Gretige wandelaars in het glooiende landschap van het Pajottenland

Gepost door: Rita D. |4op1 rij Zedelgem vzw

We wandelden in het stiltegebied tussen 2 rivieren: de Dender en de Mark.

Onze mening over deze  uitstap van 4op1rij : in één woord : fantastisch!!!, zowel het weer,het landschap , het onthaal en… de medewandelaars.

Al heeft het bestuur het parcours even moeten aanpassen, het werd een prachtdag met vele verrassingen…al hebben we ondervonden dat we heel alert moeten blijven tot het einde!

Aan het station van Ninove werden  een aantal clubleden afgezet om de stad in te trekken.  Hun mening was uiterst positief! Het was de moeite waard….

De wandelaars werden verder tot aan de ‘B&B Het Molenzicht ‘ gebracht waar ze eerst nog even konden genieten van een kopje koffie.

Iedereen had intussen hun af te leggen afstand gekozen en hun blad met de te volgen knooppunten  in het bezit. Heel wat leden kozen ofwel voor de 7,10 of 14 km ofwel voor een langere afstand :voor de 18km, de 21 km , de 23 km en zelfs 16 stappers bewandelden de 28 km!! Met een prachtzon aan de hemel vertrokken we gezwind naar het kapelletje aan het kruispunt. Daar begonnen we als het ware aan een kapelletjestocht : iedere 200m was er eentje  te bewonderen, de ene verzorgd, de andere  een bouwval. Even een drassige wegel doortrekken om dan aan een speciaal kapelletje met blauwe deur en hangslot rechtsaf te slaan. Iemand vond het plezant om even ( voor de foto!) door diepe plassen te stappen ,maar met goede schoenen aan geen probleem dus…plezant was het wel..

We hadden het eerste knooppunt in het vizier en daar was het wel even opletten geblazen want bijna onmiddellijk moesten we linksaf en weer rechts. Niet iedereen  had dit gezien met een hopeloos parcours voor gevolg maar een telefoontje naar Wim bracht  soelaas..

Na 3.8km kwamen we na mooie doortochten en vergezichten bij onze eerste controlepost ‘in de Colorado‘ aan, waar de Nieuwenhoofse waardin wel nog niet helemaal klaarwakker was…De beschermde Sint-Jan-de-Doperkerk leek ons te verwelkomen maar was gesloten!.Maar geen nood , na een verfrissing trekken we verder met  de Congoberg in het vizier. Deze berg gaf ons een pracht van uitzichten, weiden met grazende paarden en een rare koe met kolossale horens!Een fladderende   leeuwerik  hing  in de lucht maar die was niet op te sporen! Maar de stilte gaf ons de kans zijn zang  te beluisteren! Ook lieflijke schapen keken ons meewarig aan.. Wim had ons verwittigd dat het een pittig stukje zou worden maar dat viel echt wel mee…we vervolgden onze weg langs de schitterende, sublieme paadjes rond Vollezele. Voor ons doemde een heel groot kunstwerk op ! Iedereen gaf er een andere betekenis aan, volgens hun eigen fantasie…een vis of een rund met horens….?? Een echt pareltje natuur konden we volgen via de Mark, een kronkelend riviertje dat gretig door het landschap kronkelde.. Ondertussen waren we onze tweede rustpost ‘ café Pallieterken ‘ genaderd in Tollembeek, de thuishaven van Urbanus.  De eigenaars gaven ons een heel vriendelijke bediening. Met verse moed  zetten we ons weer op weg om dan weer door een prachtig landschap te trekken. Nu  zat er  ook een pittig stukje klim in maar onmiddellijk  mochten we weer dalen en het zweet was vlug opgedroogd. Een volgend paadje was afgesloten maar Wim was in de buurt en alles kwam op zijn pootjes terecht! We trokken weer door een prachtig glooiend landschap om dan onze derde controlepost :‘Café Route 255 ‘te bereiken. Daar vonden we zowaar een clublid die een oude collega tegengekomen was! Ze hadden elkaar een 10-tal jaren niet meer gezien! Hij zat er nogal vast op zijn barkruk….Na een verfrissing hebben we hem daar achtergelaten met de wijze woorden: om 17.15u vertrekken we aan de B&B !

Weer konden we genieten van een fabuleus landschap .We kwamen voorbij het kasteel ‘Steenhault ‘ .Dat bleek het kasteel van de familie De Clerck  uit Wielsbeke te zijn. Je weet wel : tapijten  Beaulieu! Hun zoon Anthony kwam een hele tijd geleden in het nieuws : hij werd gekidnapt door Danny Vanhamel ,gelukkig met een goede afloop. Ze hebben er wel een statig optrekje neer gezet!! Een fazant zat ergens in een grasland verscholen en met wat gerommel  kwam ie waarachtig te voorschijn! Wat een pracht!!

In Denderwindeke zijn we straal voorbij een knooppuntpaal gelopen en telden we er nog eens 2km bovenop!! Maar geen nood , het smalle weggetje met de trappen werd gevonden en met Ivan voor ons, zijn we de juiste weg ingeslagen. Anderen wilden absoluut  nog even de appelbomen gaan bekijken en waren dus hopeloos verloren gelopen ..sommigen zijn dan langs de weg teruggekomen, de rest heeft de juiste weg gevonden! Terug  aan het kapelletje met de blauwe deur en het hangslot kenden we de korte weg terug…en wat bleek? Onze wandelaar met de oude collega was daar al ..met de auto toegekomen!!! van je plan kunnen trekken gesproken…!?

In het gezellige ‘Molenzicht ‘ konden we nog onze dorst of onze honger stillen..Ze hadden  zowaar verse spaghetti en  croque- monsieurs in de aanbieding!En of het gesmaakt heeft!!! De niet-wandelaars  hebben genoten van een namiddag huifkarrentocht!

Iedereen was vol lof over de mooie streek,de B&B …en het mooie weer. Met de vraag van Wim of iedereen wel even hun bevindingen wou neerpennen of meedelen in verband met het knooppuntennetwerk, was deze prachtige dag voorbij en konden we het glooiende landschap nog eens voor ons netvlies laten passeren..

Wim en anderen van het bestuur zijn in ieder geval heel erg bedankt voor dit nieuwe aanbod!

Voor ons mogen er nog enkele van dergelijke uitstappen in petto zijn!