Geslaagd wandelfestijn dwars door Brugge

Gepost door: Kastaar |Brugse Metten wandelclub

Dat de stad Brugge zeer veel mooie plekjes, en prachtige bezienswaardigheden heeft dat is nu éénmaal een publiek geheim, en onlangs kwam er de titel van beste stad om in te wonen bij en dat is dankbaar aanvaard, daarom gingen wij graag in op de uitnodiging van wandelclub Brugse metten, om een verkenning te maken dwars door de stad. Wij zouden eens polsen of het de moeite waard want, want wij kennen Brugge, ach ja. Oei oei dat was andere koek, wij konden dringend onze mening herzien, man man wij schoten nog een stukje tekort en dit op het 12 km parkoers.

Goed wij verlaten het technisch instituut in de boeveriestraat en mogen direct beneden langs de vesten heen. Een wandelparadijs uit de duizend, machtig mooie natuur en o zo rustig. Het zeldzame zomerzonnetje was van de partij en liet zijn gouden zonnestralen neerdalen, tussen het groen en het water, echt een paradijselijke omgeving. Aan het einde mogen wij rechtsaf onder de Smedenpoort door, een echt historisch monument, stappen de smedenstraat door, dwarsen het zand, en zijn de noordzandstraat in voor een stukje om terug rechts via wat smalle kronkels en de steenstraat terecht te komen, eventjes recht op richting zand toe. Nu komen wij op enkele tientallen meter van het zand maar worden links opgestuurd in een piepklein smal straatje, iedereen weet het zijn. Maar kennen jullie ook de plaatsnaam, wij denken dat er dat weinig zijn, want het noemt “ ’T hoogste van Brugge “, zoe je da kun peizen, en wij hebben nog niet eens geklommen.

Via dit straatje komen wij langs achter de fraai gerestaureerde St. Salvatorkerk voorbij, een kerk waarvan de eerste sporen zouden gevonden zijn uit de 9de eeuw en die zeer veel oude waardevolle kunstschatten bevat.

Een labyrint van smalle straatjes met hier en daar wat mooie en historische gebouwen, en soms ook lieflijk romantische kleine pleintjes, met tal van gezellige terrasjes bieden een zeer aangename sfeer.

Wij bereiken opnieuw een monument, namelijk de Jerusalemkerk , waar wij een gratis toegangsbewijs krijgen om de kerk te bezoeken, langs deze weg van harte dank aan Brugse Metten Wandelclub voor dit zeer gewaardeerde gebaar.

Het is een kerk met heel wat geschiedenis, word ook soms de kerk van het heilig graf genoemd. Op het eerste zicht geeft zij van buiten uit een Oosterse indruk, en de bol boven op de toren symboliseert dan de wereld. Onder het koor bevindt zich een crypte met de nabootsing van het graf van Christus.

Verder vinden wij heel wat oude godshuizen, en komen ook langs de reien, waarop vele plaatsen de bootjes druk in de weer zijn om toeristen vanuit alle wereldhoeken een rondvaart aan te bieden rond de Breydelstad, en die werkelijk betoverende mooie toeristische souvenirs bezorgd, en ook wij kunnen op enkele plaatse zeer mooie zichten benutten.

Ook het St Janshospitaal staat op de parkoers, naar het schijnt één van de oudste hospitalen van Europa, ook bijzonder zijn de oude apotheek en de kruidentuinen, ten andere in het museum krijgt U een fantastisch verrijkend beeld van wat er in die tijden allemaal gebeurde.

Even later bevinden wij ons op het Wijngaardplein, waar koetsen klaarstaan om terug de toerist te verwennen, wij stappen de wijngaardbrug op, en wandelen onder de prachtige ingangsboog het begijnhof binnen. In de nis van de poort staat een beeld, dat zou de patrones zijn van de begijnhoven, en in het oudste huisje is een museumpje ingericht waar je heel wat kan bijleren over het leven van de begijnen. De huisjes zouden dateren uit het einde 16de , 17de en 18de eeuw , momenteel wonen er geen begijnen meer.

Dan rest er ons nog een tochtje langs het minnewater, komen zo via de mooie wandelweg terug aan het zand dwarsen de weg en vinden nog een ganse hoop oude godshuizen terug en zo eindigt onze zeer geslaagde kennismaking met Brugge.

Parkoermeester van harte gefeliciteerd en van harte dank voor je inzet, je mag wel als een ambassadeur van je stad aanzien worden. Aan de organiserende wandelclub hetzelfde passende eerbetoon voor de schitterend aanbieding die zij ons boden, en ook voor het waarborgen van een zeer verzorgde organisatie, en ook alle medewerkers willen wij zeker niet vergeten, het was een heerlijke wandeldag. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.