Heerlijk rustige natuur rond Grammene-Deinze

Gepost door: Kastaar |Natuurvrienden Deinze

Grammene –Deinze  02-08-2014

Onder een stralend zonnetje 23°, en een licht windje vertrekken wij vanuit zaal Leiezicht voor de 18de vlastocht van Natuurvrienden Deinze. In de schaduw van de St. Jan baptistkerk daterend uit 1903. Hebben jullie de merkwaardigheid van de kerktoren opgemerkt? Die is namelijk achthoekig. Nu wij zijn na een vijftal weken gedwongen rust, wegens stramme spieren en stroefdraaiende gewrichten buiten strijd geweest. Ja, een kaartje op ons vest met volgende tekst zou eventueel kunnen. Perfecte occasie zo goed als versleten, pas op hé voor een krop sla geven wij ons nog niet, het zal wel eens beteren, daarom hier een eerste test.

Wij zijn in het landelijke dorp aan de Leie en de oude Mandel en kiezen voor het 6 km parkoers. Vlam de baan over en wij komen in een klein wegeltje terecht, bekend als het schepenwegeltje. Een rustig paadje dat ons naar de oude koe weg brengt. Vlak voor de afslag naar de oude koeweg, nog een nostalgisch kruispuntje, een kapelletje in de schaduw van twee flinke bomen. Via het beekmeerspad en de Warande wandelen wij rustig en vrij in de gezonde buitenlucht verder. In de open plekken genieten wij van de landschapszichten. Wij ontdekken ook een prachtige veldweg, afgezoomd met knotwilgen, ofwel een dreef met hoge bomen, met in het midden een klein beekje. Wat verder een partij prachtig bloeiende orchideeën, en als wij dieper landinwaarts kijken ontdekken wij nog talrijke plaatsen met deze bloemen, machtig mooi. Tussen de maïs en de aardappelvelden, de hemel op aarde voor de konijnen, namelijk een groot wortelveld, hier gaan wij zeker geen konijn vinden met een bril aan.

Na deze landelijk mooie en rustige zwerftocht door de velden naderen wij de vlasschuur waar wij onze rustpost benutten. Wij zijn in Gottem, vroeger het vlasdorp bij uitstek. Het is een typisch landbouwersdorp dat tot halfweg de 20ste eeuw hoofdzakelijk leefde van de vlasteelt. Wij bevinden ons hier in een interessant boeiende regio; Gottem, Wontergem en Grammene, alle met een vlasverleden. Het roten van het vlas gebeurde vroeger in de Leie, later in grote betonnen bakken. In Wontergem hadden zij hun wielerkampioen Cyriel Buysse, en nog veel meer is er te ontdekken. Start regelmatig bij natuurvrienden Deinze en op hun wandelingen ontdek je veel boeiende streekgeheimen, machtig mooi. De vele natuurpaden en natuurgebieden zijn echt een meerwaarde voor de streek.

Tussen de bomen ontdekken wij de ijzeren spoorwegbrug over de oude Leie welke dateert uit 1922. Zo komen wij ook even terug langs de trage weg. Om landschappelijke reden werd aangelegd op natuurlijke ondergrond en het is onverhard. Op sommige plaatsen niet geschikt voor kinderwagens, en als het nat ligt zijn een paar laarzen zeker gewenst, maar het bewandelen is een beloning waard.

Zo naderen wij dan ons eindpunt voor een zeer aangename en geslaagde wandeling.

Natuurvrienden, jullie doen uw naam alle eer aan, het zijn steeds echte natuurparels, da reden om steeds een zeer behoorlijk aantal deelnemers te kunnen verwelkomen. Ook de gastvrije ontvangst, de gemoedelijke sfeer. Ook een boterham met hoofdvlees (preskop), en voor kop moet je in Oost-Vlaanderen zijn, dat is de streek bij uitstek, een goede verzorgde frisse pint en in het seizoen een coupe aardbeien, en meer moet dat niet zijn, prima aanbieding.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.