Heerlijk genietbaar landschap rond Gits.

Gepost door: Kastaar |Gitse wandelclub Voetje voor Voetje VZW

Gits 06-09-2015

Wij zijn er te gast bij wandelclub Voetje voor Voetje Gits, centraal gelegen dorp in West-Vlaanderen en deelgemeente van Hooglede. Wat zette het dorp op de kaart, vooreerst het glazen dorp, door zijn vele serres, een groot gedeelte is verdwenen maar er staan er nog enkele en zelfs grote. Op sociaal gebied hebben zij dan Dominiek Savio, een instelling die zich onderscheid voor onderwijs en ondersteuning aan kinderen met een handicap. Ook volwassenen kunnen hier terecht voor begeleiding en het verwezenlijken van een aangepast beroep.

Op sportief vlak, het legendarische kampioenschap van Vlaanderen voor liefhebbers, met die ambetante gitsberg, niet zo hoog en niet zo scherp, maar bijzonder krachtenslopend na enkele doortochten over die veredelde molshoop. Wij kennen Gits ook als organisator van het wereldkampioenschap veldrijden in 2007, waar Erwin Vervecken wereldkampioen werd. In 2011 was Philippe Gilbert aan het feest want hij werd er Belgisch kampioen beroepsrenners. Het dorp werd ooit ook als bloemendorp uitgeroepen.

Maar wij gaan ook nog wandelen en kiezen voor de 6 km. Startplaats is Orgierlande sportcomplex. Bij de start op het bloemenpleintje klimt de toren van de Sint-Jacob de meerderekerk op, en wat verder rechts op het burgemeester Lievens park op, een keurig aangelegde kerkwegel naar het familie monument van burgemeester Joseph- Marie Aimee Lievens. Het paadje komt uit achter de sportvelden en rechts kunnen wij voor een eerste maal al kennis maken van een fraai zicht op het centrum. Eens buiten het centrum komen wij naar een open landschap toe. Je krijgt een zicht op het glooiende landschap. Een watertoren, heel wat preivelden, en enkele serres bepalen het rustige karakter van deze landbouwstreek. Op de weide vinden wij een echt sieraad, zo een echt stoer boerenpaard, symbool van macht een echt monument.

Een mooi kapelletje op het kruispunt, en op het veld een kleurrijk aangeplant slaveld, machtig mooi. Oh as je me now, hier woont een vogel vriend, aan een afscheidingsmuur hangen liefst 8 nestkastjes, elk in verschillend kleur, zodat de bewoners zich niet van huisje kunnen vergissen.

Nog een aangename verrassing voor leden van 4 op 1 rij Zedelgem, want wij vinden er 4 kleine geitjes op 1 rij, dat is mooi, maar boven ons hoofd worden de wolken zwarter en dreigender, wij zetten een stapje door, en wat een goed gedacht. Juist binnen krijgen wij een plensbui, en het regent echt oude wijven, het duurt maar een kwartier, maar wij zitten toch veilig onder dak waar wij onze rustpost benutten, oef. Nadien passeren wij een bosje waar de wind en het laatste onweer lelijk huis heeft gehouden. Met een zicht op een groot serrencomplex komen wij stilaan naar het einde van onze wandeling. Een zeer genietbaar, natuurlijk en rustig parkoers om te bewandelen. Parkoermeester als dit je doel was, wel daar ben je prachtig in geslaagd. Van harte proficiat en van harte dank voor je gewaardeerde inzet. Ook traditioneel dezelfde eerbetuigingen aan de organisatie, en alle medewerkers voor hun gewaardeerde gastvrije inzet om ons optimaal te bedienen.

Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.