werd in Bikschote het Europees kampioenschap pompoenschieten plaats. Doel van deze volkssport, je pompoen met een gewicht van 3 tot 10 kilo zover mogelijk wegschieten met een zelf gebouwd toestel. Het taem dat er in slaagt om zijn pompoen het verste weg te schieten is de winnaar. In de verenigde staten is dat een echte hype in het Amerikaanse Delaware word ieder jaar het wereldkampioenschap Punkin Chinken  gehouden. Op de eersten zondag van september houdt men hier nog het nationaal kampioenschap gehouden

Er is ook een prijs voor de grootste pompoen, en het organiserend comité componeerde zelfs een eigen lied op de muziek van het dorp.

Zo zie je maar, een rustig stukje natuur, en wat geschiedenis, kunnen ons nog een aangename genietbare wandeldag bezorgen.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.