Heerlijk prachtige genietbare natuur rond Oostburg

Gepost door: Kastaar |W.V. Voor De Wind

Oostburg 29-06-2014

Ja, de weersvoorspellingen waren niet uitstekend voor de wandeltocht van Voor De Wind in Oostburg. In de vroege morgen regende het bij pozen, en dat is absoluut nadelig, de doorsnee wandelaar zal nog eens van gedacht veranderen. Maar de gastvrije Nederlanders hadden geluk, en op een internationale belangstelling konden zij rekenen. Het aantal deelnemers werd stevig opgekrikt, en met deze internationale bekendheid afgedwongen. Waren vertegenwoordigd Morgenstond Humbeek 50 deelnemers, Parkvrienden Zaventem 53, Parel van het Pajottenland 37, en één uit Franstalig België,

Les Randoneurs Europen Trazegnies met 58 deelnemers.Trazegnies is een dorp in de provincie Henegouwen, en een deelgemeente van Courcelles en het bezit zelfs een kasteel. De naam houdt ook verband met een adellijke familie naar het schijnt.

Goed we gaan stappen, en pas een paar honderd meter verder staan we niet alleen voor een natuurgebied, maar ook van een geschiedkundig verhaal.

Dat Oostburg geleden heeft onder de Spaanse oorlogen is een feit en we staan hier voor de linie van Oostburg. Van de Brugse vaart tot het zwarte gat, we staan nu voor het bekende oorlogsfort van Nyevelt, vroeger één van de vele forten van de verdedigingslinie van Oostburg. Tegen het einde van de middeleeuwen verzanden Het Zwin en het zwarte gat meer en meer. Daartoe geraakte de welvarende handelsstad Brugge minder bereikbaar. In de jaren 1501 tot 1503 werd daarom een vaart gegraven tussen Het Zwin en de Braakman  de brugse vaart. Driekwart eeuw nadien slipte ook deze doorgang volledig dicht. Het huidige grootte gat is de restant van deze oude vaarweg. Eind van de jaren 60 van de zestiende eeuw brak in de lage landen de oorlog uit tegen de koning van Spanje. Oostburg koos de zijde van de opstandelingen. Drie jaar later trok veldheer Alexander Forniere( vanaf 1586 hertog van Spanje )de opstandige gebieden binnen om zij te heroveren voor de koning. Om hem te verhinderen werden de zeedijken doorgestoken en grote delen van Noord-Vlaanderen liepen onder water, en ook de landerijen rond Oostburg. De Brugse vaart werd weer bevaarbaar. Farnze was echter niet te stuiten en het lukte hem bijna heel Vlaanderen te heroveren. Alleen Terneuzen, Biervliet en Oostende bleven in handen van de opstandelingen. Ter verdediging van het pas heroverde land bouwden de Spanjaarden op strategische plaatsen forten. In 1604 lande prins Maurits met een grote invasievloot in het land van Cadzand. Zonder veel moeite werden de Spaanse forten rond Oostburg ingenomen. Dat over een stukje geschiedenis, en zo leren we wat bij over de streek. Thans is het fort

Nyevelt echt een wondermooi natuurgebied. Goed na dit stukje geschiedenis stappen we het natuurgebied in, en lopen boven het water via een brug. Intussen is het ook beginnen regenen. Wat later scheurt een bliksemschicht door het wolkendek, we zijn gefotografeerd, en de fotograaf valt heel zeker van zijn stelling want daarna rommelt het goed., maar dat was ook het sein om de hemelse waterkraan toe te draaien, want het ging over en verder op de dag werd het zelfs aangenaam wandelweer. Midden over de plas licht nog een brug die ons een prachtig zicht laat opteken en dat in een cirkel van 360°. Het terrein is vrij toegankelijk op voorwaarde dat je de fauna en flora niet beschadigd, en het vee niet voedert. De koeien zijn blijkbaar veel gewoon en komen eens kijken aan de rand van het onafgebakende wandelpad. Een paar boerderijtjes en boerderijen vullen het landschap aan, en die wolken zijn nog steeds angstwekkend. Aan de rand van de plas ontwaren we een groepje ooievaars, die aan een rustpauze toe zijn. We wisselen het gebied om boven op de dijk een kijkje te nemen. Haast tussen twee waters door zien we in den brede grasberm heel veel bloeiende bloemen. Tussen een machtige dubbele rij bomen slingert een smal tarmacje, zo rustig, zo natuurvol, haast een must om er te gaan wandelen. Boven al die landschappen steekt de mooi geschilderde watertoren. Als we naar het erf van Walter en Eva vinden wij in een landbouwloods onze rustpost.

Na de rust passeren we een spinazieveld, volgens onze vaststelling te laat geoogst en opgeschoten. Proficiat we zijn eraan voor ons moeite, dit veld is juist een productieveld voor zaadteelt. Een eigenaardigheid, lichtgroene grotere planten en kleinere donkere planten, wat nu?, we laten ons inlichten. De hogere lichtgroene zijn de mannelijke zaadplanten, de donkere en lager zijn de vrouwelijke planten. Men heeft beide groepen nodig voor de zaadteelt. Mannelijke planten bloeien het eerst en men laat ze staan tot de vrouwelijke bloeien. Het zaad wordt geoogst als de plant afsterft en de zaden rijp zijn, je leert nog steeds iets bij hé.

Het tweede gedeelte is een wandeling in het open landbouw landschap en we kunnen genieten van zeer bekoorlijke zichten.

In een grote plas een aanlegsteiger voor een bootje. Op de weiden heel wat grauwe ganzen in gezelschap van de rustende koeien en een klein kalfje. Tedere momenten om te koesteren in die heerlijke afwisselende natuur. Zo komen we dan ook tevreden en voldaan aan het einde van deze zeer genietbare natuurwandeling.

Parkoermeester van harte dank en van harte proficiat voor je inzet. Aan de organisatie en medewerkers dezelfde lofbetuigingen voor hun gastvrije inzet.

Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.