Geschiedkundige erfenis en aangename sfeer in Westrozebeke

Gepost door: Kastaar |WSV De Colliemolen Oostnieuwkerke – Staden

07/03/2015 Westrozebeke

Het weer legde goed aan en tegen de middag was het zeer behoorlijk wandelweer, het kwik wees 13° en de zon scheen, enkel het windje in de ochtenduren hield het wat aan de frisse kant, maar het bleef droog.

Goed we zijn in gemeenschapscentrum “De Nestel”, maar waar komt die naam vandaan? De gemeente vroeg aan haar inwoners een naam te bedenken voor haar gemeenschapshuis. Een schoenmakersdochter Gerda Vandecasteele uit Staden kwam op het idee. De basis een oude legende over Westrozebeke verhaalt over inwoners, die op bepaalde plaatsen rode draden spanden tegen het oorlogsgeweld in heel vroege tijden. Ook cultuurschepen Christelle Dejonckheere zocht naar een naam met een wow gevoel. De naam “De Nestel “doet ook denken aan het zich goed voelen, zich nestelen op een plaats waar men zich thuis voelt. Nestels of veters verwijzen ook naar verbondenheid of een groepsgebeuren. Beide betekenissen komen tot recht op een plek waar een school, bibliotheek en gemeenschapscentrum staan. Voila, nu we de betekenis kennen, gaan we de beschikbare afstanden bekijken en kiezen voor het 8 km parkoers.

We stappen een smal paadje op en onmiddellijk vinden we van de eerste bloeiers van het jaar namelijk de spierwitte sneeuwklokjes. Ons eerste heuveltje bereiken we aan het kapelletje van de tiendenberg, neeneen geen 10 bergjes na elkaar hoor. Dit heuveltje heeft een andere geschiedenis, maar dat is voor een volgende keer. In de afzink kunnen we genieten van enkele aantrekkelijke landschapszichten van het glooiende landschap. We krijgen ook een beeld van de snelweg, dat het landschap doorkruist, toch een levensader voor de streek. Westrozebeke heeft heel wat intensieve industrie, denk vooraal aan de intensieve veeteelt, vooral varkenskweek. Maar waardoor is die varkenskweek eigenlijk ontstaan? Wel wat de varkenskweek eigenlijk betreft, in 1124 word Westrozebeke al vermeld als het zwijnenland (terra porcorum). Karel de Goede graaf van Vlaanderen stond een stuk land gelegen tussen Passendale en Westrozebeke af aan het kapittel van St. Maarten te Ieper. Dit werd genoemd ‘terra porcorum’, het zwijnenland. Zo komen we aan Westvlees, een familiebedrijf van de familie Claeys. Hier worden per week 22000 varkens geslacht en er is een vleesproductie van 95000 ton per jaar en dat zijn geen tikfouten. Langs deze weg willen we de familie Claeys en directie bedanken voor hun gastvrijheid dat we hun ruime parkings mogen gebruiken. We passeren intussen ook de in de 13de -14de eeuw gebouwde kerk toegewijd aan St. Bavo, ook O.L.Vrouw van Westrozebeke word hier bijzonder vereerd. Door het omspannen van het dorp spaarde O.L.Vrouw, de mensen van Westrozebeke van een afslachting door de Franse troepen. Na de herstelling in 1740 werd de kerk in renaissance stijl gerenoveerd, en in de oorlog van 1914-1918 met de rest van het dorp terug volledig vernield. Eventjes later komen we aan de school waar we onze rustpost kunnen benutten.

We vervolgen onze tocht richting de appel waar we een stuk natuur aangeboden krijgen, en zo komen we langs het vijverbos. Zo een 10ha groot, en dankt zijn naam aan de vijverbeek die erdoor het bosje loopt. Het is een bosrestant van het vrijbos van houthulst, en heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Werd in de eerste wereldoorlog volledig vernield. Terug aangeplant in 1930, maar in de tweede wereldoorlog werd er terug lelijk huisgehouden. Een ander bedrijf waar we langs komen en een zeer grote indruk geeft is het groetenverwerkend diepvriesbedrijf Pinguin. Zo komen we in de wijk De Appel terug waar we tussen de huizen een kapelletje ontdekken. Om eventjes een speciaal vloertje te leggen de vakman staat klaar, zie maar naar zijn vrachtwagen.  Ziezo, ons rondje Westrozebeke zit erop, en we beëindigen onze zeer genietbare wandeldag terug in De Nestel, waar we nog een tijdje gemoedelijk nagenieten in een knusse sfeer.

Aan iedereen die heeft meegeholpen aan deze verzorgde wandeldag, van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet.

We gaan nog rap een stempel halen voor onze kalkoenbillen op het einde van het wandelseizoen

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.